Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ο αγροτουρισμός σε όλο τον κόσμο καθοδηγείται από την ανοδική ζήτηση για μοναδικές δραστηριότητες αναψυχής και αγροτικές εμπειρίες καθώς και την αυξανόμενη δημοτικότητα διαμονής σε αγρόκτημα.

Σύμφωνα με το Coherent Market Insights, η παγκόσμια αγορά αγροτουρισμού προβλέπεται να φτάσει τα 8,33 δις δολάρια μέχρι το τέλος του 2024.
Όπως προβλέπεται θα αυξηθεί 1,4% έως το 2031, φτάνοντας στα 17,5 δις δολάρια.

Η ζήτηση για εμπειρίες με βάση το αγρόκτημα είναι σε άνοδο

Η παγκόσμια αγορά αγροτικού τουρισμού προβλέπεται να σημειώσει σημαντική άνοδο τα επόμενα χρόνια λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για εμπειρίες που βασίζονται σε αγροκτήματα, όπως τη συγκομιδή εποχιακών προϊόντων, τη σίτιση ζώων φάρμας, τη συλλογή φρούτων, τα μονοπάτια για πεζοπορία ή ποδηλασία και εκπαιδευτικές περιηγήσεις. Τέτοιες εμπειρίες προσελκύουν σημαντικό αριθμό τουριστών ετησίως.

Παράλληλα οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το εισόδημα τους προσφέροντας στους επισκέπτες μια σειρά από δραστηριότητες ενώ εκπαιδεύει τους κατοίκους των πόλεων στις γεωργικές πρακτικές.

Επιπλέον, οι πωλήσεις στο αγρόκτημα επιτρέπουν στους τουρίστες να αγοράζουν απευθείας τρόφιμα που καλλιεργούνται και παράγονται τοπικά, δημιουργώντας μια πρόσθετη πηγή εσόδων για τους αγρότες και προωθώντας τις τοπικές διατροφικές εμπειρίες.
Οι πωλήσεις στο αγρόκτημα είναι ένας οικονομικά αποδοτικός τρόπος για τους αγροτουριστικούς φορείς να προσελκύουν επισκέπτες και να δημιουργούν εισόδημα από τη γεωργία.

Τι είδους τουρίστες προσελκύει ο αγροτουρισμός

Πολλά αγροκτήματα προσφέρουν υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως πεζοπορία, ψάρεμα, ιππασία, κυνήγι και zip-line για να προσελκύσουν τουρίστες.

Η υπαίθρια αναψυχή γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής ως αγροτουριστική δραστηριότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των οικογενειών και των λάτρεις του εξωτερικού χώρου που αναζητούν ιδιαίτερες βιωματικές αποδράσεις.

Ταυτόχρονα τα εισιτήρια για εκδηλώσεις, η προσφορά φαγητού, τα μαθήματα γαστρονομίας, η πώληση αναμνηστικών και άλλων υπηρεσιών συμβάλουν στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος.