Σύνταξη: tourismtoday.gr

To «πράσινο φως» για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών έλαβε το πεντάστερο project των Αράβων της AGC Equity Partners στη Μύκονο.

Το project έλαβε έγκριση Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ.) για την εγκατάσταση και λειτουργία εργοταξιακών χώρων για τις ανάγκες κατασκευής του έργου που προβλέπει την ανάπτυξη ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων, δυναμικότητας 192 κλινών και των υποστηρικτικών έργων, στη θέση «Καραπέτης» Δ.Κ. Ανω Μεράς, Δήμου Μυκόνου, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Φορέας ανάπτυξης του project, ύψους 78,6 εκατ. ευρώ, είναι η εταιρεία BLUE IRIS A.E., η οποία συνδέεται με την AGC, με τη σχετική έγκριση να έρχεται πέντε χρόνια μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση που έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις. «Οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί που περιλαμβάνονται στην υπ’ αρ. 4658/19.01.2022 κ.υ.α και αφορούν την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη φάση κατασκευής των έργων (θόρυβο, αέριες εκπομπές, υγρά και στερεά απόβλητα)», επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη επένδυση έχει αντιταχθεί στο παρελθόν ο Δήμος Μυκόνου ουκ ολίγες φορές.

To προφίλ της AGC

Η είσοδος της επενδυτικής εταιρείας AGC έγινε το 2013, όταν αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για την πώληση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης Α.Ξ.Ε.» από την Εθνική Τράπεζα. Τότε, το fund απέκτησε έναντι 400 εκατ. ευρώ το θρυλικό συγκρότημα της αθηναϊκής Ριβιέρας, στο οποίο στη συνέχεια προχώρησε σε εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για να επαναλειτουργήσει την άνοιξη του 2019 και να ξανασυστηθεί στους επισκέπτες του με την επωνυμία Four Seasons Astir Palace Hotel Athens.

Ήδη από την απόκτηση του ιστορικού «Αστέρα», εκπρόσωποι του fund, αλλά και ο ίδιος ο Ουαλίντ Αμπου Σουντ είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την παρουσία τους στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, εξετάζοντας κάθε νέα επενδυτική ευκαιρία που θα ταίριαζε στο προφίλ της εταιρείας.

Με γραφεία στο Λονδίνο και τη Μέση Ανατολή, η AGC, η οποία εκπροσωπεί επενδυτικά κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ, καθώς και κεφάλαια κάποιων εκ των πιο επιφανών οικογενειών του Κόλπου, έχει υπό διαχείριση πάνω από 2 δισ. ευρώ κεφάλαια.