Νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή φόρου στις διανυκτερεύσεις τουριστών στη Σκωτία, κατατέθηκε στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο φόρος θα ισχύει για σχεδόν όλους τους τύπους διανυκτερεύσεων, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων, των καταλυμάτων με δυνατότητα προετοιμασίας γευμάτων και των κάμπινγκ.

Στην περίπτωση που ψηφιστεί, θα δώσει την εξουσία στα τοπικά συμβούλια να επιβάλουν τον φόρο, ο οποίος θα αποτελεί ποσοστό επί του κόστους διανυκτέρευσης, το οποίο θα καθορίζεται από το εκάστοτε τοπικό συμβούλιο.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ισχυρίζεται ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα πρέπει να επανεπενδυθούν σε τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες με στόχο να ενισχύσουν την τουριστική εμπειρία και να ωφελήσουν τις τοπικές κοινότητες και τις οικονομίες τους.

Ομάδα εμπειρογνωμόνων, με την αρωγή του VisitScotland, προβλέπεται να συγκεντρώσει φορείς της τουριστικής βιομηχανίας και την τοπική κυβέρνηση για να συζητήσουν πώς μπορεί να εφαρμοστεί καλύτερα ο τουριστικός φόρος βάσει της υπάρχουσας νομοθεσίας.

Ο υπουργός Δημοσίων Οικονομικών Τομ Άρθουρ δήλωσε: «Η Σκωτία είναι ήδη ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός και οι εγχώριοι και διεθνείς επισκέπτες που καλωσορίζουμε κάθε χρόνο έχουν σημαντικό και θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της Σκωτίας.

Η Συνέλευση των Τοπικών Αρχών της Σκωτίας (Cosla) υποστήριξε την κίνηση.