Προβλήματα διαφαίνονται στον ορίζοντα των θαλασσίων συγκοινωνιών με τα δρομολόγια από τον Πειραιά προς τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Πόρο. Το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών μαζί με τον αντιδήμαρχο Σπετσών παρουσίασε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις, εκφράζοντας παράλληλα τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων των νησιών.

Όπως υπερτονίστηκε κατά τη διάρκεια της ακρόασης στην αρμόδια επιτροπή, τα νησιά του Αργοσαρωνικού είναι τα μοναδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα οποία αν και απέχουν μόλις μιάμιση ώρα από την πρωτεύουσα, έχουν ωστόσο πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα από την πτώση του τουρισμού, όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια προς αυτά. Στην Ύδρα, λόγω της κατάστασης, δεν καλύπτονται ούτε βασικές ανάγκες των κατοίκων της.

Σύμφωνα με το δίκτυο οι εκπρόσωποι της Επιτροπής ζήτησαν τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση του προβλήματος και δέχθηκαν ότι το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης στις μικρές αποστάσεις πρέπει να επανεξεταστεί.

Τα μεγάλα προβλήματα «ανοίγουν» στην γραμμή του Αργοσαρωνικού και μάλιστα στην «καρδιά» της καλοκαιρινής περιόδου, έπειτα από την απομάκρυνση του επιβατηγού- οχηματαγωγού «Νεφέλη» (πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργείται και στην Αίγινα) αλλά και του καταμαράν «FLYING CAT 2».

Τα δύο πλοία της Hellenic Seaways ακούγεται ότι πωλήθηκαν σε ξένες εταιρείες και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που συνεδρίασε την Παρασκευή 8/6, υπήρξαν αιτήματα για την έγκριση της αποδρομολόγησης των δύο πλοίων και την τροποποίηση των δρομολογίων των ταχύπλοων στον Αργοσαρωνικό.

Ειδικά, για το «FLYING CAT 2» φαίνεται ότι δεν προβλέπεται αντικατάστασή του από άλλο ισοδύναμο σκάφος με αποτέλεσμα, ιδιαίτερα τα νησιά Σπέτσες, Ύδρα και Πόρος να πληγούν άμεσα.

«Βέβαια η κύρια ευθύνη δεν είναι στην ιδιωτική εισηγμένη στο χρηματιστήριο ναυτιλιακή εταιρεία, αλλά στην απάθεια του κράτους να φροντίσει για αυτά πού οφείλει σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και ελληνικό δίκαιο», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών, το οποίο μαζί με εκπροσώπους του Πόρου και των Σπετσών παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του Συμβουλίου στην διάρκεια της ανοιχτής ακρόασης.

Από την πλευρά του Δικτύου παραβρέθηκε ο πρόεδρος του ΔΣ Ελευθέριος Κεχαγιόγλου, τις Σπέτσες εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Σπ. Φαρδέλλος ενώ από τον Πόρο παραβρέθηκε ο δήμαρχος Δ. Στρατηγός, η αντιδήμαρχος, εκπρόσωπος της μειοψηφίας και ο πρόεδρος των Επαγγελματιών του Πόρου.

Πηγή: protothema