της Εύας Οικονομάκη

Την υψηλότερη μέση τιμή δωματίου στα 4άστερα ξενοδοχεία καταγράφει η Ελλάδα συγκριτικά με τέσσερις από τους βασικούς ανταγωνιστές της σε επίπεδο τουρισμού, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης τουριστικών δεδομένων Mabrian Technologies, η μέση τιμή ενός 4άστερου ελληνικού ξενοδοχείου το διάστημα Μαΐου – Αυγούστου διαμορφώνεται στα 197 ευρώ, με το αντίστοιχο ποσό για ένα 4άστερο στην Κροατία να ανέρχεται στα 189 ευρώ. Ακολουθεί η Ιταλία με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 183 ευρώ και έπονται η Ισπανία στα 158 ευρώ και η Αλβανία στα 94 ευρώ.

Ανταγωνιστικές χαρακτηρίζονται από την Mabrian Technologies οι τιμές των ελληνικών 5άστερων ξενοδοχείων, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 339 ευρώ και να μένει αρκετά πίσω από την πρωτοπόρο Ιταλία, όπου το αντίστοιχο κόστος ανέρχεται στα 444 ευρώ. Στην τρίτη θέση, ακολουθώντας την Ελλάδα, βρίσκεται η Ισπανία όπου η μέση τιμή ανέρχεται στα 329 ευρώ και έπονται η Κροατία και η Αλβανία με μέσο κόστος στα 318 ευρώ και 143 ευρώ αντίστοιχα.

Ως προς τα 4άστερα, σταθερά τις πιο χαμηλές τιμές έχει η Αλβανία στα 68 ευρώ. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η Ιταλία στα 129 ευρώ, ακολουθεί από κοντά με μόλις 2 ευρώ διαφορά η Κροατία στα 127 ευρώ και στην τρίτη θέση έπεται η Ελλάδα με μέση τιμή στα 121 ευρώ. Μία θέση πάνω από την ουραγό Αλβανία βρίσκεται η Ισπανία με το μέσο κόστος διανυκτέρευσης να διαμορφώνεται στα 115 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές, η μελέτη, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την MINDHAUS, αναδεικνύει το γεγονός ότι η μέση ημερήσια τιμή (ADR) στα ελληνικά ξενοδοχεία στις τρεις κατηγορίες των 3, 4 και 5 αστέρων ήταν πολύ ελκυστική σε σύγκριση με άλλους προορισμούς της Μεσογείου.

Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος

Μέσα από την ίδια έρευνα αναδεικνύονται και οι ελληνικοί προορισμοί που κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των ξένων ταξιδιωτών. Συγκεκριμένα, τα νησιά του βορειανατολικού και βόρειου Αιγαίου κερδίζουν πόντους, με τις διανυκτερεύσεις που καταγράφηκαν το 2023 να είναι σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με το 2022.

Πιο αναλυτικά, η Λέσβος και η Χίος σημείωσαν ετήσια αύξηση διανυκτερεύσεων 78,8% και 65,2% αντίστοιχα. Ψηλά στην κατάταξη βρέθηκε η Θράκη (Ξάνθη, Ροδόπη, Εβρος) με άνοδο 62,8% και αντιστίχα η Σάμος ενισχύθηκε ως προς τις διανυκτερεύσεις σε ποσοστό 51,7%. Την πεντάδα συμπλήρωσε η Θάσος με αύξηση 26,4% και ακολούθησαν η Σκόπελος στο συν 26,6% και η Σκιάθος στο συν 25,5%. Σημαντική απήχηση με ενίσχυση των διανυκτερεύσεων κατέγραψαν επίσης η Αίγινα (23%), η Κως (20,9%) και η Ζάκυνθος (18,5%).

Βάσει των στοιχείων, η Πελοπόννησος έχει αναδειχθεί ως ο τέταρτος πιο δημοφιλής προορισμός στην Ελλάδα, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις value for money υπηρεσίες που προσφέρει (υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στο κόστος τους).