Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι  διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνιες ενοικιάσεις στην Ευρώπη έφτασαν τις 309,4 εκατ. το τρίτο τρίμηνο του 2023, μέσω δημοφιλών διαδικτυακών πλατφορμών όπως η Airbnb, η Booking.com, η Expedia Group και το TripAdvisor.
Όπως αναφέρει η Eurostat, το παραπάνω ποσοστό σημείωσε αύξηση 13,4 % σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
Η δυναμική του τουρισμού στην πλατφόρμα έδειξε ανθεκτικότητα, ξεπερνώντας τα στοιχεία πριν από την πανδημία και φτάνοντας σε μηνιαίες διαμονές ρεκόρ.
  • Ως αποτέλεσμα, μόνο τον Ιούλιο κρατήθηκαν 115,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, που αντιπροσωπεύει άνοσο 10,7% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022.
  • Η ανοδική τάση συνεχίστηκε τον Αύγουστο, φτάνοντας τις 124,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (+11,7% από τον Αύγουστο 2022). Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 69,1 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων (+21,6% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2022).

Κρατήσεις πάνω από μισό δισεκατομμύριο νύχτες σε βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις έως το τρίτο τρίμηνο του 2023

Κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του 2023, η ΕΕ γνώρισε επίσης ισχυρή ανάπτυξη σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.
Περισσότερες από 546,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν μέσω διαδικτυακών πλατφορμών.
Όπως αποκαλύπτει η Eurostat, αυτό σηματοδότησε σημαντική επέκταση σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022, όπου καταγράφηκαν 488,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αντανακλώντας μια εντυπωσιακή αύξηση 11,8%.
Επιπλέον, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ξεπέρασε τα επίπεδα πριν από την πανδημία, με 423,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις να καταγράφονται τους πρώτους εννέα μήνες του 2019, στο +8,9%.

Οι top προορισμοί

Κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι προτιμώμενοι προορισμοί για καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης εμφανίζονταν σε περίοπτη θέση σε περιοχές στην Ισπανία, την Κροατία και τη Γαλλία.

Η Ανδαλουσία στην Ισπανία κατέκτησε την πρώτη θέση με εντυπωσιακές κρατήσεις 7,1 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων, ακολουθούμενη από κοντά η Γιάντρανσκα Χρβάτσκα
στην Κροατία, με 6,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις και η περιοχή Ιλ ντε Φρανς στη Γαλλία με 5,8 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Τα στοιχεία από τη Eurostat δείχνουν περαιτέρω ότι μεταξύ των 20 κορυφαίων περιφερειών:

  • Η Ισπανία κυριάρχησε στη λίστα με επτά επαρχίες.
  • Γαλλία και Ιταλία εξασφάλισαν από πέντε θέσεις η καθεμία.
  • Η Πορτογαλία εξασφάλισε δύο θέσεις.
  • Η Κροατία εμφανίζεται σε μία περιοχή.
Προηγούμενη έκθεση της Eurostat αποκάλυψε επίσης ότι το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους έγινε μάρτυρας σημαντικής χρήσης διαδικτυακών πλατφορμών για κρατήσεις βραχυπρόθεσμης ενοικίασης καταλυμάτων, προσελκύοντας 237 εκατομμύρια επισκέπτες σε ολόκληρη την ΕΕ.
Επιπλέον, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023, οι επισκέπτες συνεισέφεραν σε 153 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας ενοικίασης , υπογραμμίζοντας τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημοτικότητα αυτών των πλατφορμών στην περιοχή.