της Εύας Οικονομάκη

Δύο πρώην στρατόπεδα και ένα ακίνητο-φιλέτο στην καρδιά της Αθήνας βγάζει, μεταξύ άλλων, προς αξιοποίηση η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ). Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, έχει προγραμματίσει για το επόμενο διάστημα την προκήρυξη μιας σειράς διαγωνισμών, η εκμετάλλευση των οποίων θα μπορέσει να τονώσει τα κρατικά ταμεία. Εκτός από το κτίριο στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας και τις εκτάσεις των δύο πρώην στρατοπέδων, η ΥΠΑΑΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει στη μίσθωση και άλλων assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της, όπως γραφεία και διαμερίσματα.

Το «φιλέτο»

Για τις 5 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για το χακί «φιλέτο» που βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας. Πρόκειται για ένα πολυώροφο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ακαδημίας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Αμυνας, με το ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα να έχει οριστεί στα 402.000 ευρώ, δηλαδή στα 33.500 ευρώ σε μηνιαία βάση. Για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επενδυτών σε παλαιότερους διαγωνισμούς, καθώς μπορεί να εκμισθωθεί για εμπορική και επαγγελματική χρήση και να λειτουργήσει ακόμη και ως ξενοδοχείο, δεν έχει βρεθεί ακόμη ο νέος ιδιοκτήτης, με τους ιθύνοντες να θεωρούν πως ίσως τώρα ήρθε η κατάλληλη στιγμή.

Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 35 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 15 χρόνια με διατήρηση των όρων αυτού. Μάλιστα, λόγω των ουσιωδών αναγκαίων δαπανών που θα απαιτηθούν από τον μισθωτή για την ανακατασκευή-αναμόρφωση του μισθίου, προκειμένου να είναι δυνατή η αξιοποίησή του για εμπορική/επαγγελματική χρήση, ο μισθωτής θα έχει το δικαίωμα να καταβάλλει το 50% του μισθώματος για το πρώτο έτος της μίσθωσης και το 70% του μισθώματος για το δεύτερο έτος της μίσθωσης. Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών δεν μπορεί να είναι πέραν των δύο ετών.

Ο διαγωνισμός θα είναι Δημόσιος Ηλεκτρονικός Πλειοδοτικός και θα διενεργηθεί σε 1 φάση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠΕΘΑ/ΥΠΑΑΠΕΔ.

Δύο στρατόπεδα

Ωριμα προς αξιοποίηση είναι και δύο πρώην στρατόπεδα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΥΠΑΑΠΕΔ. Για τις 18 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του πρώην Στρατοπέδου «ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ», του Αντλιοστασίου του και του «ΦΥΛΑΚΙΟΥ ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΥ», στον Καραβόμυλο του Δήμου Στυλίδας, ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.

Το συνολικό εμβαδό του γηπέδου του πρώην στρατοπέδου «ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ» είναι 202.991,00 τ.μ. και εντός αυτού υφίστανται 18 κτίρια. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 100.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 8.333,33 ευρώ μηνιαίως) και ποσοστό της πενταετούς αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος. Η παραπάνω αναπροσαρμογή δεν μπορεί να είναι κατώτερη του 5% επί του εκάστοτε διαμορφωμένου μισθώματος ανά πενταετία.

Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με δικαίωμα παράτασης για άλλα 10. Το ακίνητο εκμισθώνεται αποκλειστικά για επαγγελματική/εμπορική χρήση.

Αντίστοιχα, για μία εβδομάδα αργότερα, στις 25 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση του πρώην Στρατοπέδου «Φιλίππου Β΄» στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, συνολικού εμβαδού 24.765,33 τ.μ. και ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας με αντικειμενική αξία 314.571,46 ευρώ. Τιμή εκκίνησης του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίζεται το ποσό των 21.000 ευρώ ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα (ήτοι 1.750 ευρώ ευρώ μηνιαίως) και ποσοστό ετήσιας αναπροσαρμογής του μισθώματος ίσο με το 100% της ετήσιας μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επί του εκάστοτε διαμορφούμενου μηνιαίου μισθώματος.

Βάσει της προκήρυξης του διαγωνισμού, η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 25 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου με δυνατότητα παράτασης για άλλα 25, ενώ η μίσθωση γίνεται αποκλειστικά για εμπορική/επαγγελματική χρήση.