Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι Γερμανοί δεν θέλουν να χάσουν τις διακοπές τους, παρά τις οικονομικές αβεβαιότητες και αυξήσεις. Αντίθετα είναι πρόθυμοι να κάνουν περικοπές και συμβιβασμούς για να ταξιδέψουν, όπως αποκαλύπτει με μελέτη του Hamburg BAT Foundation for Future Issues.

  • 73%  πρόκειται θα μειώσει τις αγορές για να διατηρήσει το κόστος ταξιδιού υπό έλεγχο παρά τον πληθωρισμό και τις υψηλές τιμές ενέργειας.
  • 69% επιλέγει να ταξιδέψει εκτός εποχής αντί για την υψηλή περίοδο.
  • 63% επέλεξε έναν ταξιδιωτικό προορισμό που ήταν όσο το δυνατόν φθηνότερος.
  • 60% επέλεξε φθηνότερο κατάλυμα από το συνηθισμένο.

Ο καθηγητής Ulrich Reinhardt, επιστημονικός διευθυντής του ιδρύματος, εξήγησε ότι η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι σημαντικές προκλήσεις για τους Γερμανούς καταναλωτές.

Ωστόσο όπως υπογράμμισε «αντί να αντιδρούν με φόβο, απόγνωση και επιφυλακτικότητα, οι Γερμανοί αντιδρούν ρεαλιστικά, τουλάχιστον όταν πρόκειται για διακοπές. Θέλουν να είναι στο δρόμο και είναι πρόθυμοι να κάνουν πολλούς συμβιβασμούς για αυτό».

Σύμφωνα με τη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς (56%) δέχονται πιο δύσκαμπτες διαδρομές, όπως εναλλακτικά αεροδρόμια αναχώρησης ή μεγαλύτερους χρόνους μεταφοράς, για να μειώσουν το κόστος.

  • Το 54% περιμένει «παζάρια» και προσφορές της τελευταίας στιγμής.
  • Το 54% δεν θα τρώει τόσο συχνά σε εστιατόριο στις διακοπές.
  • Το 52% δεν θα ταξιδεύει πλέον κάθε χρόνο.

Την ίδια στιγμή λιγότεροι από τους μισούς (42%) δεν θα κάνουν εκδρομές στον προορισμό των διακοπών τους, θα συντομεύουν τον χρόνο ταξιδιού ή θα περνούν τις διακοπές με φίλους ή οικογένεια με χαμηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η τελευταία θέση στη λίστα αποταμίευσης είναι η μείωση των φιλοδωρημάτων. Μόνο το 40% εξέτασε αυτή τη δυνατότητα.