Σύνταξη tourismtoday.gr

Η Κρήτη είναι ανάμεσα στους προορισμούς του FTI Group με ισχυρές κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024, από την Γερμανία, ενώ ζήτηση καταγράφουν και άλλα ελληνικά νησιά.

Η εταιρεία με έδρα το Μόναχο ανέφερε άνοδο σε κρατήσεις για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024 καθώς και για το καλοκαίρι.

«Ήδη καταγράφουμε έναν εντυπωσιακό αριθμό προκρατήσεων για τη σεζόν που ξεκινά τον προσεχή Μάιο», δήλωσε ο Karl Markgraf, διευθύνων σύμβουλος του FTI Group.

Οι άλλοι προορισμοί εκτός από την Κρήτη είναι η Τουρκία, η Ερυθρά Θάλασσα στην Αίγυπτο, το Ντουμπάι, η Μαγιόρκα, οι Μαλδίβες και ο Μαυρίκιος.
Το Μεξικό, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τανζανία θα δουν σημαντική άνοδο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ταϊλάνδη, το Μπαλί και η Κένυα καταγράφουν την ισχυρότερη ανάπτυξη.

Πρώιμες κρατήσεις και σε ελληνικά νησιά

Οι Γερμανοί ταξιδιώτες κάνουν κράτηση ξανά νωρίτερα. Μέχρι το τέλος της πανδημίας, οι ταξιδιώτες είχαν την τάση να κάνουν κράτηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο Casper Urhammer, διευθύνων σύμβουλος Tour Operating «πρόσφατα, υπήρξε μια σαφής τάση για πρόωρες κρατήσεις».

Οι πρώιμες κρατήσεις αφορούν κυρίως προορισμούς όπως τα ελληνικά νησιά, η Αίγυπτος, η Τουρκία, η Μαγιόρκα, η Ιταλία, το Ντουμπάι, οι Μαλδίβες, η Ταϊλάνδη και η Βόρεια Αμερική.

Ο πληθωρισμός έχει αντίκτυπο στον προϋπολογισμό για διακοπές των Γερμανών.
Σύμφωνα με τον Casper Urhammer «η επιλογή του προορισμού θα εξαρτηθεί από την τιμή, για πολλούς τουρίστες».

Οι κρατήσεις έχουν φθάσει στο επίπεδο πριν από το Covid-19

Στο τέλος του τουριστικού έτους 2022/2023, που έληξε στις 31 Οκτωβρίου 2023, ο FTI Group αναφέρει ότι οι κρατήσεις έχουν φθάσει στο επίπεδο πριν από το Covid-19.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στον ενοποιημένο ετήσιο κύκλο εργασιών ύψους 4,1 δις ευρώ, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς στο επίπεδο του τουριστικού έτους 2018/2019.
Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κατά το οποίο ο ταξιδιωτικός πράκτορας πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους 3,76 δις ευρώ, αυτό αντιστοιχεί σε αύξηση των πωλήσεων κατά σχεδόν 10%.

Διψήφια ποσοστά αύξησης χειμερινής περιόδου 2023/2024

Ενόψει της χειμερινής περιόδου 2023/2024, ο FTI Group καταγράφει διψήφια ποσοστά αύξησης των κρατήσεων σε σχέση με το προηγούμενο έτος για τα εμπορικά σήματα FTI Touristik, 5 vor Flug, Big Xtra και Windrose.

Η Αίγυπτος, η Τουρκία, τα Κανάρια Νησιά το Ντουμπάι, ο Ινδικός Ωκεανός, η Ταϊλάνδη, η Δομινικανή Δημοκρατία και το Μεξικό παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλή ζήτηση.

Τα εμπορικά σήματα των ταξιδιωτικών πρακτόρων FTI είναι επίσης σημαντικά αυξημένα σε σχέση με το προηγούμενο έτος όσον αφορά το καλοκαίρι του 2024.