της Εύας Οικονομάκη

Με κινούμενη άμμο χαρακτηρίζουν την πορεία της ερχόμενης τουριστικής σεζόν οι επιχειρηματίες του τουρισμού, με τους δύο πρώτους μήνες του 2021 να ακολουθούν τη μειωμένη κινητικότητα των τελευταίων μηνών του προηγούμενου έτους.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο τα ανοιχτά ξενοδοχεία της Αθήνας κατέγραψαν πληρότητα 11% σε σχέση, με το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) για τους επιχειρηματίες να ανέρχεται σε μόλις 8 ευρώ, όταν το αντίστοιχο έσοδο του 2020 ήταν 42 ευρώ. Τον πρώτο μήνα του έτους, σύμφωνα με τον Στεφάν Μέρκενχοφ, managing consultant της GBR Consulting, το 55% των δωματίων των ξενοδοχειακών μονάδων της Αττικής ήταν σε λειτουργία.

«Ελάχιστα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά. Η κίνηση είναι πολύ χαμηλή και όποια ταξίδια πραγματοποιούνται γίνονται για επαγγελματικούς κυρίως λόγους ή ιατρικούς. Το 90% των επισκεπτών στα ξενοδοχεία της πόλης είναι Έλληνες, πρόκειται για εσωτερική πελατεία», επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), Ευγένιος Βασιλικός, στο πλαίσιο της παρουσίασης της 16ης ετήσιας έρευνας της Ένωσης «Περί Ικανοποίησης Επισκεπτών & Απόδοσης Ξενοδοχείων Αττικής 2020», που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων GBR Consulting.

Μηδενική κίνηση

Την ίδια στιγμή, μηδενικές είναι οι κρατήσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι, με τους επιχειρηματίες να επισημαίνουν ότι βάσει των σημερινών δεδομένων το 2021 δεν φαίνεται ότι θα κινηθεί σε επίπεδα καλύτερα από αυτά του 2020.

«Κρατήσεις ουσιαστικά δεν υπάρχουν και ό,τι υπάρχει αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένο. Δεν υπάρχουν prepaid κρατήσεις, δεν έχουν δοθεί προκαταβολές. Πολύς κόσμος είναι σε αναμονή και η εικόνα που έχουμε σήμερα δεν είναι σαφής. Κάθε μέρα αλλάζουν τα δεδομένα», εξήγησε ο Ευγένιος Βασιλικός.

«Εύχομαι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε. Οι επιχειρήσεις δοκιμάζονται. Η επόμενη ημέρα θα είναι μια πολύ διαφορετική ημέρα και ο τουρισμός θα έχει αλλάξει, θα έχει τοποθετηθεί διαφορετικά. Η Αθήνα θα χρειαστεί να επανατοποθετηθεί στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και να προβάλει τα ισχυρά της χαρτιά, δίνοντας ηχηρό μήνυμα», επεσήμανε η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς.

Η επανεκκίνηση

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, Δημήτρης Φραγκάκης, τοποθέτησε την επανεκκίνηση του ελληνικού τουρισμού στα τέλη Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι στο τέλος της άνοιξης θα καταγραφεί η πρώτη ορατή ανάκαμψη του τουρισμού. «Τέλος Μαΐου θα δούμε την πρώτη ορατή ανάκαμψη του τουρισμού, λίγο μετά το Πάσχα. Θεωρώ ότι θα είναι μια χρονιά καλύτερη από το 2020. Μαζί με τις last minute κρατήσεις, πρέπει να προετοιμαστούμε για το 2021», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η εικόνα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου AirBnb

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα Airdna, ο αριθμός των καταχωρήσεων διαθέσιμων κατοικιών στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του δ’ τριμήνου του 2020 μειώθηκε κατά 24% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι δε καταχωρήσεις του γ’ τριμήνου μειώθηκαν κατά 18%, με τις περιοχές της Αττικής που βρίσκονται εκτός των Αθηνών να καταγράφουν ουσιαστικά τη μεγαλύτερη πτώση εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης.

Διαθέσιμες καταχωρήσεις σε κύριες περιοχές της Αττικής:

Καλλιθέα: -9%

Σπάτα-Αρτέμιδα: -14%

Παλαιό Φάληρο: -19%

Πειραιάς: -19%

Άλιμος: -21%

Λαυρεωτική: -22%

Γλυφάδα: -22%

Μαραθώνας: -23%

Σαρωνικός:-24%

Μαρκόπουλο Μεσογαίας: -25%.