του Χάρη Ντιγριντάκη
Ανοίγει ο δρόμος για την μετοχοποίηση και την συνακόλουθη πώληση πλειοψηφικής θέσης σε ιδιώτες των 10 Οργανισμών Λιμένων της χώρας που έχουν περάσει στον έλεγχο του ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται ήδη μελέτη από το Ταμείο για την βέλτιστη αξιοποίηση των λιμανιών, ενώ αναμένεται και σχετικό νομοθέτημα από το υπουργείο Ναυτιλίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το πρελούδιο των ιδιωτικοποιήσεων θα αφορά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ο δε σχετικός διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα βγεί στον αέρα πριν το λυκόφως του 2019.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες στην ίδια κατεύθυνση η κυβέρνηση θα κινηθεί και για τα υπόλοιπα 3 λιμάνια που βρίσκονται στον ευρύτερο άξονα της Εγνατίας Οδού δηλαδή της Καβάλας, της Ηγουμενίτσας και της Κέρκυρας.
Ακολούθως το ΤΑΙΠΕΔ θα εστιάσει στα τρία της λιμάνια της Αττικής (μικρό το ενδιαφέρον για το Λαύριο), καθώς και σε αυτά του Βόλου, της Πάτρας και του Ηρακλείου, προκειμένου να ξεκινήσει την τρίτη φάση ιδιωτικοποίησης της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας
Την επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων είχε ήδη προαναγγείλει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης αφού σκοπός της πολιτείας είναι να γίνει αξιολόγηση και να εκπονηθούν μελέτες βιωσιμότητας για τα 10 μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Διευκρίνισε πως η αξιολόγηση θα γίνει για κάθε λιμάνι χωριστά σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ
Προς τούτο για τα 10 περιφερειακά λιμάνια, στις προθέσεις της νέας κυβέρνησης είναι η αλλαγή του ισχύοντος νομικού πλαισίου (νόμος Κουβέλη για υποπαραχωρήσεις) με στόχο να παραχθεί ευελιξία και δημιουργία αξίας για τα αναφερόμενα περιφερειακά λιμάνια.
Όπως σημειώνεται το προηγούμενο μοντέλο δεν προσδιόριζε απολύτως τίποτα σε σχέση με τις επενδύσεις, τα προβλεπόμενα έσοδα και δεν αξιοποιούσε τις δυνατότητες του κάθε λιμανιού. Όπως όλα δείχνουν θα εξεταστούν όλες οι πιθανότητες αξιοποίησης από συγκεκριμένες μελέτες και θα αποφασιστεί εάν συμφέρει περισσότερο η παραχώρηση ή η υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων.
Είναι κοινός τόπος ότι με ένα μπαράζ πρωτοβουλιών και θεσμικών μεταρρυθμίσεων επιδιώκει η κυβέρνηση να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας προς την Ελλάδα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την προσέλκυση και υλοποίηση σημαντικών, ξένων και εγχώριων, επενδύσεων.
Μάλιστα ο κ. Πλακιωτάκης αποκάλυψε πρόσφατα ότι στις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες με τους πρέσβεις του Κατάρ και του Άμπου Ντάμπι, εκδηλώθηκε επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τομέα των λιμανιών.
Το Αμερικανικό ενδιαφέρον
Η πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου –και γνωστού επενδυτή– Γουίλμπουρ Ρος στην Αθήνα, καθώς και αυτή που προηγήθηκε από τον Πρεμ Γουάτσα, επικεφαλής του επενδυτικού ομίλου Fairfax, σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην προσέγγιση της Ελλάδας από τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια.
O Αμερικανός υπουργός Εμπορίου έδωσε σαφές στίγμα του ενδιαφέροντος από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κόμβος διανομής LNG.
H ανάπτυξη διαφοροποιημένων υποδομών φυσικού αερίου, για τις οποίες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον κολοσσών του κλάδου και θα υπηρετήσει τον στόχο της ανάδειξη της χώρας σε στρατηγικό ενεργειακό παίκτη στη Ν.Α. Ευρώπη, ανοίγοντας τον δρόμο για σημαντικές επενδύσεις και ενισχύοντας την ενεργειακή διαφοροποίηση στην Ε.Ε., η οποία τώρα εξαρτάται σημαντικά από τα αποθέματα αερίου της Ρωσίας.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο και αποτυπώνεται σε δηλώσεις όπως αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος από το βήμα του Ενεργειακού Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης 2019 (Southeast Europe Energy Forum 2019) εξέφρασε την πεποίθηση πως “τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις στην Ελλάδα”.
Υπενθυμίζεται τέλος ότι τον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) επισκέφθηκε πέρυσι τον Οκτώβριο ο πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάιατ, προκειμένου, να ενημερωθεί για την επικείμενη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.
“Είναι ένας φανταστικός οικονομικός πόρος. Βλέπεις αυτό το λιμάνι, βλέπεις τη γεωγραφική θέση του και συνειδητοποιείς πόσο αχρησιμοποίητο οικονομικό δυναμικό υπάρχει σε αυτές τις εγκαταστάσεις” είχε δηλώσει.
Πάντως κύκλοι της αγοράς για την Αλεξανδρούπολη έκαναν λόγο για ενδιαφέρον του Ομίλου Κοπελούζου με τον κ. Πήτερ Λιβανό.
Στο λιμάνι της Καβάλας προκρίνεται μέχρι στιγμής η παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού (Φίλλιπος Β). Η Καβάλα εντάσσεται στον σχεδιασμό διασύνδεσης με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Τα άλλα λιμάνια
Στην Ηγουμενίτσα, το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στο λιμάνι που εξυπηρετεί τις γραμμές της Αδριατικής, το οποίο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είναι έτοιμο και δεν χρειάζεται νέες επενδύσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι μελετητές πρόσφατα εξέταζαν το ενδεχόμενο να προτείνουν μια συνδυασμένη παραχώρηση, προκειμένου να εξυπηρετείται και η ανάγκη για επενδύσεις σε δραστηριότητες μεταφοράς εμπορευμάτων και ξηρού φορτίου.
Γα το λιμάνι του Βόλου καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον σχετικά με το εμπορικό του σκέλος, όπου υπάρχουν προοπτικές εξαιτίας της αναμενόμενης σιδηροδρομικής σύνδεσής του με τα εμπορευματικά κέντρα της Λάρισας.
Ψηλά στην ατζέντα του ΤΑΙΠΕΔ είναι και το λιμάνι του Ηρακλείου, ειδικά για την κρουαζιέρα, ενώ αυτό της Πάτρας αναμένεται να ακολουθήσει αργότερα.
Τελευταία μάλλον θα πάρουν σειρά τα υπόλοιπα λιμάνια (Ραφήνα, Λαύριο, Ελευσίνα) για τα οποία το επενδυτικό ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μικρό, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά αποκλειστικά τις λιμενικές υπηρεσίες.
Ωστόσο, αν υπάρξει ενδιαφέρον για την Ελευσίνα αυτό θα αφορά το χύδην φορτίο, ενώ για το Λαύριο θα αφορά την κρουαζιέρα.