Του Χάρη Ντιγριντάκη
Διαβατήριο υψηλής προβολής του ελληνικού προορισμού αποτελούν οι κινηματογραφικές παραγωγές που γίνονται στην Ελλάδα.
Σημειακές αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς στήριξης ξένων παραγωγών δύναται να βάλουν δυναμικά την Ελλάδα στο κάδρο των διεθνών κέντρων κινηματογράφου.
Ήδη πρωτοκλασάτες εταιρείες διεθνών κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών έχουν στρέψει τους προβολείς τους προς την Ελλάδα, με την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα νησιά να προσελκύουν projects υψηλών απαιτήσεων και να μετατρέπονται σε ένα απέραντο στούντιο για την πραγματοποίηση γυρισμάτων δημοφιλών σειρών και ταινιών που παρακολουθούν δισεκατομμύρια τηλεθεατές απ’ όλο τον κόσμο.
Ισχυρά ονόματα της τηλεόρασης και του κινηματογράφου ενισχύουν τη βιομηχανία οπτικοακουστικών μέσων της χώρας, έναν τομέα ιδιαίτερα προσοδοφόρο, που μπορεί ταυτόχρονα να ενισχύσει σημαντικά το προφίλ της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού.
Μάλιστα, η πρόθεση των μεγάλων «παιχτών» του σινεμά να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στην Ελλάδα, με αιχμή την Αθήνα, δίνει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια της χώρας να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεκδίκηση ενός αξιόλογου μεριδίου από την πίτα των δισεκατομμυρίων δολαρίων που επενδύονται κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο στην έβδομη τέχνη.
Και μπορεί το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), στο πλαίσιο του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού, να αναμένεται να σταματήσει για ένα διάστημα να δέχεται αιτήσεις για τη φιλοξενία ξένων παραγωγών στην Ελλάδα, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές αυτή η διακοπή έχει μεταθέσει χρονικά νωρίτερα κάποιες παραγωγές και αργότερα, για το 2025, κάποιες άλλες.
Πάντως, το ενδιαφέρον των ισχυρών του χώρου για πραγματοποίηση γυρισμάτων στη χώρα μας παραμένει αμείωτο, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές.
Τα γυρίσματα
Μέσα στις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν γυρίσματα ανά την Ελλάδα, με αιχμή την Αθήνα, γυρίσματα για σειρές και ταινίες που θα κάνουν τον γύρο του κόσμου. Η ελληνική πρωτεύουσα θα γίνει το φόντο της σειράς Girl from Oslo, μία παραγωγή του Netflix.
Την αποχώρηση των Αμερικανών από την Καμπούλ φέρνει στη μικρή οθόνη η νέα σειρά «Καμπούλ», τα γυρίσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουν επίσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και ο μεγαλύτερος όγκος των γυρισμάτων της ταινίας του Γιάννη Οικονομίδη «Σπασμένη φλέβα», προβάλλοντας την ελληνική πρωτεύουσα στα πέρατα του κόσμου.
Στην ίδια λογική, μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν τα γυρίσματα δύο ακόμη μεγάλων παραγωγών, μίας της Amazon και μία του BBC.
Στην Αθήνα θα φιλοξενηθούν δύο ακόμη παραγωγές, η σειρά «Νίκη» που είναι βασισμένη στο βιβλίο του Χρήστου Χωμενίδη και η ταινία για τη ζωή του Μπίλι Μπο, του εμβληματικού σχεδιαστή μόδας που έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 1987 χτυπημένος από AIDS, ένα project εμπνευσμένο από τον σχεδιαστή Μάκη Τσέλιο.
Ενδιαφέρον διαπιστώνεται και από μεγάλες εταιρείες όπως η Mercedes για την πραγματοποίηση γυρισμάτων στο πλαίσιο υλοποίησης των διαφημιστικών τους σποτ, ακολουθώντας τον δρόμο που άνοιξε το Perrier, το οποίο με «φόντο» την Αθήνα ανέπτυξε μία διεθνή καμπάνια του.
Γυρίσματα για μία μεγάλη παραγωγή αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε έναν από τους πιο δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, την Πάρο.
Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, μάλιστα, μετά το Πάσχα τοποθετείται -πάντα ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου στο Ισραήλ- και η έναρξη των γυρισμάτων της τέταρτης σεζόν της δημοφιλούς δραματικής σειράς «Τεχεράνη», η οποία έχει κάνει θραύση, αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.
Συγκεκριμένα, η τηλεοπτική σειρά, η οποία γυρίζεται με φόντο την ελληνική πρωτεύουσα, έχει αποσπάσει βραβείο Emmy και από τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν έκανε πρεμιέρα στην πλατφόρμα της Apple TV, έχει καθηλώσει εκατομμύρια τηλεθεατών παγκοσμίως.
Το 90% των γυρισμάτων των δύο πρώτων σεζόν της τηλεοπτικής σειράς, με πρωταγωνίστρια την Ταμάρ Ραμπινιάν, πραγματοποιήθηκε στην Αττική, με την πλατεία Ομονοίας, την πλατεία Θεάτρου, το Πεδίον του Αρεως,, το Μαρούσι, την Καλλιθέα και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να δεσπόζουν στους τηλεοπτικούς δέκτες.
H Θεσσαλονίκη
Τη δική της θέση στον παγκόσμιο χάρτη των κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών έχει καταφέρει να κατακτήσει και η Θεσσαλονίκη, και ευρύτερα η Κεντρική Μακεδονία.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η περιοχή έχει καταγράψει έσοδα που υπερβαίνουν τα 145 εκατ. ευρώ χάρη στις κινηματογραφικές παραγωγές που έχουν πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Μακεδονία.
Παράλληλα, έχουν καταγραφεί περισσότερες από 130.000 διανυκτερεύσεις κι έχουν δημιουργηθεί τουλάχιστον 4.000 θέσεις εργασίας λόγω των γυρισμάτων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών.
Το ισχυρό ενδιαφέρον των μεγάλων του κλάδου να επενδύσουν… κινηματογραφικά στην Κεντρική Μακεδονία διαπίστωσε σε πρόσφατο ταξίδι του στον Καναδά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συναντήθηκε, μεταξύ άλλων με τον ιδιοκτήτη των TriBro Studios, Πίτερ Αποστολόπουλο, με τον οποίο συζήτησε τη δυνατότητα αξιοποίησης των υποδομών που δημιούργησε η Περιφέρεια στην Κεντρική Μακεδονία για την υλοποίηση γυρισμάτων οπτικοακουστικών παραγωγών.
Ηχηρά ονόματα
Η Ελλάδα αναδεικνύεται σταθερά σε ένα απέραντο κινηματογραφικό στούντιο τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας μεγάλου μεγέθους παραγωγές.
Μερικές από τις πιο πρόσφατες κινηματογραφικές παραγωγές που έχουν φιλοξενηθεί στην Αθήνα είναι τα γυρίσματα της τρίτης ταινίας «Γάμος Αλά Ελληνικά» (My Big FatGreek Wedding), με πρωταγωνίστρια τη διάσημη Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιό και παραγωγό, Νία Βαρντάλος, η σειρά «Greek Salad» για λογαριασμό της συνδρομητικής πλατφόρμας Amazon Prime, το βρετανικό μιούζικαλ Greatest days, η ταινία «Rise», με θέμα τη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο από την Αθήνα και τα Σεπόλια μέχρι τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ και η ταινία Crimes of the future του βραβευμένου Καναδού σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.