Σύνταξη: tourismtoday.gr

Αισιόδοξοι σε ένα συντριπτικό ποσοστό (98%), είναι διαχειριστές βραχυχρόνιας ενοικίασης για την κίνηση φέτος. Όπως αποκαλύπτει έρευνα της Breezeway το ένα τρίτο (7%) είναι “εξαιρετικά αισιόδοξο”, παρά τις οικονομικές προκλήσεις.

Καλύτερες κρατήσεις θα έχουν τα καταλύματα που θα αγκαλιάσουν την τεχνολογία, σύμφωνα με την έρευνα.
Η παροχή της καλύτερης εμπειρίας στους επισκέπτες και τους ιδιοκτήτες είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των διαχειριστών.

Η τεχνολογία στηρίζει και την αποτελεσματικότητα που είναι το κλειδί, ιδίως με τα ζητήματα στελέχωσης που αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διαχειριστές ακινήτων φέτος.

Όσοι έχουν υιοθετήσει την τεχνολογία και την αυτοματοποίηση, συνεχίζουν να έχουν επιτυχία στην ανάπτυξη της επιχείρησης τους.

  • Η ανάπτυξη του κλάδου καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το 71,4% των διαχειριστών ακινήτων αύξησαν το μέγεθος του χαρτοφυλακίου τους πέρυσι.
  • Μόνο το 7,2% των διαχειριστών ακινήτων είδαν το μέγεθος του χαρτοφυλακίου τους να μειώνεται.
  • Το 12% των διαχειριστών είδαν το χαρτοφυλάκιο τους να αυξάνεται κατά 50% ή περισσότερο.

Αν και η βιομηχανία βραχυχρόνιας ενοικίασης συνεχίζει να αγκαλιάζει την τεχνολογία και να τροφοδοτεί την εξέλιξη της, μία μειοψηφία διαχειριστών ακινήτων έχει παραιτηθεί από το αναλογικό μέλλον, αποκαλύπτει η έρευνα.

Ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα (70,5%) σχεδιάζουν να προσθέσουν στην υπάρχουσα τεχνολογική τους στοίβα φέτος, ένας εκπληκτικά υψηλός αριθμός εξακολουθεί να μην αξιοποιεί βασικές λύσεις για τον εξορθολογισμό της επιχείρησης του.

  • Στο μάρκετινγκ, οι περισσότεροι διαχειριστές ακινήτων (55%) εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν τη δυναμική τιμολόγηση, η οποία έχει γίνει μια βασική στρατηγική για τη μεγιστοποίηση των εσόδων κατά τη διάρκεια περιόδων με υψηλή ζήτηση.
  • Μόνο το 10,9% των διαχειριστών θα αρχίσει να την χρησιμοποιεί το 2023, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτό εξακολουθεί να αποτελεί “τυφλό σημείο” για πολλούς στον κλάδο.
  • Σχεδόν οι μισοί εξακολουθούν να μην χρησιμοποιούν λογισμικό λειτουργίας ακινήτων (50,4%), μηνύματα επισκεπτών (45%) ή έξυπνες κλειδαριές (50,1%). Αυτό προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η πλειονότητα των διαχειριστών προσδιόρισε τη διασφάλιση της ποιότητας ως τη μεγαλύτερη επιχειρησιακή πρόκληση για το 2023.
  • Παράλληλα το 18,1% των διαχειριστών δηλώνει ότι η ικανοποίηση των προσδοκιών των επισκεπτών αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία του.

Το χάσμα στον κλάδο υποδηλώνει επίσης, ότι για 46,3% των διαχειριστών ακινήτων η τεχνολογία δεν είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων.

Αυτοί που προηγούνται αναζητούν ήδη νέες και καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις πέρα από το λογισμικό λειτουργίας ακινήτων και τη διαχείριση καναλιών, όπως οι ψηφιακοί οδηγοί, τους οποίους σχεδόν το ένα τέταρτο των διαχειριστών (23,8%) σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει φέτος.

Εκείνοι που δεν υιοθετούν την τεχνολογία αποτυγχάνουν να εκμεταλλευτούν τα οφέλη της αυτοματοποίησης. Δημιουργούν μια περιττή εξάρτηση από υψηλό αριθμό προσωπικού, η οποία ασκεί πίεση στα αποτελέσματα τους.

Οι μισοί από τους διαχειριστές ακινήτων ανησυχούν ότι η πρόσληψη του κατάλληλου προσωπικού θα τους καθυστερήσει φέτος.

  • Το (49,6%) κατατάσσει τη στελέχωση ως μία από τις τρεις μεγαλύτερες λειτουργικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν εν μέσω των αυξανόμενων μισθολογικών απαιτήσεων που τροφοδοτούνται από τον πληθωρισμό.
  • Το ένα τρίτο των διαχειριστών (32,1%) αναμένει ότι η στελέχωση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη το 2023.
  • Περισσότεροι διαχειριστές ακινήτων προσδιόρισαν τα ζητήματα στελέχωσης ως τη μεγαλύτερη απειλή για την επιχείρηση τους από οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο φέτος (20,6%).

Όπως εξηγεί ο Jeremy Gall, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Breezeway “όσοι βρίσκονται στην αργή λωρίδα θα βρεθούν να μένουν όλο και πιο πίσω.

Η αγορά δύο ταχυτήτων καθιστά πολύ πιο πιθανή την αύξηση συγχωνεύσεων και εξαγορών. Κι αυτό ενδέχεται να είναι το τοπίο τα επόμενα χρόνια. Οι πιο καινοτόμοι θα “καταπιούν” τους λιγότερο αποτελεσματικούς και λιγότερο κερδοφόρους διαχειριστές”.