Του Χάρη Ντιγριντάκη

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 ξεκινήσει η κήρυξη των απαλλοτριώσεων για το 30 χλμ έργο «Οδικός Άξονας Λαμία – Καρπενήσι, τμήμα Σύνδεση πέρατος παράκαμψης Μακρακώμης με ανατολικό μέτωπο Σήραγγας Τυμφρηστού».

Πρόκειται για το Β’ Στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας δηλαδή η πρόσκληση των τελικώς επιλεγέντων διαγωνιζομένων (6 αρχικώς συμμετείχαν στην εκδήλωση ενδιαφέροντος) για υποβολή προσφοράς, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία χρονικά διαστήματα.

Παράλληλα, έχουν εκκινήσει, τον Μάρτιο του 2024, οι διαδικασίες για τη μελετητική ωρίμανση του οδικού τμήματος Σταυρός – Καστρί. Αντικείμενο των μελετών είναι η αναβάθμιση του εν λόγω οδικού άξονα, μήκους περίπου 16 χλμ.

Στις παραπάνω ανακοινώσει προέβη ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα της βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση.

Αεροδρόμια

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της διατήρησης της ασφάλειας πτήσεων στην Ελλάδα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορισμού 30 ΠΕ Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, 9 ΤΕ Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων, 7 ΤΕ Ηλεκτρονικών, 3 ΠE Μηχανικών διαφόρων ειδικοτήτων, 1 ΤΕ Μηχανικών και 1 ΠΕ Διοικητικών Οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των Αερολιμενικών, δεν γίνονται πλέον διορισμοί, καθώς, σύμφωνα με Π.Δ. του 2018, με την αποχώρηση του συνόλου των υπαλλήλων, ο κλάδος ΠΕ Αερολιμενικών καταργείται.

Την ίδια στιγμή, για την αντιμετώπιση των επιτακτικών αναγκών κατόπιν των συνταξιοδοτήσεων προσωπικού της ΥΠΑ, διενεργήθηκαν – κατά παρέκκλιση – μετατάξεις από άλλους φορείς στον κλάδο Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Περιφερειακοί Αερολιμένες Σύρου, Κάσου, Μήλου, Αστυπάλαιας και Λέρου.

Η ίδια διαδικασία, βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να στελεχωθούν με πληρότητα οι Κρατικοί Αερολιμένες Καρπάθου, Σύρου, Ικαρίας και Καστελόριζου. Περαιτέρω, εξελίσσεται διαδικασία διενέργειας εσωτερικών μετατάξεων από άλλους κλάδους στον κλάδο Παροχής Πληροφοριών Πτήσεων.

Τέλος, για την ενίσχυση της στελέχωσης με πυροσβέστες των μη παραχωρηθέντων Αερολιμένων, η ΥΠΑ έχει εκπονήσει και υλοποιεί πρόγραμμα εσωτερικών μετακινήσεων υπαλλήλων του Κλάδου Οδηγών, με ειδικότητα πυροσβεστών, ιδιαίτερα κατά τις περιόδους με αυξημένη επιβατική κίνηση.

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί διαδικασίες για υλοποίηση μετατάξεων υπαλλήλων, στον Κλάδο Οδηγών, από εξωτερικούς φορείς.

Οι υπάλληλοι αυτοί πληρούν τα τυπικά προσόντα για την άσκηση των σχετικών καθηκόντων και, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μετάταξής τους, θα ενταχθούν στο έργο της πυρόσβεσης των μη παραχωρηθέντων Αερολιμένων, αφού υποβληθούν στη σχετική εκπαίδευση.