Το γεγονός-ορόσημο θα προσφέρει στους ειδικούς και τους λάτρεις της ιστορίας μια μοναδική πλατφόρμα συζήτησης για τους οικισμούς της Νεολιθικής εποχής

 

Στη Σανλιούρφα (Şanlıurfa), επαρχία στη νοτιοανατολική πλευρά της Τουρκίας και περιοχή σημαντικών αρχαιολογικών χώρων όπως το Γκιομπεκλί Τεπέ (Göbeklitepe) και το Καραχάν Τεπέ (Karahantepe) που συγκαταλέγονται στα παλαιότερα μνημεία της Νεολιθικής εποχής παγκοσμίως, θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Νεολιθική Εποχή (World Neolithic Congress) στις 4-8 Νοεμβρίου.

Το Συνέδριο, το πρώτο με αυτή τη θεματική σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ως στόχο να προωθήσει νέους τρόπους κατανόησης των πολιτισμών της Νεολιθικής εποχής παγκοσμίως, με τη συμμετοχή περίπου χιλίων ακαδημαϊκών από 64 χώρες και 487 ιδρύματα.

Το γεγονός-ορόσημο θα προσφέρει στους ειδικούς και τους λάτρεις της ιστορίας μια μοναδική πλατφόρμα συζήτησης για τους οικισμούς της Νεολιθικής εποχής σε διάφορες περιοχές και περιόδους, «ρίχνοντας φως» στην αυξανόμενη πολυπλοκότητα των κοινωνιών της Νεολιθικής εποχής.

Το Παγκόσμιο Συνέδριο για τη Νεολιθική Εποχή, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης της Τουρκίας (TGA), θα θέσει υπό αμφισβήτηση τις συμβατικές θεωρίες για τη νεολιθική περίοδο δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του καθιστικού τρόπου ζωής, στις κοινωνικές ιεραρχίες, τις ταυτότητες, τις πεποιθήσεις και στην επίδραση των περιβαλλοντικών συνθηκών, αξιοποιώντας παράλληλα τα αποτελέσματα της έρευνας στους τομείς της βιοαρχαιολογίας, της φυσικής ανθρωπολογίας και της γεωαρχαιολογίας, καθώς και ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις μεθόδους χρονολόγησης.

Η εκδήλωση αναμένεται να χαράξει τις καθοδηγητικές γραμμές για την έρευνα με θέμα τη Νεολιθική εποχή σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το Πανεπιστήμιο του Χαρράν, θα διεξαχθεί στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Χαρράν στη Σανλιούρφα.

Θα περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά ομιλιών με ακαδημαϊκούς από πανεπιστήμια υψηλού κύρους και, επιπλέον, ομιλίες προς τιμήν των αείμνηστων εμπειρογνωμόνων που πραγματοποίησαν αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σανλιούρφα, συμπεριλαμβανομένων των Klaus Schmidt, Harald Hauptmann, Ofer Bar-Yosef και Bruce Howe.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης την ευκαιρία να επισκεφθούν ορισμένες από τις τοποθεσίες της Νεολιθικής εποχής στη Σανλιούρφα όπως το Γκιομπεκλί Τεπέ, το Καραχάν Τεπέ, το Σαϊμπούρτς (Sayburç), το Τσακμάκ Τεπέ (Çakmaktepe) και το Σεφέρ Τεπέ (Sefertepe).

Ένα από τα προγράμματα που έχουν καταστήσει την Τουρκία κορυφαία χώρα στον κόσμο της αρχαιολογίας με θέμα τη Νεολιθική εποχή, με μια σειρά από ανασκαφές, έργα συντήρησης και επιστημονικές δημοσιεύσεις, είναι το Τας Ταπελέρ (Taş Tepeler) (Πέτρινοι τύμβοι), υπό την επίβλεψη του Καθηγητή Necmi Karul, επικεφαλής του Τμήματος Προϊστορίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Ευρήματα από το Γκιομπεκλί Τεπέ, όπου ξεκίνησαν αρχικά οι αρχαιολογικές εργασίες στο πλαίσιο του προγράμματος Τας Ταπελέρ, αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα προηγμένο τρόπο ζωής κατά τα πρώτα στάδια της νεολιθικής εποχής. Με ιστορία 12.000 ετών, το Γκιομπεκλί Τεπέ είναι ένας από τους παλαιότερους γνωστούς οικισμούς μνημειακής κλίμακας και αποτελεί τη 18η τοποθεσία της Τουρκίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο έργο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Τας Ταπελέρ βρίσκεται σε εξέλιξη στο Καραχάν Τεπέ από το 2019. Στο σημείο αυτό, όπου έχουν έρθει στην επιφάνεια εκατοντάδες κίονες, αποκαλύφθηκαν μνημειακές εγκαταστάσεις παρόμοιες με αυτές που εντοπίστηκαν στο Γκιομπεκλί Τεπέ.

Τον περασμένο Οκτώβριο, στο Καραχάν Τεπέ αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο γνωστό ανθρώπινο άγαλμα της εποχής του. Το γλυπτό, ένα εξαιρετικό δείγμα προϊστορικής τέχνης, απεικονίζει μια ανθρώπινη φιγούρα ύψους 2,45 μέτρων που κάθεται σε μία κατασκευή η οποία μοιάζει με πάγκο και θεωρείται ότι αντιστοιχεί σε άνδρα.

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επίσης ένα ασβεστολιθικό γλυπτό αγριόχοιρου σε φυσικό μέγεθος στο Γκιομπεκλί Τεπέ. Η φιγούρα διαθέτει ίχνη από κόκκινες, λευκές και μαύρες χρωστικές στην επιφάνειά της και είναι το πρώτο επιζωγραφισμένο γλυπτό ζώου σε φυσική κλίμακα της εποχής του που έχει διασωθεί. Μετά από αυτές τις ανακαλύψεις, το Καραχάν Τεπέ αναγνωρίστηκε ως ένα από τα εννέα πιο σημαντικά έργα «Εξερεύνησης και Έρευνας Πεδίου» του 2023 στο Αρχαιολογικό Φόρουμ της Σαγκάης στην Κίνα.