120 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 70 εκατ. ευρώ για τους δήμους

του ΧΑΡΗ ΝΤΙΓΡΙΝΤΑΚΗ (pressntigri@gmail.com)

Ανοίγουν οι κρουνοί χρηματοδοτικής ενίσχυσης στον τουριστικό κλάδο. Προγράμματα ύψους 195 εκατ. ευρώ πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι το λυκαυγές του 2018, ενίσχυση που έχει κατά κύριο λόγο την αναβάθμιση των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων, τον εκσυγχρονισμό των Ιαματικών Πηγών καθώς και την αιμοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών. Όλα τα επί θύραις νέα προγράμματα έχουν προωθηθεί από το υπουργείο Τουρισμού και δρομολογούνται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» – ΕΠΑνΕΚ (2014-2020) (2014-2020)και επιμερίζονται στα κάτωθι :

– Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων (είναι προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του αναμένεται το Σεπτέμβριο).
– Ανάδειξη και αξιοποίηση δημόσιου κτιριακού αποθέματος ( είναι προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2017).
– Δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων – παραλίμνιων ‐ παραποτάμιων πάρκων (προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ και η προκήρυξη του θα γίνει μέχρι τα τέλη του 2017). Ουσιαστικά δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να αναδείξουν τουριστικά σημεία στα εν λόγω πάρκα που εντάσσονται στον αστικό ιστό.
– Αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών δικαιοδοσίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού (προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, η δε προκήρυξη του αναμένεται στις αρχές του 2018).
– Πιλοτική Δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού (5 εκατ. ευρώ).

Όπως σημειώνει ο γ.γ. Τουρισμού κ. Γιώργος Τζιάλλας με βάση τους πόρους που έχουν εξασφαλιστεί, οι ενισχύσεις προς τις υφιστάμενες  και νέες μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις θα ξεπεράσουν τα 210 εκατ. ευρώ μέσω δύο προγραμμάτων του ΕΣΠΑ. «Το  πρόγραμμα για επενδύσεις εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων με προϋπολογισμό 90 εκατ. ευρώ, έκλεισε με την υποβολή περισσότερων από 2.500 αιτήσεων με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 139 εκατ. ευρώ. Τον Σεπτέμβριο βγαίνουν στον αέρα οι αιτήσεις του νέου προγράμματος  για την ίδρυση νέων μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων ύψους 120 εκατ. ευρώ». Και προσθέτει :

«Μία από τις προσεχείς δράσεις θα αφορά  στην προώθηση του ιαματικού τουρισμού/θερμαλισμού μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης των αναγνωρισμένων ιαματικών πηγών της χώρας μας. Στο πλαίσιο της δράσης επιδιώκεται η κατασκευή, ο εκσυγχρονισμός ή η επέκταση υποδομών που είναι απαραίτητες για την ανάδειξη και αξιοποίηση αυτού του φυσικού πόρου προς όφελος, μεταξύ άλλων, και του τουρισμού.

Δύο ακόμα δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη νέων προορισμών είναι η αξιοποίηση δημόσιου κτιριακού αποθέματος, καθώς και η δημιουργία πάρκων που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο όπως είναι οι λίμνες και τα ποτάμια». Καταλήγοντας ο γ.γ. του υπουργείου επισημαίνει : «Η αναβάθμιση υποδομών που δεν σχετίζονται απαραίτητα με τους ήδη αναπτυγμένους προορισμούς που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου στο πλαίσιο μιας βιώσιμης και ισόρροπης τουριστικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα».

