Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης πραγματοποιείται μέσα στο επόμενο διάστημα καθώς το σχετικό σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε στη Βουλή θα έρθει για ψήφιση αυτή την εβδομάδα.
Η κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης δεν θα συμβάλει μόνο ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας, θα αλλάξει νοοτροπίες και πρακτικές δεκαετιών, και, βέβαια, θα έχει αντίκτυπο σε μια σειρά από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Με αυτά τα δεδομένα, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντική η έκταση, η ένταση και η διάρκεια της διαβούλευσης που προηγήθηκε.
Το νομοσχέδιο είναι προϊόν μιας πολύμηνης και πραγματικά πρωτόγνωρης για τα ελληνικά δεδομένα διαβούλευσης, που συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Καθηγητής του ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Αραβώσης. Στην “μαραθώνια” αυτή διαβούλευση έλαβαν μέρος 44 παραγωγικοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί φορείς που εκπροσωπούν περίπου 6,000 μέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαβούλευση ξεκίνησε την άνοιξη, στη διάρκεια του lockdown κατά την πρώτη φάση της πανδημίας και σε μεγάλο βαθμό ολοκληρώθηκε μέσω τηλεδιασκέψεων.
Στη διάρκεια δεκάδων ωρών τηλεδιαβούλευσης με τους φορείς, αλλά και μέσω της ηλεκτρονικής διαβούλευσης, υποβλήθηκαν 395 προτάσεις, από τις οποίες, η μεγάλη πλειοψηφία, ενσωματώθηκε στο τελικό σχέδιο, αλλά και στο σχέδιο δράσης για την εφαρμογή του που κατατέθηκαν στη βουλή. Αποκορύφωμα της διαδικασίας και ενδεικτική του σημασίας της δουλειάς που προηγήθηκε ήταν η σχετική συνεδρίαση της βουλής, κατά την οποία, για πρώτη φορά σε περιβαλλοντικό νόμο, όλοι οι φορείς τοποθετήθηκαν θετικά.
Μένει να δούμε αν τη θετική διάθεση που έδειξαν όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη διαβούλευση θα ακολουθήσουν και τα κόμματα στην ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη.