Σε αρκετά αεροδρόμια της Κίνας έχουν εγκατασταθεί περίπτερα αναγνώρισης προσώπου, όπου με ένα από σκανάρισμα εξ΄ αποστάσεως μπορούν να δώσουν μέσα σε δευτερόλεπτα στους ταξιδιώτες πληροφορίες για την πτήση τους, την πύλη αναχώρησης και οδικό χάρτη για το που πρέπει να κατευθυνθούν μέσα στο αεροδρόμιο.

Παρόλο που ακούγεται μια γρήγορη και αποτελεσματική διαδικασία, ο ειδικός στην κινεζική τεχνολογία, Matthew Brennan, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Twitter, ένα βίντεο όπου εξηγεί τη διαδικασία σκαναρίσματος , πυροδοτώντας πλήθος σχολίων και προβληματισμού γύρω από την αναγνώριση προσώπου.

Τα περισσότερα σχόλια αναφέρονταν στην κινεζική κυβέρνηση και τη χρήση της υπηρεσίας αναγνώρισης προσώπου για να εντοπίσει τους πολίτες οπουδήποτε, πράγμα που γίνεται ήδη μέσω του συστήματος κοινωνικής πίστωσης που εφαρμόζεται στην ασιατική χώρα.

Οι Κινέζοι στα σχόλιά τους φαίνεται πως προσπαθούν να διεκδικήσουν το δικαίωμα τους στην ιδιωτικότητααναρωτώμενοι αν αυτό το είδος της τεχνολογίας θα μεταφερθεί σύντομα στο δυτικό κόσμο και αν είναι δυνατό η εφαρμογή του να τεθεί υπό έλεγχο και να μη καταχραστεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.