Ενίσχυση ΜΜΕ

Ειδικότερα εντός του Σεπτεμβρίου προβλέπεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Ο προϋπολογισμός του προγράμματος όπως προαναφέρθηκε ανέρχεται στα 120 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη), ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επένδυση θα κυμαίνεται από 25.000 έως 400.000 ευρώ. Το ύψος της επιδότησης καθορίζεται στο 45%, ωστόσο εάν υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης το ποσοστό αυτό φτάνει στο 50%.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναμένεται να ενισχυθούν και επενδυτικά σχέδια που αφορούν στην ολοκλήρωση καταλυμάτων, των οποίων η κατασκευή έχει προχωρήσει και βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργούν, λόγω δυσκολιών που οφείλονται στην οικονομική κρίση.
Αναλυτικά στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που αφορούν σε:

-τουριστικά καταλύματα,
-ξενοδοχεία δυναμικότητας από 20-50 κλίνες (για άνω των 50 κλινών απαιτείται χρηματοδότηση με ίδια κεφάλαια),
-ξενοδοχεία σε παραδοσιακά κτίσματα,
-κάμπινγκ (ο ανώτατος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ),
-αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα – τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες (με ελάχιστο αριθμό κατοικιών τις 4),
-ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα (3 και 4 κλειδιά), άνω των 20 κλινών,
-τουριστικά γραφεία,
-γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων ολικής μίσθωσης ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων,
-επιχειρήσεις εκμίσθωσης μοτοσικλετών, τρίτροχων και τετράτροχων οχημάτων άνω των 50 κ. εκατ.,
-τουριστικές Επιχειρήσεις Οδικών Μεταφορών (Τ.Ε.Ο.Μ.) που έχουν στην κυριότητα, νομή ή κατοχή τους ένα ή περισσότερα ειδικά τουριστικά λεωφορεία του ν. 711/1977.
-ναυλομεσιτικά γραφεία που αναλαμβάνουν την εκναύλωση επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.
– εναλλακτικές μορφές τουρισμού

Στην κατηγορία εναλλακτικές μορφές τουρισμού ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

1. Αθλητικός Τουρισμός: α) στη θάλασσα (π.χ. καταδύσεις αναψυχής, γήπεδα γκολφ, μίνι γκολφ, θαλάσσιο σκι, θαλάσσιο αλεξίπτωτο, ιστιοσανίδα, ιστιοδρομίες, αετοσανίδα, κολύμβηση και λοιπά θαλάσσια αθλήματα), β) σε λίμνες – ποτάμια (π.χ. canoe kayak, rafting κ.ά), γ) σε ορεινές, ημιορεινές, πεδινές ή/ και αστικές και ημιαστικές περιοχές (π.χ ορειβασία, αναρρίχηση, πίστες mountain bike, αιωροπτερισμός- Αλεξίπτωτο πλαγιάς, διάβαση φαραγγιών- δασών, τουρισμός άγριας ζωής, ποδηλασία πόλης, ιππασία κ.ά).

2. Θαλάσσιος τουρισμός: Εκτός πολλών εκ των ανωτέρω δραστηριοτήτων του αθλητικού τουρισμού στη θάλασσα όπως π.χ. θαλάσσιο σκι, στην ειδική αυτή μορφή τουρισμού περιλαμβάνονται δραστηριότητες αναψυχής που συνδέονται με θαλάσσιες περιηγήσεις.

3. Τουρισμός υπαίθρου: α) φυσιολατρικός τουρισμός που αναπτύσσεται στις χαρακτηριζόμενες “φυσικές” περιοχές με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις για τη φύση οι τουρίστες, β) τουρισμός παρατήρησης και ερμηνείας της φύσης (π.χ. παρατηρητήρια, κέντρα ενημέρωσης επισκεπτών και ορειβατικά καταφύγια), γ) περιπατητικός τουρισμός που αναπτύσσεται στα περιπατητικά μονοπάτια της υπαίθρου και δ) περιηγητικός τουρισμός όταν η περιήγηση ή η εκδρομή γίνεται στην ύπαιθρο. Η μορφή αυτή συνδέεται και με τον αθλητικό τουρισμό που αναπτύσσεται σε λίμνες – ποτάμια, ορεινές, ημιορεινές, πεδινές και ημιαστικές περιοχές που αναφέρεται ανωτέρω.

4. Ψυχαγωγικά και θεματικά πάρκα π.χ πάρκα περιπέτειας, πάρκα ομοιωμάτων κ.λ.π.