Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι Βρετανοί προειδοποιούνται να είναι σε επιφυλακή σχετικά με απάτες για διακοπές και διαβατήρια.
Οι απατεώνες χρησιμοποιούν όλο και πιο εξελιγμένους και πειστικούς τρόπους για να εξαπατήσουν τους παραθεριστές να πληρώσουν για ταξιδιωτικές προσφορές που είναι «κυριολεκτικά πολύ καλές για να είναι αληθινές», σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορικών Προτύπων (CTSI).

Απάτες σε διακοπές

Χρησιμοποιούν μια ποικιλία τακτικών για να εξαπατήσουν τα θύματα να παραδώσουν χρήματα και προσωπικές πληροφορίες, όπως πλαστά email, γραπτά μηνύματα και τηλεφωνικές κλήσεις, καταχωρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδικτυακές διαφημίσεις.

Για να παγιδεύσουν όσους αναζητούν μια ευκαιρία για διακοπές καταχωρούν συχνά ελκυστικές εικόνες εξοχικών κατοικιών και ξενοδοχείων. Οι διαφημίσεις στα social media και στο διαδίκτυο, με έχουν φανταστικές τιμές και δελεαστικές ειδικές προσφορές.

Αλλά όταν οι παραθεριστές συνειδητοποιήσουν ότι οι φωτογραφίες και οι τιμές ήταν εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες, είναι πολύ αργά.
Οι απατεώνες έχουν εξαφανιστεί, αφήνοντας τα θύματα τους, χωρίς διακοπές και χωρίς τρόπο να πάρουν τα χρήματά τους πίσω, προειδοποίησε το CTSI.

Συχνά λέγεται στα θύματα να πληρώνουν με μετρητά, μέσω τραπεζικής μεταφοράς ή μέσω υπηρεσιών όπως η Western Union, οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν και δεν επιστρέφονται.

Οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν πέσει θύματα απάτης έως ότου φτάσουν στο αεροδρόμιο και διαπιστώσουν ότι η κράτηση της πτήσης τους δεν υπάρχει ή εμφανίζονται σε ένα ξενοδοχείο και διαπιστώνουν ότι επίσης δεν υπάρχει κράτηση τους.

«Πολλοί άνθρωποι ετοιμάζονται να φύγουν αυτή τη στιγμή και δυστυχώς υπάρχουν πολλές διαφημίσεις στα social media που διαφημίζουν εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με απίστευτες φωτογραφίες και φανταστικές τιμές, δήλωσε η Katherine Hart επικεφαλής του CTSI.

Αυτές οι ψεύτικες διαφημίσεις έχουν σχεδιαστεί για να κλέψουν τα χρήματα μας, αφήνοντας μας απογοητευμένους και χωρίς διακοπές.

Όπως με κάθε αγορά, κάντε την έρευνά σας, ψωνίστε μόνο από αξιόπιστες εταιρείες και βεβαιωθείτε ότι είστε 100% σίγουροι με ποιον έχετε να κάνετε και τι παίρνετε πριν δώσετε χρήματα.»

Απάτες σε διαβατήρια

Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται επίσης και την αναστάτωση από την απεργία υπαλλήλων στα Γραφεία Διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Προσφέρουν ψευδείς υπηρεσίες «fast track» για να βοηθήσουν τους παραθεριστές να ξεπεράσουν τις καθυστερήσεις.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν διάφορα μηνύματα και email που προσφέρουν γρήγορες ανανεώσεις διαβατηρίων καθώς και με τη λήψη χρημάτων των θυμάτων. Οι δράστες μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα που συλλέγουν για να διαπράξουν κλοπή ταυτότητας.

«Όπως πάντα, οι απατεώνες σπεύδουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να επωφεληθούν από την αβεβαιότητα και την αναταραχή, επισημαίνει ο John Herriman, διευθύνων σύμβουλος του CTSI.

Η εκμετάλλευση των καθυστερήσεων που προκαλούνται από τις απεργίες του Γραφείου Διαβατηρίων είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα απατεώνων.

Μπορούμε όμως όλοι να αντεπιτεθούμε αν είμαστε σε εγρήγορση, ακολουθώντας μερικές απλές οδηγίες και διαδίδοντας τη λέξη για τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι απάτες».

Το CTSI προτείνει

  • Ελέγξτε τη διεύθυνση URL και την ασφάλεια οποιουδήποτε ιστότοπου μέσω του οποίου κάνετε κράτηση για διακοπές.
  • Πάντα να κοιτάτε τις ανεξάρτητες κριτικές, όχι μόνο τις κριτικές σε έναν ιστότοπο ή την ίδια τη διαφήμιση.
  • Κάντε την έρευνα σας και επικοινωνήστε με τους ιδιοκτήτες του καταλύματος πριν κάνετε κράτηση.
  • Πληρώστε χρησιμοποιώντας μια προστατευμένη μέθοδο πληρωμής, όπως πιστωτική κάρτα, χρεωστική κάρτα ή υπηρεσία προστασίας αγοραστών του PayPal.