Προτάσεις για την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού κατέθεσε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, από το βήμα ημερίδας που διοργανώθηκε στη Λάρισα από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων.
Ο κ. Κόνσολας αναφέρθηκε σε τρεις μορφές εναλλακτικού τουρισμού (ιαματικός, αγροτουρισμός, θρησκευτικός) που μπορούν να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης στις τοπικές οικονομίες.
Για τον ιαματικό τουρισμό, ο κ. Κόνσολας ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει αναξιοποίητους ιαματικούς πόρους με 750 καταγεγραμμένες ιαματικές πηγές και από αυτές, μόνο οι 82 είναι ενεργές και μόνο οι 38 έχουν αναγνωριστεί και πιστοποιηθεί για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ τα έσοδα από τον ιαματικό τουρισμό στις άλλες Ευρωπαϊκές λουτροπόλεις υπερβαίνουν τα 45 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι οι προϋποθέσεις ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού συνδέονται με τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό.
Είναι ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, γύρω από μία ιαματική πηγή ή μία λουτρόπολη, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν κλινικές αποκατάστασης, κέντρα αιμοκάθαρσης, κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, σύνθετα τουριστικά καταλύματα με σύγχρονες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και υποδομές εναλλακτικού τουρισμού.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη δημιουργία πλαισίου για τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων ιαματικής ιατρικής, την πιστοποίηση των υπηρεσιών και των παρόχων με ευρωπαϊκά standards και την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα αναγνωρίζονται οι μονάδες ιαματικής θεραπείας, τα κέντρα ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και τα κέντρα θαλασσοθεραπείας ως μονάδες παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Αναφερόμενος στην ανάπτυξη του αγροτουρισμού, ο κ. Κόνσολας πρότεινε:
– Νέο θεσμικό πλαίσιο για να ενισχυθεί η δημιουργία αγροτουριστικών επιχειρήσεων από κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται ως start up επιχειρήσεις.
– Δυνατότητα δημιουργίας τουριστικών καταλυμάτων σε οινοτουριστικές ή αγροτουριστικές επιχειρήσεις.
– Διαμόρφωση ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανάπτυξη και προβολή τουριστικών γαστρονομικών προϊόντων σε κάθε προορισμό.
– Σήμανση διαδρομών σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν στην Ε.Ε. και έκδοση χαρτών ορεινής περιήγησης και εμπλουτισμός των διαδρομών με εναλλακτικές δραστηριότητες (πίστες mountain bike, ιππασία, αναρρίχηση).
– Ένταξη στο νέο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό ορεινών και εγκαταλελειμμένων οικισμών για να αξιοποιηθούν στον τομέα της ανάπτυξης παραθεριστικής κατοικίας.
Κλείνοντας ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε προτάσεις για την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού, όπως:
– Η χαρτογράφηση όλων των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος με τη συνεργασία της Εκκλησίας.
Στην κατεύθυνση αυτή μπορούν να αξιοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για τη δημιουργία υποδομών ψηφιακής περιήγησης και προβολής.
– Η σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τα ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία που συνοδεύουν την διαδρομή της Ορθοδοξίας.
– Η δημιουργία Εκκλησιαστικών Μουσείων που πρέπει να ενταχθούν στον πολιτιστικό χάρτη της περιοχής και να πάρουν τη θέση που τους αξίζει.
– Η ανάδειξη ναών και μνημείων με ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα που μπορούν να προσελκύσουν επισκέπτες από άλλα θρησκευτικά δόγματα.
– Η επιτάχυνση και διευκόλυνση των διαδικασιών χορήγησης βίζας για τους επισκέπτες του θρησκευτικού τουρισμού που προέρχονται από χώρες εκτός Σένγκεν.
Αυτό προϋποθέτει ενίσχυση του προσωπικού και των υποδομών στα προξενεία και νέα visa centers, όχι μόνο την περίοδο αιχμής, αλλά και τη λεγόμενη χαμηλή περίοδο.