Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ασπίδα για τις μεταλλάξεις είναι ο εμβολιασμός. Αυτό είναι το μήνυμα από την έκτακτη τηλεδιάσκεψη για τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, τους υφυπουργούς παρά τω πρωθυπουργώ Ακη Σκέρτσο και Θεόδωρο Λιβάνιο, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, καθώς και δημάρχους της Κρήτης.

Στην τηλεδιάσκεψη έγινε σαφές ότι υπάρχει στενή παρακολούθηση της εξέλιξης και διαρκής ιχνηλάτηση για την «Δέλτα», κάτι που ο εμβολιασμός έχει καταστήσει πιο εύκολο.

15 κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στο Ηράκλειο Κρήτης

Στα 29 είναι τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» που έχουν καταγραφεί συνολικά στην Ελλάδα. Σήμερα 24 Ιουνίου εντοπίστηκαν άλλα 18.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφηκαν τα 15 εξ αυτών. Ένα κρούσμα της «Δέλτα» καταγράφηκε στην ΠΕ Δυτικού τομέα Αθηνών, ένα στην Θεσσαλονίκη και ένα εντοπίστηκε στις πύλες εισόδου της χώρας.

«Οι μεταλλάξεις Δέλτα εμφανίζονται και στην Κρήτη και θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένος ο κόσμος του νησιού», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, μετά την τηλεδιάσκεψη.

Ασπίδα για τις μεταλλάξεις είναι ο εμβολιασμός

Στη δήλωση του ο κ. Βαμβακάς επεσήμανε πως το στέλεχος παρουσιάζει κατά 60% υψηλότερη μεταδοτικότητα και διπλασιάζει τις νοσηλείες.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας απεύθυνε έκκληση για εμβολιασμό στους κατοίκους της Κρήτης.

«Ο κόσμος να έλθει να εμβολιαστεί. Να εμβολιαστεί πλήρως έτσι ώστε να συνεχιστεί η καλή εικόνα που υπάρχει στην Κρήτη και να προφυλαχθούμε κι από αυτές τις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές και εφόσον νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι θα χρειαστεί να νοσηλευτούν», δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Βαμβακάς.

Προειδοποίηση ECDC: Η παραλλαγή «Δέλτα» αναμένεται να κυριαρχεί στην Ευρώπη κατά 90% στα τέλη Αυγούστου

Η πιο μεταδοτική παραλλαγή «Δέλτα», η οποία αρχικά είχε εντοπισθεί στην Ινδία, εξαπλώνεται ραγδαία πλέον και στην Ευρώπη, αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Όπως εκτιμάται με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, θα αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές Αυγούστου και το 90% έως το τέλος του Αυγούστου.

Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC δρ Αντρέα Αμόν, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων.

Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».