Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι απεργίες αποτελούν συχνό φαινόμενο στην Ευρώπη- ιδιαίτερα στα αεροδρόμια- καθώς οι εργαζόμενοι διεκδικούν καλύτερες αμοιβές και καλύτερες συνθήκες.

Μερικές φορές προγραμματίζονται μήνες πριν και άλλες ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή. Όπως και αν έχει οι ταξιδιώτες πρέπει να προετοιμαστούν για ακυρώσεις και καθυστερήσεις σε πτήσεις.

Επίσης, μεγάλη αναστάτωση στα ταξίδια σε πρωτεύουσες της Ευρώπης θα προκαλέσουν και οι απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Αυτό τον μήνα κινητοποιήσεις έχουν εξαγγελθεί σε αεροδρόμια Βρετανίας και Ισπανίας.

Ωστόσο, οι ταξιδιώτες θα πρέπει να έχουν κατά νου σχετικά, ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο. Και είναι πάντα πιθανό τα συνδικάτα και οι εργοδότες να καταλήξουν σε συμφωνία.

Λονδίνο: Απεργεί στο Χίθροου το προσωπικό αποσκευών

Οι εργαζόμενοι στις αποσκευές στο αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας ανακοίνωσαν ότι θα απεργήσουν για 13 ξεχωριστές ημέρες τον Οκτώβριο.

Οι απεργίες στον κόμβο σε Λονδίνο έχουν εξαγγελθεί για 6-9 Οκτωβρίου και 20-30 Οκτωβρίου.
Ο δεύτερος γύρος των κινητοποιήσεων θα επηρεάσει την πολυάσχολη φθινοπωρινή περίοδο για ταξίδια.

Ισπανία: Απεργία στο αεροδρόμιο του Αλικάντε

Το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου Αλικάντε – Έλτσε ανακοίνωσε στάσεις εργασίας αυτόν τον μήνα για τις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές.

Οι εργαζόμενοι της Ilunion Seguriad πραγματοποιούν τις στάσεις από τις 8:45-9:45 π.μ. και από τις 6-7 μ.μ. από αυτό τον μήνα έως και τον Ιανουάριο του 2024 στις:

  • 6-15, 17, 20-22, 24, 27-29 και 31 Οκτωβρίου.
  • 1-5, 7, 10-12, 14, 17-19, 21, 24-26 και 28 Νοεμβρίου.
  • 1-10, 12, 15-17, 19 και 22-31 Δεκεμβρίου.
  • 1-14 Ιανουαρίου 2024.

Απεργίες του γαλλικού ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας

Η μεγαλύτερη ένωση ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε Γαλλία, η SNCTA, εξήγγειλε νέο γύρο απεργιών στις 13 Οκτωβρίου.
Σταδιακά και μέχρι την λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι στις 28 Οκτωβρίου, οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν και σε άλλες κινητοποιήσεις.

Οι απεργίες των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας ήταν αρνητικές στις καθυστερήσεις στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη.
Είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ακύρωση πολλών πτήσεων της easyJet και της Ryanair. Είναι πιθανό να υπάρξουν εκτεταμένες ακυρώσεις.

Απεργίες και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Βρετανία

Οδηγοί μέλη της Aslef από 14 διαφορετικές αγγλικές σιδηροδρομικές εταιρείες θα απεργήσουν αύριο 4 Οκτωβρίου, στην Βρετανία.
Ανάμεσα στις 14 εταιρείες περιλαμβάνονται οι Avanti West Coast, LNER και Gatwick Express.

Απεργίες στο μετρό του Λονδίνου έχουν επίσης προκηρυχθεί για αύριο 4 και 6 Οκτωβρίου.

Γαλλία

Οι εργαζόμενοι στο μετρό σε Παρίσι πραγματοποιούν αιφνιδιαστικά κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 28 Οκτωβρίου.

Η απεργία αφορά την αμοιβή μπόνους κατά τη διάρκεια των αγώνων, η οποία αυτή τη στιγμή δίνεται στους οδηγούς τρένων αλλά όχι στο προσωπικό του σταθμού.

Ιταλία

Στις 9 Οκτωβρίου, 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ στην Ιταλία, στην οποία συμμετέχουν μόνο μέλη του συνδικάτου USB