Στην Ελλάδα λέμε συνήθως «Πάσχα στο χωριό». Aυτό μπορεί σε γενικές γραμμές να γίνεται αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υποβιβάσει την επιλογή να περάσεις το Πάσχα στην πόλη, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Τουριστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης.

Και μπορεί το Πάσχα φέτος να είναι διαφορετικό, να μην θυμίζει άλλες εποχές με εκδρομές και μεγάλα καλέσματα σε σπίτια, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε ακόμα να κάνουμε για να απολαύσουμε…Πάσχα στο σπίτι.

Ο Τουριστικός Οργανισμός Θεσσαλονίκης δίνει 10+1 ιδέες για Πάσχα στην πόλη.

Τσουρέκι Θεσσαλονίκης: το must του Πάσχα

Αν κάτι δεν μπορεί να λείπει από το πασχαλινό τραπέζι , αυτό είναι σίγουρα το τσουρέκι με το κόκκινο αυγό…ή και χωρίς αυτό! Μια πραγματική διαφήμιση για την πόλη και το χαρακτηριστικότερο γλύκισμα του Πάσχα και της Θεσσαλονίκης.

Απόδραση στα περίχωρα και βόλτες στην πόλη

Βουνό ή θάλασσα; Βόλτα σε γραφικά χωριά ή στο κέντρο της πόλης; Φύση , θρησκευτικά προσκυνήματα ή πολιτιστικοί θησαυροί; Ο Νομός Θεσσαλονίκης τα έχει όλα αυτά μια ανάσα μακριά από το κέντρο της πόλης.

Ήθη και έθιμα: Κόκκινα υφάσματα, αυγά και σούβλισμα του αρνιού

Την Μεγάλη Πέμπτη σηκώστε τα μάτια στα μπαλκόνια.Είναι πολλές οι νοικοκυρές που τηρούν το έθιμο του κόκκινου υφάσματος παράλληλα με την βαφή των αυγών. Μπορεί να δείτε πολλά κόκκινα υφάσματα αλλά δεν έχουν κρεμαστεί τυχαία.

Πασχαλινές κατασκευές: Η ώρα του…παιδιού

Μπορεί αυτή η περίοδος, που είναι στο μυαλό μας συνυφασμένη με μεγάλα καλέσματα σε σπίτια και συγγενείς, να είναι δύσκολη, είναι όμως μια καλή ευκαιρία να δείξουμε στους δικούς μας ανθρώπους πόσο τους αγαπάμε.

Πασχαλινό τραπέζι: Menu από τα ξενοδοχεία της πόλης

Για τους ξενοδόχους της Θεσσαλονίκης το παραδοσιακό Ελληνικό Πάσχα δεν πάει μόνο στο χωριό … αλλά μένει και στην πόλη. Οι έμπειροι chef, έχουν ετοιμάσει υπέροχα menu, έχοντας «παντρέψει» υπέροχα την παραδοσιακή με τη σύγχρονη κουζίνα.

Ανάσταση: Άγιος Δημήτριος, Αγία Σοφία ή Μονή Βλατάδων;

Μπορεί στα social media ο ιερός ναός Προφήτη Ηλία να έχει τα περισσότερα views αλλά η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία και το «Χριστός Ανέστη» έχουν την δική τους πραγματική και ξεχωριστή μυσταγωγία σε τρεις διαφορετικούς ναούς της πόλης.

Μεγάλη εβδομάδα στο μέγαρο // Πάσχα με τον Γιάννη Κότσιρα

Το Μέγαρο Μουσικής συνεχίζει τη ενεργή του παρουσία προγραμματίζοντας νέες παραγωγές για τη Μεγάλη Εβδομάδα, που θα είναι και πάλι διαφορετική.
Φέτος θα συμπράξουν γνωστά χορωδιακά σύνολα και φωνητικά σύνολα βυζαντινής μουσικής που παρουσιάζουν έργα απόλυτα συνυφασμένα με το κατανυκτικό πνεύμα που επιτάσσουν οι ημέρες.

Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης

Ο καλύτερος τρόπος να νοιώσεις το Πάσχα στην πόλη: Η Πασχαλινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Με έργα σπουδαίων Ελλήνων συνθετών στο πνεύμα των ημερών, η ετήσια συναυλία της ΚΟΘ θα μεταδοθεί σε αποκλειστική τηλεοπτική μετάδοση από την ΕΡΤ3, το Μ. Σάββατο, στις 22:00.

Μεγάλη Παρασκευή: Οι Επιτάφιοι της πόλης

Στον Άγιο Νικόλαο τον Ορφανό και στο ζωγραφικό του διάκοσμο, στον επιτάφιο του Αγίου Μηνά και σ’ αυτόν της Ροτόντας η πιο κατανυκτική ατμόσφαιρα της Μεγάλης Eβδομάδας.

Πως θα λειτουργήσει η αγορά

Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως και τη Μεγάλη Πέμπτη τα καταστήματα της πόλης θα είναι ανοικτά.Για τη μετάβαση σε αυτά, ισχύουν τα ίδια μέτρα που εφαρμόζονται τώρα για το λιανεμπόριο.

Μία λαμπάδα… ένα Χαμόγελο!