Ο έλεγχος των ταξιδιωτών στα σύνορα αλλά και οι εισαγωγές και οι εξαγωγές πρόκειται να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό έως το 2030, όπως αποκαλύπτει νέα μελέτης της Accenture με τίτλος «Μελλοντικά σύνορα 2030: Από το όραμα στην πραγματικότητα».

Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει ότι αρκετές χώρες σχεδιάζουν ήδη την ψηφιοποίηση των συνοριακών διαδικασιών.

Η πρόσφατη έκθεση της Accenture διαπίστωσε ότι τα δύο τρίτα των διεθνών ταξιδιωτών και εμπόρων εισαγωγών και εξαγωγών που συμμετείχαν στην έρευνα τάσσονται υπέρ της χρήσης υφιστάμενων και νέων τεχνολογικών λύσεων από τις συνοριακές, μεταναστευτικές και τελωνειακές αρχές για τη βελτίωση της ροής ανθρώπων και αγαθών.

Επιπλέον, τα τρία τέταρτα (75%) των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι οι διαδικασίες στα σύνορα θα αλλάξουν μαζικά έως το 2030.

Η έκθεση είναι μια συλλογή δεδομένων από πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν το 2022 σε εννέα χώρες (Αυστραλία, Καναδάς, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες) ταξιδιωτών και εμπόρων που ασχολούνται με διεθνείς εισαγωγές και εξαγωγές. Βασίζεται επίσης σε πρόσφατη διακρατική έρευνα υπαλλήλων των συνοριακών ελέγχων.

Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι η διατήρηση του status quo δεν αποτελεί επιλογή για τις συνοριακές υπηρεσίες. Το 55% των διεθνών ταξιδιωτών δήλωσε ότι επιλέγει τον προορισμό του ταξιδιού ή του ενδιάμεσου σταθμού τους με βάση το αν μπορούν να περιμένουν μια απρόσκοπτη και απλή εμπειρία ασφάλειας των συνόρων.

Το 28% είχε αλλάξει τον προορισμό του ταξιδιού ή της ενδιάμεσης στάσης με βάση τα αναμενόμενα προβλήματα διέλευσης των συνόρων. Η συμπεριφορά εισαγωγέων και εξαγωγέων παρουσιάζει παρόμοια εικόνα: σύμφωνα με την έρευνα, το 17% δήλωσε ότι είχε ήδη ακυρώσει συμβάσεις λόγω κακής εμπειρίας με τις τελωνειακές διαδικασίες σε ορισμένες χώρες.

Η έκθεση διαπίστωσε επίσης ότι περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων (30%) σχεδιάζει να ταξιδέψει διεθνώς περισσότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. Λόγω της άνθησης του διαδικτυακού εμπορίου, το παγκόσμιο εμπόριο αυξάνεται επίσης.

Αυτό αναμένεται να αυξηθεί από 4,21 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 17,53 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις. Ωστόσο, το 85 τοις εκατό των εισαγωγέων αναμένει μεγαλύτερη αστάθεια τα επόμενα τρία χρόνια από ό,τι τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Τρεις βασικές τάσεις της τεχνολογίας

  • Απρόσκοπτη σχεδίαση: καθιστά τις εμπειρίες στα σύνορα χωρίς τριβές εστιάζοντας στις ανάγκες και τις επιθυμίες των ταξιδιωτών για ασφαλέστερα και πιο γρήγορα ταξίδια.
  • Αξιολογήσεις των βάσεων δεδομένων: Αυξημένη συλλογή και χρήση δεδομένων για αξιολογήσεις πριν και κατά τη διάρκεια των συνοριακών και τελωνειακών αλληλεπιδράσεων.
  • Εικονικά σύνορα: εφαρμογή και επιτάχυνση του μετασύμπαντος και των επιπτώσεών του στα σύνορα όσον αφορά στην εκπαίδευση του προσωπικού, στη διευκόλυνση των ελέγχων και στην εκκαθάριση των ταξιδιωτών και τον χειρισμό του εμπορίου.