Τρεις πιλοτικές θεματικές διαδρομές που γεωγραφικά καλύπτουν περιοχές των Τοπικών / Δημοτικών Κοινοτήτων και χωριών του Ρεθύμνου, σχεδιάστηκαν, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «NICHE – Χτίζοντας καινοτόμες αλυσίδες αξίας τροφίμων – Building innovative food value chains in regions», που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης.

Στόχος των θεματικών διαδρομών, εκτός των άλλων, είναι και η ανάδειξη, προβολή και τόνωση της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Για το λόγο αυτό διοργανώνεται συνάντηση – συζήτηση με τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα παραγωγής – παρασκευής τοπικών προϊόντων, με σκοπό την ενημέρωση τους για τους στόχους, τις επιδιώξεις, τα οφέλη και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις θεματικές αυτές διαδρομές καθώς και τις ενέργειες που πρόκειται να ακολουθήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Πρόκειται για τις περιοχές Αργυρούπολη, Ασή Γωνιά, Καλλικράτης, Ασφέδου, Ασκύφου, Αλίκαμπος, Βρύσες, Γεωργιούπολη, Επισκοπή, Κουρνάς, Μουρί, ‘Αγιος Κωνσταντίνος, Ρούστικα, Αγκουσελιανά, Κάναβος, Σελλιά, Πλακιάς, Μύρθιος, Μαριού, Αρμένοι, Τρία Μοναστήρια, Ρέθυμνο και έχουν σημείο αναφοράς το Κέντρο Κρητικής Γαστρονομίας στην Αργυρούπολη.

Η περιφέρεια Κρήτης-Π.Ε Ρεθύμνης απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς τους επιχειρηματίες και παραγωγούς, που δραστηριοποιούνται γεωγραφικά στις παραπάνω περιοχές και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα γνωστοποιώντας ότι θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Μαΐου 2019 και ώρα 6:00 μμ στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας Ρεθύμνου ( Μαρκέλλου 25) σχετική συνάντηση ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την περιφέρεια, σε επόμενη φάση θα δημιουργηθούν ανάλογες διαδρομές και σε άλλες περιοχές της ΠΕ Ρεθύμνης δεδομένου ότι το συγκεκριμένο έργο «NICHE» σχεδιάστηκε με άξονα τα κοινά σημεία και τις υπάρχουσες δυνατότητες καινοτομίας περιοχών που συμμετέχουν στο έργο, σε σχέση με τον τομέα των τροφίμων.

Όπως αναφέρεται στην περιγραφή του έργου:

«Οι βασικοί παράγοντες αφορούν

α. Η σημασία του τομέα των τροφίμων στην κοινωνικοοικονομική τους περιφερειακή ανάπτυξη,

β. Στη βούληση για βελτίωση του σημερινού επιπέδου έρευνας και καινοτομίας στον διατροφικό τομέα, λαμβάνοντας υπόψη το δυναμικό του τομέα όπως αυτό ήδη αναγνωρίζεται και αντικατοπτρίζεται στις Περιφερειακές Στρατηγικές Έξυπνης Εξειδίκευσης,

γ. Στη διάθεση για εκμάθηση και ανταλλαγή εμπειριών με άλλες ευρωπαϊκές περιφέρειες που αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις και ευκαιρίες και

δ. στην ανάγκη να τεθούν σε εφαρμογή τα κατάλληλα εργαλεία που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του διατροφικού τομέα, με βάση την ενίσχυση της υφιστάμενης έρευνας και καινοτομίας σε αυτές τις περιοχές».