Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Airbus UpNext, θυγατρική της Airbus, εγκαινίασε ένα νέο τεχνολογικό σύστημα επίδειξης για την επιτάχυνση της ωρίμανσης των τεχνολογιών υπεραγώγησης για χρήση στα ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης ενός μελλοντικού αεροσκάφους που θα κινείται με υδρογόνο.

Γνωστό ως Cryoprop, το νέο σύστημα αναπτύχθηκε από ομάδες της Airbus στην Τουλούζη της Γαλλίας και στο Οττομπρούν της Γερμανίας.
Θα ενσωματώσει και θα ωριμάσει ένα υπεραγώγιμο ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης κλάσης δύο μεγαβάτ που ψύχεται με υγρό υδρογόνο μέσω ενός βρόχου ανακυκλοφορίας ηλίου.

«Οι υπεραγώγιμες τεχνολογίες θα αποτελέσουν βασικό παράγοντα για την ηλεκτροδότηση υψηλής ισχύος των μελλοντικών αεροσκαφών που θα κινούνται με υδρογόνο, δήλωσε ο Michael Augello, CEO της Airbus UpNext.

Ο νέος εξοπλισμός θα οδηγήσει σε βελτιώσεις των επιδόσεων του συστήματος πρόωσης, οι οποίες θα μεταφραστούν σε σημαντικές δυνατότητες εξοικονόμησης βάρους και καυσίμων».

Η Airbus αναπτύσσει τεχνολογίες υπεραγωγιμότητας για ηλεκτρική πρόωση υψηλής ισχύος εδώ και αρκετά χρόνια, με αποκορύφωμα την ενεργοποίηση ενός ολοκληρωμένου συστήματος κρυογονικής πρόωσης 500 kW πέρυσι.

Το Cryoprop θα επιβεβαιώσει τις δυνατότητες των υπεραγώγιμων τεχνολογιών για μελλοντικές εφαρμογές αεροσκαφών, αξιολογώντας όλες τις πτυχές που σχετίζονται με την ασφάλεια, την εκβιομηχάνιση, τη συντήρηση και τις λειτουργίες.

Αυτή η επίδειξη θα δώσει επίσης στην Airbus την ευκαιρία να αναπτύξει υψηλού επιπέδου εσωτερική τεχνογνωσία και να προωθήσει ένα νέο οικοσύστημα για να επιταχύνει την εισαγωγή νέων προϊόντων σε τομείς όπως τα υπεραγώγιμα καλώδια, οι κινητήρες, τα κρυογονικά ηλεκτρονικά ισχύος και τα κρυογονικά συστήματα ψύξης.