Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Airbnb προέβλεψε ότι οι μέσες τιμές ακίνητα της θα μειωθούν ελαφρώς το τρέχον τρίμηνο και θα παραμείνουν πιεσμένες το 2023.

Η πλατφόρμα με βραχυχρόνιες ενοικιάσεις, ωστόσο, προέβλεψε τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου πάνω από τον στόχο της Wall Street. Όπως είπε θα διατηρήσει τα περσινά περιθώρια για ολόκληρο το έτος, καθώς αναμένει να διατηρήσει υπό έλεγχο το κόστος.

Παρά το γεγονός ότι οι μέσες ημερήσιες τιμές σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 1,7% το 2023, η ζήτηση από τους ταξιδιώτες παραμένει ισχυρή.

Holidu: Μεγάλη ζήτηση για εξοχικές κατοικίες παρά τις αυξανόμενες τιμές

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πλατφόρμα εξοχικών κατοικιών Holidu. Οι ιδιοκτήτες στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία αυξάνουν τις τιμές τους φέτος, αλλά οι παραθεριστές κάνουν κρατήσεις.

Σύμφωνα με την Holidu, μια εξοχική κατοικία στη Γερμανία κοστίζει κατά μέσο όρο 140 ευρώ ανά διανυκτέρευση τον Αύγουστο και επομένως είναι περίπου 10% πιο ακριβή από πέρυσι. Το υψηλό κόστος μετακυλίεται στους ταξιδιώτες.

  • Το 59% των ιδιοκτητών δήλωσε ότι αύξησε ή θα αυξήσει τις τιμές, με το 37% να αυξάνει τις τιμές κατά λιγότερο από 10%.
  • Το 24% λέει ότι οι τιμές ενοικίασης θα αυξηθούν κατά 10 έως 20%. Σχεδόν κανένας ιδιοκτήτης –μόνο 0,3%– δεν θα κάνει υψηλότερες αυξήσεις τιμών.

Τα δύο τρίτα δεν θα διακόψουν την ενοικίαση το χειμώνα λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσουν το ενεργειακό κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Ωστόσο, το ένα τρίτο έχει τουλάχιστον παίξει με την ιδέα αυτή.

  • Το 76% των ιδιοκτητών έχουν ήδη ανταποκριθεί στις αυξανόμενες δαπάνες με τη μετασκευή της περιουσίας τους.
  • Tο 61% επένδυσε σε θερμοστάτες, το 58% σε θερμομόνωση και το 57% σε συστήματα εξοικονόμησης νερού σε ντους, τουαλέτες και βρύσες.
  • To 36% έβαλε ηλιακούς συλλέκτες.
  • Μόνο το 3% μείωσε τη θερμοκρασία του νερού στην πισίνα.
  • Το 48% των Ισπανών και το 59% των Ιταλών ιδιοκτητών σχεδιάζουν να αυξήσουν τις τιμές. Οι περισσότεροι θα τις αυξήσουν κατά λιγότερο από 10%. Στην Ισπανία, αναμένονται 52% περισσότερες κρατήσεις από πέρυσι και στην Ιταλία 60%.

Ωστόσο, παρά τις αυξήσεις των τιμών των τουριστικών ενοικίων λόγω του πληθωρισμού, ο τουρισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διακοπών προσβλέπουν σε μια επιτυχημένη καλοκαιρινή σεζόν.