Κίνδυνος για τον τουρισμό η απαίτηση των δανειστών για αύξηση του ΦΠΑ της τάξης του 120%.Πρόκειται για ένα τεράστιο υφεσιακό μέτρο στο οποίο οι δανειστές οδηγούν τη χώρα καταστρέφοντας τον τελευταίο όρθιο πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη.
«Αυτό θα σημαίνει ότι ο τουρισμός θα βγει εκτός ανταγωνισμού και θα υποστεί τεράστια, ίσως και ανήκεστο βλάβη. Το ότι θα εφαρμοστεί από Οκτώβριο δεν σημαίνει τίποτα γιατί τα πακέτα της επόμενης τουριστικής περιόδου τώρα σχεδιάζονται και πωλούνται», τόνισε ο ίδιος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο σήμερα το πρωί.
Ακόμη, τονίστηκε πως τη μεγαλύτερη βλάβη δεν θα την υποστούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, όπως φαντάζονται κάποιοι, αλλά αντίθετα οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους «που είναι έρμαιο των tour operators και οι μικρές επιχειρήσεις που ζουν από τη δευτερογενή τουριστική αλυσίδα του τουρισμού. Αυτές είναι αδύνατον να απορροφήσουν την αύξηση του ΦΠΑ και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα χαθούν περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας από το 2016 και μετά».
Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ,επίσης, επισήμανε ότι διατηρείται μια θετική και αλληλέγγυα στάση απέναντι στις προσπάθειες του πρωθυπουργού και επειδή το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ αλλά η εισπραξιμότητα του και δεσμεύτηκε προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι επιχειρηματίες του τουρισμού έχουν έτοιμο σχέδιο.
«Θα εντοπίσουμε και θα καταγγείλουμε κάθε παράνομο κατάλυμα και θα εισπράξουμε στο 100% το ΦΠΑ μέσω των καρτών», υπογράμμισε. Επίσης, σημείωσε ότι ο ΦΠΑ που αφορά στο εξαγόμενο πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει κατά 75% διαμονή και 25% εστίαση, πρέπει να κινείται στο Μ.Ο. των βασικών ανταγωνιστριών χωρών, δηλαδή, της Ισπανίας,της Ιταλίας,της Πορτογαλίας και της Κύπρου.
Τέλος,εξήγησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο τουρισμός, που είναι το βασικό εθνικό μας προϊόν και κύριος μοχλός για να διατηρηθεί η χώρα όρθια αλλά και να αναπτυχθεί στο μέλλον, είναι εθνική ανάγκη να παραμείνει εντός του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη μεριά του σημείωσε πως« η διαπραγμάτευση που γίνεται είναι ουσιαστική. Και πρέπει να είναι ουσιαστική, γιατί βοηθάει και την προσπάθεια που εσείς κάνετε. Και η φωνή η δική σας είναι πολύ επιβοηθητική για τη διαπραγμάτευση, γιατί εσείς γνωρίζετε την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Ιδιαίτερα στον τομέα σας».
Αργότερα, ο κ. Παυλόπουλος ευχήθηκε η φετινή χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη για τους εξής λόγους: «Πρώτον, γιατί έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά προετοιμασίας σε συνεργασία και με την αρμόδια υπουργό, αλλά και γιατί η δική σας επιτυχία, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι μία επιτυχία για τον τόπο, που την έχει πολύ ανάγκη η ελληνική οικονομία» και διαβεβαίωσε πως: «Όσο μπορούμε θα συμβάλουμε, να είστε βέβαιοι, και εγώ προσωπικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου».