Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τα ταξίδια για νέους θεωρούνται εδώ και πολύ καιρό ένα σημαντικό τμήμα του διεθνούς τουρισμού. Tόσο ως προς τον αριθμό των ταξιδιών που πραγματοποιήθηκαν όσο και ως προς τον όγκο των δαπανών.
Την δυναμική τους αποκαλύπτει μελέτη από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φοιτητικών Εκπαιδευτικών Ταξιδιών Νέων (WYSE), για την τελευταία 20ετία.

  • Το 2002, το ποσοστό των διεθνών αφίξεων ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών εκτιμήθηκε ότι ήταν 21%, στο +23% από το 2012.
  • Οι πιο πρόσφατοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το μερίδιο των νέων στα διεθνή ταξίδια παρέμεινε σταθερό στο 23% των διεθνών αφίξεων το 2019.

Πού οφείλεται η άνοδος στα ταξίδια των νέων

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν μια σημαντική αύξηση του συνολικού όγκου των διεθνών ταξιδιών νέων.

Από περίπου 150 εκατομμύρια το 2002 έφτασαν σε πάνω από 330 εκατομμύρια το 2019, σημειώνοντας αύξηση άνω του 126%. Αυτή η ανάπτυξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην:

  • Αύξηση της συμμετοχής στα ταξίδια και στη συχνότητα ταξιδιών των νέων.
  • Επέκταση των νέων ταξιδιωτικών αγορών στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδιαίτερα στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Αύξηση σε μακρινά ταξίδια και δαπάνες

Τα δεδομένα για τουρίστες νεαρής ηλικίας δείχνουν ανοδική συχνότητα σε διεθνή ταξίδια -ιδιαίτερα στα μεγάλων αποστάσεων- καθώς και αύξηση δαπανών.

  • Από μέσο όρο 1,7 μακρινά ταξίδια (περισσότερες από 7 διανυκτερεύσεις) το 2007, αυξήθηκαν σε πάνω από 2 μακρινά ταξίδια το χρόνο το 2017 (αύξηση πάνω από 20% σε μια δεκαετία).
  • Οι δαπάνες αυξήθηκαν επίσης στην αγορά ταξιδιών για νέους την ίδια χρονική περίοδο. Οι εκτιμώμενες δαπάνες για ταξίδια για νέους έφτασαν το ρεκόρ των 295 δις το 2019. Αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από την εκτιμώμενη δαπάνη των 114 δις ευρώ το 2005.