Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προειδοποίησε την ολλανδική κυβέρνηση να μην βιαστεί με τις προτεινόμενες περικοπές στους αριθμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, ενώ υπάρχει υπηρεσιακή διοίκηση.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ολλανδίας κατέρρευσε τον Ιούλιο σε μια διαμάχη σχετικά με τις πολιτικές ασύλου και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ηγείται μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο.

Η IΑΤΑ εξέδωσε την προειδοποίησή της μαζί με την European Business Aviation Association (EBAA) και την European Regions Airline Association (ERA).

Η ανακοίνωσή τους ανέφερε: «Αυτό το θέμα παραμένει ενώπιον των δικαστηρίων και η προτεινόμενη διαδικασία αντιτίθεται σθεναρά από την αεροπορική βιομηχανία. Επομένως, σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί «μη αμφισβητούμενο».

«Σε λίγους μήνες, αυτή η κυβέρνηση δεν θα είναι υπόλογη για τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από την απόφαση Schiphol, ιδιαίτερα για θέματα στις σχέσεις με τους εμπορικούς εταίρους της Ολλανδίας και τις χαμένες θέσεις εργασίας και την ευημερία στο εσωτερικό.

«Μια τέτοια συνεπακόλουθη και αμφιλεγόμενη κίνηση απαιτεί κατάλληλο δημοκρατικό έλεγχο και πολιτική ευθύνη».