671 εκατομμύρια αφίξεις διεθνών τουριστών σημειώθηκαν σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO).

Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019, πραγματοποιήθηκαν περίπου 30 εκατομμύρια επισκέψεις από ό, τι την ίδια περίοδο του 2018.

Ο UNWTO αναφέρει ότι η αύξηση των αφίξεων «επιστρέφει στην αρχική της τάση» και ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη για αύξηση της κατά 3% έως και 4% για ολόκληρο το 2019.

Οι ισχυρές οικονομίες, τα οικονομικά προσιτά αεροπορικά ταξίδια και η αυξημένη συνδεσιμότητα μέσω αεροπορικών ταξιδιών τροφοδοτούν την ανάπτυξη.

Ωστόσο, οι ασθενέστεροι οικονομικοί δείκτες, η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, οι εμπορικές και τεχνολογικές εντάσεις και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές προκλήσεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αναφέρει η UNWTO.

Οι αφίξεις

Οι ευρωπαϊκές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4% το πρώτο εξάμηνο του 2019, με ένα θετικό πρώτο τρίμηνο ακολουθούμενο από ένα δεύτερο τρίμηνο υψηλότερο από το μέσο όρο (Απρίλιος: + 8% και Ιούνιος: + 6%). Δηλαδή υπήρξε έντονη επιβατική κίνηση το Πάσχα και η αρχή της καλοκαιρινής σεζόν ήταν η εποχή με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα σε προορισμούς.

Η Ασία και ο Ειρηνικός (+ ​​6%) σημείωσαν υψηλότερη μέση παγκόσμια ανάπτυξη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, που τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά εξερχόμενα ταξίδια.

Στην Αμερική (+ 2%), τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν το δεύτερο τρίμηνο μετά την αδύναμη έναρξη του έτους. Η Καραϊβική (+ 11%) επωφελήθηκε από την ισχυρή ζήτηση των ΗΠΑ και συνέχισε να ανακάμπτει έντονα από τις επιπτώσεις των τυφώνων Irma και Maria στα τέλη του 2017, «μια πρόκληση που αντιμετωπίζει δυστυχώς η περιοχή για άλλη μια φορά», σύμφωνα με την έκθεση.

Στην Αφρική, τα περιορισμένα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 3%. Η Μέση Ανατολή (+ 8%) είδε αύξηση δύο ισχυρές συνοικίες, αντανακλώντας μια θετική χειμερινή περίοδο, καθώς και αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού τον Μάιο και του Eid Al-Fitr τον Ιούνιο.

Όσον αφορά τις μεγάλες αγορές, ο κινεζικός εξερχόμενος τουρισμός (+ ​​14%) συνέχισε να αυξάνεται σε πολλούς προορισμούς στην περιοχή κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, αν και οι δαπάνες για διεθνή ταξίδια μειώθηκαν κατά 4% το πρώτο τρίμηνο.

Οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ, καθώς και η ελαφρά υποτίμηση του γιουάν, ενδέχεται να επηρεάσουν την επιλογή προορισμών από Κινέζους ταξιδιώτες βραχυπρόθεσμα. Το εξερχόμενο ταξίδι από τις ΗΠΑ, παρέμεινε σταθερό (+ ​​7%), υποστηριζόμενο από ένα ισχυρό δολάριο.

Οι δαπάνες

Στην Ευρώπη, οι δαπάνες για το διεθνή τουρισμό από τη Γαλλία (+ 8%) και την Ιταλία (+ 7%) ήταν αυξημένες. Από την άλλη, οι δαπάνες από το Ηνωμένο Βασίλειο (+ 3%) και τη Γερμανία (+ 2%) παρουσίασαν μέτρια ανάπτυξη.

Οι δαπάνες από την Ιαπωνία (+ 11%) ξεπέρασαν τις δαπάνες των υπολοίπων ασιατικών χωρών. Η Δημοκρατία της Κορέας δαπάνησε 8% λιγότερο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019, εν μέρει λόγω της υποτίμησης του κέρδους της Κορέας.

Η Αυστραλία δαπάνησε 6% περισσότερο στον διεθνή τουρισμό.

Η Ρωσική Ομοσπονδία παρουσίασε πτώση κατά 4% στις δαπάνες κατά το πρώτο τρίμηνο, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάκαμψης.

Οι δαπάνες από τη Βραζιλία και το Μεξικό μειώθηκαν κατά 5% και 13% αντίστοιχα, αντανακλώντας εν μέρει την ευρύτερη κατάσταση των δύο μεγαλύτερων λατινοαμερικανικών οικονομιών.