του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Θετικοί διαγράφονται οι οιωνοί για την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς το 2024, χρονιά-ορόσημο, καθώς ο κλάδος εξέρχεται από μία περίοδο ισχυρών αναταράξεων και προκλήσεων, κατά την οποία απέδειξε τόσο την ανθεκτικότητα όσο και τη φερεγγυότητά του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), κ. Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, υπάρχει αισιοδοξία για την διαδικασία ωρίμανσης της ασφαλιστικής συνείδησης στη χώρα, δεδομένου ότι οι εταιρίες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές και την κακοκαιρία “Daniel”, και τα κατάφεραν, αποζημιώνοντας τους ασφαλισμένους με 370 εκατ. ευρώ.

Χαρακτήρισε, δε, θετική τη συμβολή της κυβέρνησης στην ενίσχυση του ρόλου της ασφαλιστικής αγοράς, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα κινητροδότησης ασφάλισης κατοικιών με παράλληλη έκπτωση 10% του ΕΝΦΙΑ, προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Αγκάθι

Βέβαια σύμφωνα με γνώστες της αγοράς υπάρχουν ουκ ολίγες αγκυλώσεις δεδομένου ότι για να υπάρχει η εν λόγω έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ πρέπει ο ιδιώτης να έχει ασφαλιστεί ταυτόχρονα και για πλημμύρα και για σεισμό και για φωτιά. Όμως κάποιοι έχουν εύλογα ασφαλίσει το σπίτι τους χωρίς τον κίνδυνο της πλημμύρας που είναι σε όροφο πολυκατοικίας και η πλατφόρμα δεν δέχεται την αίτηση τους, εξέλιξη που η πολιτεία οφείλει να επέμβει άμεσα, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Παράλληλα εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις και σε σχέση με την υποχρεωτικότητα ασφάλισης εταιρειών, ζήτημα που βρίσκεται ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα,

“Το θέμα της ασφάλισης δεν είναι θέμα ενός κόμματος ή μιας κυβέρνησης, πρέπει να είναι θέμα όλου του κοινωνικού και πολιτικού συνόλου της χώρας.” υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, κ. Κώστα Μπερτσιά, ο οποίος αναφερόμενος στις προκλήσεις της προηγούμενης χρονιάς, τόνισε πως το γεγονός πως οι ασφαλιστικές εταιρίες άντεξαν και στάθηκαν δίπλα στους ασφαλισμένους, αποτελεί “φάρο” για το μέλλον, και παρακαταθήκη στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Αυτό επισημαίνει είναι το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο, που εκτείνεται πέραν της ασφάλισης της περιουσίας και σε τομείς όπως η υγεία. Το κοινό θα πρέπει να πειστεί ότι η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα είναι αξιόπιστη και λειτουργεί με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, γεγονός που την καθιστά αξιόπιστο χρηματοοικονομικό εργαλείο, στο οποίο μπορεί να στηριχθεί ο ασφαλισμένος, είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για οικογενειάρχη ή επαγγελματία.

Σημαντικό κίνητρο θεωρεί τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς συμβάλλει στη μείωση της δαπάνης του προϋπολογισμού που καταβάλλεται κάθε χρόνο για φυσικές καταστροφές, και παράλληλα στηρίζει τους πολίτες που θα ασφαλίσουν τα ακίνητά τους με σημαντικές αποζημιώσεις στην περίπτωση που η κατοικία τους πάθει ζημιές από σεισμούς, φωτιές κλπ.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Μπετσιάς και στο ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων, χαρακτηρίζοντας “ανάσα” το κυβερνητικό σχέδιο για τη νέα πλατφόρμα που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, και η οποία, θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα οχήματα προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους.

“Το άλυτο πρόβλημα των ανασφάλιστων οχημάτων, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται στις 500.000 με 600.000 χιλ., φαίνεται ότι πλέον θα αντιμετωπιστεί και ως εκ τούτου τα αποτελέσματα θα φανούν μέσα στο 2024.”, τόνισε.

Τα αποτελέσματα

Τα αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της αγοράς το 2024, εκκινούν, μεταξύ άλλων, και από τα θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της παραγωγής ασφαλίστρων το ενδεκάμηνο του 2023.

Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΑΕΕ, η παραγωγή κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 4,7 δισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 8,7%.

Οι ασφαλίσεις ζωής ενισχύθηκαν κατά 5,1%, φθάνοντας τα 2,27 δισ. ευρώ.

Στους επιμέρους κλάδους, οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις εκτινάχθηκαν κατά 17,5%, και ανήλθαν στα 887,96 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχείριση συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων αυξήθηκε κατά 10,9%, στα 331,3 εκατ. ευρώ.

Ανάλογα κινήθηκαν και οι ασφαλίσεις κατά ζημιών που σημείωσαν σημαντική άνοδο 12,3%, στα 2,4 δισ. ευρώ. Από αυτά 679,2 εκατ. ευρώ προήλθαν από τον κλάδο αστικής ευθύνης οχημάτων και 1,57 δισ. ευρώ από τους λοιπούς κλάδους.

Αναλυτικότερα, τα ατυχήματα υποχώρησαν κατά 12,3% στα 40,7 εκατ. ευρώ, ο κλάδος ασθενειών ενισχύθηκε κατά 28,3% στα 431 εκατ. ευρώ, ενώ η γενική αστική ευθύνη αυξήθηκε κατά 16,9%, φθάνοντας τα 141 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, αξιοσημείωτη άνοδο, 16,3%, κατέγραψαν οι ασφαλίσεις για πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως, αλλά και ο κλάδος των εγγυήσεων που πραγματοποίησε “άλμα” 29,3%.

Ειδικότερα για τον μήνα Νοέμβριο η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων παρουσίασε άνοδο 12,9%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, για να διαμορφωθεί στα 465,19 εκατ. ευρώ.

Οι ασφαλίσεις ζωής ακολούθησαν πτωτική πορεία, υποχωρώντας 18,8% στα 110 εκατ. ευρώ, ενώ στον αντίποδα οι ασφαλίσεις συνδεδεμένες με επενδύσεις εκτινάχθηκαν κατά 109,2% στα 109,6 εκατ. ευρώ. Θετική ήταν η εικόνα και για τον κλάδο διαχείρισης συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων, που ενισχύθηκε κατά 19,9%.

Αναφορικά με τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, η συνολική παραγωγή για τον Νοέμβριο κατέγραψε άνοδο 8,6%%, στα 221,3 εκατ. ευρώ.

Ο κλάδος των ατυχημάτων υποχώρησε κατά 16,8%, σε αντίθεση με τις ασθένειες που ενισχύθηκαν κατά 25,4. Τα χερσαία οχήματα αυξήθηκαν κατά 16,6%, ενώ, ο κλάδος ασφαλίσεων για πυρκαγιά και στοιχεία της φύσεως υποχώρησε κατά 14,1%.

Συνολικά ανταποκρίθηκαν 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 43 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών και 15 στις ασφαλίσεις Ζωής.

Από τις 49 ασφαλιστικές επιχειρήσεις, οι 27 δραστηριοποιήθηκαν στην Ελλάδα με την μορφή της Ανώνυμης Ασφαλιστικής Εταιρίας, 2 με τη μορφή του αλληλασφαλιστικού συνεταιρισμού, 15 ως Υποκαταστήματα αλλοδαπής ασφαλιστικής και 5 ευρωπαϊκές ασφαλιστικές δραστηριοποιήθηκαν με καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.