Της Εύας Οικονομάκη

Ένα βήμα πιο κοντά στην κατασκευή και τη λειτουργία της πολυτελούς τουριστικής μονάδας VIP Exclusive Club στον Σκορπιό βρίσκεται η εταιρεία ΜΥΚΗΝΑΙ Α.Ε., συμφερόντων του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, η οποία πριν από λίγες ημέρες έλαβε το «πράσινο» φως για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η mega επένδυση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 165 εκατ. ευρώ, θα μεταμορφώσει το θρυλικό νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σκορπιό, σε ένα πολυτελές τουριστικό θέρετρο που θα προσελκύει την ελίτ του τουρισμού.

Σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας που «τρέχει» την επένδυση, τα παλιά κτίσματα που χρησιμοποιούσε ο Έλληνας κροίσος θα ενταχθούν αρμονικά στη νέα επένδυση, ενώ το σύνολο των υφιστάμενων υποδομών θα αναβαθμιστεί.

Συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται από τον φορέα υλοποίησης του έργου, το επενδυτικό σχέδιο περιλαμβάνει κύριο τουριστικό συγκρότημα δυναμικότητας 84 κλινών, υποδομές ψυχαγωγίας με δυναμικότητα εξυπηρέτησης 250 επισκεπτών και υποδομές για την εξυπηρέτηση 130 ατόμων προσωπικού.

Στον χώρο θα κατασκευαστούν και τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών για να καλύψουν τις ανάγκες των VIP επισκεπτών του νησιού, με το αρχικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του πρότζεκτ να έχει τεθεί για το 2021.

Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, είχαν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται κάποια έργα υποδομών.

Το έργο θα αναπτυχθεί σε 9 κτιριακές ενότητες

  • «Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα». Η συνολική δόμηση είναι 9784,43 τ.μ. και περιλαμβάνει:

α) Το Κύριο Τουριστικό Συγκρότημα που αποτελείται από την Προεδρική Σουίτα και ελεύθερες βίλες, με τις κεντρικές εγκαταστάσεις βοηθητικών λειτουργιών, με χρήση τουριστικών καταλυμάτων, ειδικών τουριστικών υποδομών και λοιπών τουριστικών εγκαταστάσεων και εστίασης, που εξυπηρετούν τις κύριες και βοηθητικές λειτουργίες της τουριστικής εγκατάστασης όπως συνεδριακό κέντρο, εστιατόριο, κέντρο ευεξίας, αίθουσα προβολών και χώρος ψυχαγωγίας, κουζίνες, πλυντήρια, τροφοδοσία, αποθήκες κ.λπ., καθώς και κολυμβητικές δεξαμενές.

β) Τη «Ροζ Βίλα», υφιστάμενο διώροφο κτήριο με συνολική δόμηση 364,43 τ.μ., με χρήση τουριστικού καταλύματος. Επιτρέπεται μόνο η διατήρηση, συντήρηση και ανακαίνιση του κτηρίου καθώς και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου.

  • «Βίλες Κύριου Τουριστικού Συγκροτήματος», με συνολική δόμηση 1320,00 τ.μ. που αφορά την κατασκευή τεσσάρων νέων πολυτελών κατοικιών με χρήση τουριστικών καταλυμάτων, με υπαίθριες θέσεις στάθμευσης και την κεντρική οδό πρόσβασης σε αυτήν.
  • «Πολυαθλητικό Κέντρο». Περιλαμβάνει το «Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων», ένα νέο κτήριο δόμησης 4.000 τ.μ. στο οποίο χωροθετούνται χρήσεις που εξυπηρετούν πολυλειτουργικές τουριστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5, αθλοπαιδιών και τένις, δωμάτια προσωρινής διαμονής για την παραμονή ειδικών επισκεπτών (γυμναστές, ιατροί κ.λπ.), αίθουσα bowling, κοινόχρηστοι χώροι προσωπικού με κουζίνα, χώροι γυμναστηρίου, αποδυτήρια και χώροι υγιεινής, ιατρείο, χώρος περίθαλψης και κέντρο πρώτων βοηθειών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικοί χώροι.
  • «Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων Ανατολικής Παραλίας», με συνολική δόμηση 403,51 τ.μ., οι οποίες περιλαμβάνουν:

α) τα «Αποδυτήρια Ανατολικής Παραλίας

β) τους Βοηθητικούς Χώρους Αποδυτηρίων.

  • «Κτηριακή Ενότητα 5». Η συνολική δόμηση της Κτηριακής Ενότητας 5 είναι 340,00 τ.μ. και περιλαμβάνει:

α) «Βίλα Διευθυντή/Διαχειριστή της νήσου Σκορπιός»: νέο κτήριο συνολικής δόμησης 260,00 τ.μ. με χρήση κατοικίας. Το δώμα του κτηρίου μπορεί να λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης οχημάτων.

β) «Χώρος Αναμονής Ελικοδρομίου»: νέο κτήριο συνολικής δόμησης 80 τ.μ. με χρήση ελικοδρομίου. Το κτήριο αποτελεί την αίθουσα αναμονής (lounge) του ελικοδρομίου.

  • «Κατοικίες Προσωπικού», με συνολική δόμηση 2173,78 τ.μ.
  • «Αρένα, Στάβλοι και Κήπος Κατοικίδιων», ένα νέο κτήριο συνολικής δόμησης 635 τ.μ. με χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, με όλες τις απαραίτητες υποδομές φιλοξενίας αλόγων καθώς και ιππικό κέντρο για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών με πεδίο εξάσκησης ίππων, καθώς και γήπεδα καλαθοσφαίρισης και ποδοσφαίρισης. Προβλέπεται η αναβάθμιση της αρένας ιππασίας και η αναδιαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Περιλαμβάνει επίσης μικρό κτίσμα που θα φιλοξενεί μικρά κατοικίδια ζώα.
  • «Σπίτι του Λόφου», ένα νέο κτήριο συνολικής δόμησης 565,00 τ.μ. με χρήση τουριστικών καταλυμάτων.
  • «Αμφιθέατρο», ένα νέο κτήριο συνολικής δόμησης 250,00 τ.μ. με χρήση πολιτιστικών εγκαταστάσεων και χώρων συνάθροισης κοινού. Χωροθετείται επίσης μικρή κατασκευή με χρήση αναψυκτηρίου, η οποία καλύπτει τον ειδικό όρο της 10 ελάχιστης απόστασης 10 μέτρων από τον αιγιαλό, καθώς αφορά εγκατάσταση σε παραλία μήκους τουλάχιστον 100 μέτρων.