Σύνταξη: tourismtoday.gr
Θετικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Υφιστάμενες εγκαταστάσεις λιμένα εξυπηρέτησης σκαφών μικτής χρήσης Πατρών» γνωμοδότησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, βάσει ορισμένων όρων και προϋποθέσεων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σχετικά, οι επισημάνσεις της επιτροπής αφορούν περιβαλλοντικούς όρους και προϋποθέσεις για την υλοποίηση του έργου.
Προτεινόμενοι περιβαλλοντικοί όροι
Α. Όροι για τη φάση κατασκευής/επισκευής/συντήρησης του έργου
- Για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση απαραίτητη για την κατασκευή και λειτουργία του έργου, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν χορηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις.
- Ο φορέας του έργου οφείλει, κατά τον οικονομικό προγραμματισμό κατασκευής και λειτουργίας του έργου, να εξασφαλίζει κατά προτεραιότητα τις απαιτούμενες δαπάνες για τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος.
- Ο φορέας του έργου οφείλει να οργανώσει Μονάδα Περιβάλλοντος για τον λιμένα Πάτρας, η οποία θα έχει την ευθύνη ολοκληρωμένης μέριμνας για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, περιλαμβανόμενης της επίβλεψης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων, της περιβαλλοντικής παρακολούθησης και της διασύνδεσης (επί όλων των περιβαλλοντικών θεμάτων) με την τοπική κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες της διοίκησης, ενώ έχει τη δυνατότητα να ζητήσει ανάλογο προσδιορισμό από τα τρίτα μέρη.
- Θα πρέπει να υπάρχει επαρκής σήμανση των χώρων του εργοταξίου και κατάλληλη σήμανση προειδοποίησης των χρηστών του λιμένα.
- Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των στοιχείων του έργου που έρχονται σε επαφή με τη θάλασσα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένα οργανικών διαλυτών και άλλων ουσιών επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον (δηλ. ενώσεις που περιέχουν υδράργυρο, αρσενικό, κάδμιο, κ.λπ.) και που συμπεριλαμβάνονται στην απόφαση του Ανώτατου Χημικού Συμβουλίου 1100/91/1991 (Β 1008) και των ΥΑ 475/2002/2003 (Β 208) και 121/2003/2003 (Β 1045).
- Τα απόβλητα των κατεδαφίσεων υπόκεινται σε διαχείριση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί ΑΕΚΚ (άρθρο 30 Ν. 4819/2021).
- Η διαχείριση των ειδικών ρευμάτων αποβλήτων να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4819/2021 και τις κανονιστικές πράξεις που έχουν εκδοθεί και σύμφωνα με τις απαιτήσεις και προδιαγραφές των αντίστοιχων εγκεκριμένων από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης. Ειδικότερα:
- Οι συσκευασίες διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένο συλλέκτη προς περαιτέρω αξιοποίηση σε εγκεκριμένη εγκατάσταση.
- Η διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των αποβλήτων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων να γίνεται μέσω εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις αντίστοιχα της ΚΥΑ 23615/651/Ε.103/2014 (Β 1184), της ΚΥΑ 41624/2057/Ε103/2010 (Β 1625) και του ΠΔ 109/2004 (Α 75).
- Τα απόβλητα έλαια να αποθηκεύονται προσωρινά, συσκευασμένα σε κατάλληλα δοχεία σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ 24944/1159/2006 (Β 791) και να παραδίδονται ακολούθως, μέσω κατάλληλα αδειοδοτημένου συλλέκτη υλικών του είδους αυτού, σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης προς περαιτέρω επεξεργασία, με προτεραιότητα την αναγέννησή τους. Η διαχείρισή τους να γίνεται σύμφωνα με το Ν. 4819/2021.
- Η εκπομπή σκόνης από την επίδραση του ανέμου σε σωρούς υλικών που έχουν προσωρινά δημιουργηθεί στη ζώνη των έργων, να περιορίζεται είτε με κάλυψη των σωρών, είτε με διαβροχή τους, είτε με χρήση διαλυμάτων που στερεοποιούν προσωρινά την εξωτερική επιφάνεια του σωρού.
Οροι για τη φάση λειτουργίας του έργου
- Ο λιμένας οφείλει να είναι εφοδιασμένος με όλα τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και εξοπλισμό αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή (πλωτά φράγματα, απορροφητικές – διασκορπιστικές ουσίες κ.λπ.) που θα υποδειχθούν από την οικεία Λιμενική Αρχή, καθώς και εγκεκριμένο, συμβατό με το Τοπικό Σχέδιο της Λιμενικής Αρχής, «Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης» (Contingency Plan), που θα ακολουθείται κατά την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης της θάλασσας.
- Κατά την λειτουργία του λιμένα θα πρέπει να λαμβάνονται από τον φορέα του έργου όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή άμεσης ή έμμεσης ρύπανσης της θάλασσας, καθώς και τυχόν πρόσθετα μέτρα, που θα υποδειχθούν από την αρμόδια Λιμενική Αρχή, σύμφωνα με το Ν. 743/1977 (Α΄ 319) όπως κωδικοποιήθηκε με το ΠΔ 55/1998 (Α΄ 58) και ισχύει.
- Να ληφθεί μέριμνα αντιπυρικής προστασίας, για την αντιμετώπιση τυχόν εκδηλώσεων πυρκαγιάς από τη λειτουργία των μηχανημάτων και των εν γένει ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που θα χρησιμοποιείται κατά τις επιμέρους δραστηριότητες εντός της λιμενικής ζώνης.
- Να υπάρχει, όπου απαιτείται, μόνιμη εγκατάσταση δικτύου πυρόσβεσης εγκεκριμένη από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία ή επαρκή φορητά μέσα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, σε όλες τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων με πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και περιβαλλοντικής ζημιάς.
- Απαγορεύεται ξ απόρριψη αποβλήτων και λυμάτων από τα σκάφη στη θάλασσα καθώς και η χρήση των τουαλετών των σκαφών που δε διαθέτουν δεξαμενές κατακράτησης.
- Ο φορέας λειτουργίας του λιμένα οφείλει να εκπονήσει και να εφαρμόζει σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του λιμένα, απαιτώντας και επιβλέποντας την εκπλήρωση των επιμέρους απαιτήσεων του σχεδίου από όλα τα τρίτα μέρη που δραστηριοποιούνται εντός του χώρου ευθύνης του. Το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων λιμένα θα αποσκοπεί στην ανταπόκριση της ασκούμενης διαχείρισης στις εκάστοτε ισχύουσες απαιτήσεις των σχετικών με τα απόβλητα διατάξεων και στην καταγραφή του είδους, της ποσότητας και του τρόπου διάθεσης των παραγόμενων αποβλήτων από τη λειτουργία του λιμένα.
- Ο φορέας του έργου υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά την Ετήσια Έκθεση Αποβλήτων κάθε έτους μέχρι το τέλος Μαρτίου του επόμενου έτους σύμφωνα με το άρθρο 53 του Ν. 4819/2021 και την Κ.Υ.Α. 43942/4026/2016 (Β 2992), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
- Ο φορέας του έργου οφείλει να εφαρμόσει πρόγραμμα περιβαλλοντικής παρακολούθησης που περιγράφεται στο Κεφ. 11.3 της ΜΠΕ ώστε να παρακολουθείται η επίδραση του έργου και η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν στη λειτουργία του. Εφόσον προκύψουν αποτελέσματα τα οποία δεικνύουν υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, θα πρέπει άμεσα να υποβληθεί στην αρμόδια περιβαλλοντική αρχή προς έγκριση φάκελος με τα προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.