Σύνταξη: tourismtoday.gr

Μια ισχυρή χρονιά προβλέπεται για τις βραχυχρόνιες ενοικιάσεις εάν μπορέσει να διατηρηθεί η δυναμική που δημιουργήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με ανάλυση στα δεδομένα της Key Data.

Ενώ οι τιμές διανυκτέρευσης για το 2023 παρέμειναν σταθερές στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ -που σημαίνει ότι έχουν μειωθεί σε πραγματικούς όρους- η υψηλότερη πληρότητα σημαίνει ότι τόσο εκεί όσο και παγκοσμίως, οι συνολικές αποδόσεις ανά δωμάτιο είναι πολύ υψηλότερες από έτος σε έτος.

Κορυφαίοι δείκτες τριμήνου παγκοσμίως

Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν 2023 κρατήσεις που έγιναν ή πραγματοποιήθηκαν έως την 1η Απριλίου 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ετησίως μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2023 σε σχέση με πέρυσι, αυξήθηκαν:

  • Μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) 3,4%.
  • Πληρότητα 17,6%.
  • Έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) 21,6%.

Κορυφαίοι δείκτες τριμήνου ανά περιοχή

Ευρώπη

Η ADR εξακολουθεί να δυσκολεύεται στην Ευρώπη, όπου έχει επίσης μειωθεί σε πραγματικούς όρους. Οι τιμές ανά διανυκτέρευση αυξάνονται μόνο 5% στα 154 ευρώ. Ωστόσο, με την πληρότητα να αυξάνεται κατά 17,4% σε ετήσια βάση, ενώ η RevPAR έχει αυξηθεί 23,2% από πέρυσι.
Ο πληθωρισμός έφτασε το 8,5% στη ζώνη του ευρώ τον Φεβρουάριο.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η ADR στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν αισθητά αδύναμη, σημειώνοντας άνοδο μόλις 1,7% στα 204 δολάρια.
Ωστόσο, σε συνδυασμό με την αύξηση της πληρότητας κατά 13,2% σε ετήσια βάση, η RevPAR είναι επί του παρόντος άνοδο 15,1% σε ετήσια βάση.

Ο πληθωρισμός έφτασε στο 10,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο, πράγμα που σημαίνει ότι η ADR μειώθηκε σημαντικά σε πραγματικούς όρους.

ΗΠΑ

Η ADR των ΗΠΑ είναι σταθερή στα 296 δολάρια, αλλά με την πληρότητα να αυξάνεται κατά 12% σε ετήσια βάση, το RevPAR τρέχει 11,9% υψηλότερα από πέρυσι. Ο πληθωρισμός έφτασε το 5% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Ασία

Η Ασία παρουσιάζει εξαιρετικά καλές επιδόσεις. Η ADR αυξήθηκε κατά 18,6% στα 126 δολάρια, ενώ η πληρότητα έχει αυξηθεί 56% σε ετήσια βάση. Το RevPAR τρέχει επί του παρόντος κατά 85% πριν από το 2022.

Μέση Ανατολή

Η ADR στη Μέση Ανατολή έχει επίσης μεγάλη πτώση σε πραγματικούς όρους στη Μέση Ανατολή, όπου οι τιμές για τη νύχτα έχουν αυξηθεί μόνο κατά 2,4% στα 172 δολάρια.
Ωστόσο, η πληρότητα έχει αυξηθεί κατά 25,3% σε ετήσια βάση, στέλνοντας το RevPAR κατά 28,3% υψηλότερο από πέρυσι.