Οι τιμές των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη αυξήθηκαν περίπου 3% το 2022 με το Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ζυρίχη, το Άμστερνταμ και τη Ρώμη να παραμένουν εκείνα με τα ξενοδοχεία με την υψηλότερη αξία, σύμφωνα με τον ετήσιο Ευρωπαϊκό Δείκτη Αξιολόγησης Ξενοδοχείου (HVI) που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την παγκόσμια εταιρεία συμβούλων ξενοδοχείων HVS.

Κατά τη διάρκεια του 2022, οι τιμές των ξενοδοχείων επωφελήθηκαν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής βελτίωσης του RevPAR [Έσοδα δωματίων ανά διαθέσιμο δωμάτιο] και της ανάκτησης των παρεπόμενων εσόδων.

Παρόλα αυτά, ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξανόμενο κόστος του χρέους και η διαφαινόμενη απειλή της ύφεσης περιόρισαν την ανάκαμψη των τιμών, αφήνοντάς τες κάτω από το ανώτατο όριο του 2019.

«Το έτος πανδημίας του 2020 είδε τις τιμές των ξενοδοχείων να πέφτουν κατά περίπου 15%, αν και αυξήθηκαν κατά περίπου 5% το 2021. Πέρυσι ήταν μια μικτή χρονιά όσον αφορά τις επιδόσεις των ξενοδοχείων σε όλη την Ευρώπη, με ορισμένες πτυχές του 2022 πολύ καλύτερες από ό,τι αναμενόταν, ενώ άλλες πτυχές ήταν πολύ χειρότερες», σχολίασε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Julia Dzerkach, αναλύτρια του HVS London.

Μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, πολλές ξενοδοχειακές αγορές βίωναν μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία, αναφέρει το HVI, με ορισμένες πόλεις πύλης να επιτυγχάνουν υψηλότερα επίπεδα RevPAR έως τον Δεκέμβριο του 2022 από ό,τι το 2019 λόγω σημαντικής αύξησης της ζήτησης αναψυχής καθώς και των εταιρικών ταξιδιών επιστρέφοντας στο 75% περίπου των προ πανδημικών όγκων.

Οι αγορές που σημείωσαν ισχυρότερη ανάκαμψη στις τιμές των ξενοδοχείων κατά το 2022

H Αθήνα, το Δουβλίνο και η Λισαβόνα, σημείωσαν τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες μεταβολές στις τιμές των ξενοδοχείων (σε ευρώ) το 2022 με 5,8%, 5,2% και 5,9% αντίστοιχα.

Η βελτιωμένη ζήτηση αναψυχής και η επιστροφή ταξιδιωτών από βασικές αγορές όπως οι ΗΠΑ βοήθησαν να ανακάμψουν οι αξίες σε πιο καθιερωμένες πόλεις όπως το Άμστερνταμ (αύξηση 3,8%), το Μιλάνο (αύξηση 2,4%) και η Ρώμη (άνοδος 1,3%), αν και σε πιο μέτρια βήμα.

Κοιτάζοντας το μέλλον, ο HVI παρουσιάζει μια πιο θετική προοπτική, αν και ο πόλεμος στην Ουκρανία, η κρίση κόστους ζωής και ο αντίκτυπός του στη ζήτηση, καθώς και η βιωσιμότητα των ADR και πιθανές διαβρώσεις περιθωρίου, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να επηρεάζουν την ανάκτηση της αξίας.

«Έχουμε κινηθεί στο 2023 με ισχυρή βάση από άποψη εσόδων, με ADR σε επίπεδα ρεκόρ σε πολλές αγορές και καλές προοπτικές πληρότητας να ανακάμψει πλήρως τους επόμενους μήνες», σχολίασε η συν-συγγραφέας της έκθεσης Sophie Perret, ανώτερη διευθύντρια, HVS London. .

«Αναμφίβολα οι επενδυτές ελπίζουν σε καλύτερη προβολή βραχυπρόθεσμα, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν από το διαδεδομένο μάντρα του «περιμένω και βλέπεις» του 2022. Σημαντικά ποσά κεφαλαίων αναμένουν να επενδυθούν σε ξενοδοχεία, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να επιτευχθούν τα επίπεδα απόδοσης».