Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το 82% των τουριστών παγκοσμίως επιλέγει το ταξίδι χαλάρωσης και ανακάλυψης ως στυλ απόδρασης. Αυτό αποκαλύπτει η νέα έρευνα Global Travel Survey 2023 της TGM Research σε 21 χώρες σε 6 ηπείρους.

Η παγκόσμια αναζωπύρωση της περιπλάνησης είναι αναμφισβήτητα αξιοσημείωτη. Το 69% εκφράζει την πρόθεση του να ξεκινήσει διεθνή ταξίδια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Ανάμεσα στο τεράστιο εύρος των δελεαστικών δυνατοτήτων, η Δυτική Ευρώπη είναι ο προορισμός επιλογής για μια σημαντική πλειονότητα ταξιδιωτών.

Από τις ηλιόλουστες ακτές της Μεσογείου μέχρι τα γραφικά στενά των πόλεων με ιστορίες από την αρχαιότητα, το δυτικό τμήμα της γηραιάς ηπείρου αναδεικνύεται ως ένα ειδυλλιακό καταφύγιο για όσους αναζητούν έναν αρμονικό συνδυασμό χαλάρωσης, εξερεύνησης και καθηλωτικών εμπειριών.
Αυτός ο ισορροπημένος τύπος ταξιδιού είναι η πιο επιθυμητή μορφή αποδράσεων παγκοσμίως.

Σε άνοδο τα ταξίδια ευεξίας

Μέσα στη ένταση του σημερινού γρήγορου τρόπου ζωής, ξεχωρίζει η επιθυμία για ταξίδια υγείας και ευεξίας. Αυτές οι μεταμορφωτικές αποδράσεις είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής μορφή ταξιδιού σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι περιοχές της Ασίας-Ειρηνικού (APAC) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) πρωτοπορούν στην υιοθέτηση αυτής της τάση. Η APAC αντιπροσωπεύει ένα εντυπωσιακό ποσοστό 31% και την ΕΕ να ακολουθεί στενά με 30%.

Κορυφαίες δραστηριότητες

  • Η παραλία και οι δραστηριότητες αναψυχής (56%).
  • Η γοητεία του τοπικού πολιτισμού και της εμπειρίας της ιστορίας (43%).

Αυτή η προδιάθεση για πολιτιστική εξερεύνηση είναι πιο έντονη στις περιοχές της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής (LATAM).

Στις υπόλοιπες περιοχές οι ταξιδιώτες απολαμβάνουν τη χαρά των αγορών, ενώ δίνουν σχετικά μικρότερη έμφαση στο να βυθιστούν στον πολιτιστικό ιστό και στις ζωντανές τοπικές εμπειρίες.

Το κόστος παραμένει βασικός παράγοντας στον προγραμματισμό των διακοπών

Καθώς η κρίση στην παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται, το κόστος θα εξακολουθεί να επηρεάζει σημαντικά τις ταξιδιωτικές αποφάσεις τους επόμενους 12 μήνες.

Το 41% ​​υπογραμμίζει τη σημασία του κόστους και της οικονομικής προσιτότητας κατά τον προγραμματισμό διακοπών στο εξωτερικό. Οι συνετές δαπάνες έχουν μπει στο επίκεντρο των ταξιδιωτών σε όλο τον κόσμο.

Επιλογή οικονομικών καταλυμάτων

Η προτίμηση για φιλικές προς τον προϋπολογισμό επιλογές και καταλύματα 3-4 αστέρων υψηλής αλλά μέτριας τιμής αντικατοπτρίζει επίσης μια προσεκτική προσέγγιση στο σχεδιασμό ταξιδιωτικών εμπειριών.

  • Στην περιοχή APAC, ένα εντυπωσιακό 44% επιλέγει οικονομικές επιλογές διαμονής. Αυτό σηματοδοτεί την πρακτικότητα και τη συνείδηση ​​κόστους των ταξιδιωτών στην περιοχή.
  • Οι τουρίστες στην περιοχή Μέσης Ανατολής-Βόρειας Αφρικής (ΜΕΝΑ) δείχνουν μεγαλύτερη κλίση σε εναλλακτικές λύσεις υψηλής ποιότητας. Το 30% εκφράζει την προτίμηση για καταλύματα 4-5 αστέρων.

Οι πιο δημοφιλείς αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο

  • Emirates (8,8%)
  • Ryanair (8,1%)
  • Turkish Airlines (5,6%)