Τα φετινά «Πρέσπεια», που αρχίζουν σήμερα και διαρκούν έως τις 26 Αυγούστου, μετέχουν με τον δικό τους τρόπο στο πένθος για τα θύματα της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η παραδοσιακή στιγμή που μοιράζονται κεριά και άναβαν στον λόφο του Αγίου Αχιλλείου φέτος θα είναι διαφορετική.

Χιλιάδες κεράκια θλίψης θα ανάψουν στη μνήμη των νεκρών του εμφύλιου, στη μνήμη των νεκρών της πρόσφατης πυρκαγιάς στο Μάτι και στη μνήμη του Μάνου Ελευθερίου που «έφυγε» εκείνες τις μέρες από τη ζωή.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν απόψε στην Τοπική Κοινότητα Μελίτης, τιμώντας έτσι και την άνοδο του «Μελιτέα» Μελίτης στην Γ’ Εθνική Κατηγορία.  Θα συμμετέχει η λαϊκή χορωδία «Μίκης Θεοδωράκης» ενώ θα τραγουδήσουν ο Μανώλης Λιδάκης και η Σοφία Παπάζογλου.

Αύριο Παρασκευή 24 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική συναυλία στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών όπου ο Γιώργος Νταλάρας θα τραγουδήσει μεταξύ άλλων τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου, ενώ κείμενα θα διαβάσει ο Γιώργος Κιμούλης. Στη γέφυρα θα είναι παρατεταγμένα τοπικά χορευτικά συγκροτήματα που στις στολές τους θα έχουν ένα μικρό διακριτικό πένθος. Παρουσιαστής θα είναι ο Αλέξης Κωστάλας, ενώ θα συμμετέχει πολυμελής ορχήστρα και η χορωδία του «Αμύντα» Αμυνταίου.

Το Σάββατο 25 Αυγούστου, στη Φλώρινα, χορωδίες απ’ όλη την Ελλάδα θα αποδώσουν τα αριστουργήματα του Μίκη Θεοδωράκη, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη. Θα συμμετέχουν και οι χορωδίες του Ωδείου Φλώρινας και του Αμυνταίου.

Οι εκδηλώσεις «Πρέσπεια», που φέτος συμπληρώνουν 29 χρόνια ζωής, ολοκληρώνονται την Κυριακή 26 Αυγούστου όπου το πρωί, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «70 χρόνια από τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου» στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Μέρτζος, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Γιώργος Λιάνης, Ανδρέας Ανδρέου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ Φράγκος Φραγκούλης και εκπρόσωποι κομμάτων της Βουλής.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει το βράδυ της Κυριακής στη Φλώρινα, με τη μουσική συνάντηση των Σταύρου Ξαρχάκου και Άλκηστις Πρωτοψάλτη.