Σύνταξη: tourismtoday.gr

Συγκρατημένες ήταν οι διεθνείς ταξιδιωτικές δαπάνες τον Αύγουστο στη Βρετανία παρά τη μείωση των επιπέδων ανάπτυξης, σύμφωνα με νέα στοιχεία της Barclays.

Τα επίπεδα δαπανών σε ταξιδιωτικά γραφεία μειώθηκαν περισσότερο από το ήμισυ τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Ιούλιο, καθώς η καλοκαιρινή σεζόν πλησίαζε στο τέλος της.

  • Οι δαπάνες παρέμειναν σε ανάπτυξη στο 3,7% τον Αύγουστο παρά τη μηνιαία πτώση από 7,8%.
  • Στις αεροπορικές εταιρείες συνέχισαν επίσης να αυξάνονται σε επίπεδο 32,1%. Ωστόσο η άνοδος ήταν χαμηλότερη από την άνοδο του Ιουλίου κατά 39,1%.

Η μηνιαία αύξηση των συναλλαγών ταξιδιωτικών πρακτόρων καταγράφηκε στο 6,7% και των αεροπορικών εταιρειών κατά 29,5%.

Η Barclays ανέφερε ότι οι συνολικές δαπάνες για ταξίδια μειώθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω του βροχερού καιρού.
Παρόλα αυτά, ο τουρισμός διατήρησε μηνιαία τροχιά ανάπτυξης 10,7%.

Ενώ ο πιο υγρός καιρός, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση του πληθωρισμού, σήμαινε ότι οι δαπάνες για μη βασικά είδη σημείωσαν μικρότερη αύξηση (3,7%) από τον Ιούλιο (5,6%), υπήρχαν ορισμένα θετικά σημεία στους τομείς του λιανικού εμπορίου, της φιλοξενίας και της αναψυχής.

Οι Βρετανοί εξακολουθούσαν να θέλουν να ξοδέψουν αξέχαστες καλοκαιρινές εμπειρίες

«Ο βροχερός καιρός επηρέασε τους κεντρικούς δρόμους και τους χώρους φιλοξενίας τον Αύγουστο.
Ωστόσο οι Βρετανοί εξακολουθούσαν να θέλουν να ξοδέψουν σε αξέχαστες καλοκαιρινές εμπειρίες, είπε η Esme Harwood, διευθύντρια της Barclays.

Η τεράστια εισπρακτική επιτυχία των «Barbie» και «Oppenheimer» σήμαινε ότι η ψυχαγωγία απολάμβανε έναν ακόμη δυνατό μήνα, ενώ οι διακοπές στο εξωτερικό ενίσχυσαν τα διεθνή ταξίδια και τα φαρμακεία, τα καταστήματα υγείας και ομορφιάς

Ο συρρικνωμένος πληθωρισμός – και τώρα ο «μικροπληθωρισμός» – αυξάνουν τις ανησυχίες για τους αγοραστές που αναζητούν αξία.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των Βρετανών στα οικονομικά των νοικοκυριών τους είναι ακλόνητη, υποδηλώνοντας ότι παραμένουν ανθεκτικοί απέναντι σε αυτές τις πληθωριστικές πιέσεις».

Όπως πρόσθεσε ο Abbas Khan οικονομολόγος της τράπεζας,, «η υποτονική αύξηση των δαπανών τον Αύγουστο είναι σύμφωνη με άλλες πηγές δεδομένων, όπως οι ήπιοι PMI και η επιβράδυνση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Αυτά υποδηλώνουν ότι οι οικονομικές πιέσεις είναι πιο έντονες.

Ωστόσο, με περαιτέρω συγκράτηση του πληθωρισμού και ισχυρή αύξηση των μισθών -που θα στηρίξει το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών- συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικονομία θα αποφύγει την ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, ακόμη και αν η ανάπτυξη είναι μόνο υποτονική».