Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρετανοί επωφελούνται από την αύξηση της αξίας της στερλίνας έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας ξένων νομισμάτων σε δημοφιλείς προορισμούς.
Σύμφωνα με νέα έρευνα της Post Office Travel Money η λίρα έχει ενισχυθεί σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν έναντι 21 από τα 25 νομίσματα που αναλύθηκαν.

Ενώ η αξία της λίρας έναντι του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 3,8% και 5,5% αντίστοιχα, οι ταξιδιώτες θα επωφεληθούν από πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις όταν ανταλλάσσουν λίρες με επισκέψεις στην Τουρκία (+72,9%), την Κένυα (+20,9%), την Ιαπωνία (+15,7%) και η Τσεχία (+12,7%).

H Τουρκία προσφέρει στους Βρετανούς ταξιδιώτες ιδανική σχέση ποιότητας/τιμής για τις διακοπές τους. Οι Βρετανοί ταξιδιώτες στην Τουρκία θα λάβουν περίπου 73% επιπλέον σε τοπικό νόμισμα για λίρες από ό,τι πριν από ένα χρόνο.
Αυτό ισοδυναμεί με σχεδόν 211 λίρες επιπλέον σε αγορά συναλλάγματος 500 λιρών, λόγω των αυξανόμενων τιμών της στερλίνας. Σε σχέση με πριν από δύο χρόνια είναι +113,5% ή 266 λίρες.
Η στερλίνα έχει κερδίσει σχεδόν 21% σε αξία έναντι του σελίνι Κένυας και 15,7% έναντι του γιεν Ιαπωνίας σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Αν και η δραματική πτώση της αξίας της αιγυπτιακής λίρας που αναφέρθηκε πριν από ένα χρόνο έφτασε χαμηλά, εξακολουθεί να είναι 6,3% πιο κάτω από τον περασμένο Μάρτιο.
Σωρευτικά, αυτό σημαίνει ότι οι τουρίστες από την Βρετανία θα λάβουν περίπου 234 λίρες (88%) περισσότερα σε μια συναλλαγή συναλλάγματος 500 λιρών τώρα από ό,τι πριν από δύο χρόνια.

Μομπάσα σε Κένυα, Τόκιο της Ιαπωνίας και Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου βρίσκονται στο top 10 της καλύτερης αξίας στο τελευταίο βαρόμετρο κόστους Post Office Travel Money με τις τιμές να είναι μειωμένες στα επίπεδα της άνοιξης του 2023.

Υπήρξαν επίσης κέρδη στερλίνας έναντι των νομισμάτων για την Τσεχική Δημοκρατία (+12,7%), την Ταϊλάνδη (+9,9%), τη Νότια Αφρική (+9,2%), ενώ όσοι επισκέπτονται την Αυστραλία θα λάβουν 8,5% περισσότερα μετρητά για τις λίρες τους.

Μόνο τέσσερα νομίσματα –το πολωνικό ζλότι, το μεξικάνικο πέσο, το κόλον της Κόστα Ρίκα και το ελβετικό φράγκο– έχουν κερδίσει έδαφος έναντι της στερλίνας.

«Η τρέχουσα πλευστότητα της στερλίνας έναντι των περισσότερων κορυφαίων νομισμάτων διακοπών –συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του δολαρίου ΗΠΑ– παρέχει ένα μεγάλο κίνητρο για τους Βρετανούς που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες, δήλωσε η Laura Plunkett, επικεφαλής ταξιδιωτικών χρημάτων σε Post Office Travel Money.

Τα περισσότερα νομίσματα έχουν αποδυναμωθεί έναντι της λίρας το περασμένο έτος και πολλά από αυτά είναι για προορισμούς που παραδοσιακά προσφέρουν τις φθηνότερες τιμές για γεύματα, ποτά και άλλα βασικά τουριστικά προϊόντα.

Καλά παραδείγματα αυτού κυμαίνονται από την Τουρκία και την Τσεχική Δημοκρατία στην Ευρώπη μέχρι την Κένυα, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ πιο μακριά».