• Ιδεοληψίες μπλοκάρουν διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ

Ανεβαίνει το θερμόμετρο αξιοποίησης των ακινήτων του δημοσίου από το ΤΑΙΠΕΔ. To νερό δείχνει ότι έχει μπει στο αυλάκι για 16 διαγωνισμούς του Ταμείου  μολονότι, οι ιδεοληψίες ορισμένων κυβερνητικών παραγόντων κινδυνεύουν να «τινάξουν στον αέρα» διαγωνισμούς, τρέποντας δυνητικούς επενδυτές σε φυγή από την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεταβίβασης της έκτασης του ελληνικού δημοσίου στην Αφάντου. Πρόκειται για διαγωνισμό (ουσιαστικά 2 διαγωνισμοί για τον ίδιο χώρο) που έχει τελεσφορήσει εδώ και καιρό, οι ανάδοχοι αναμένουν τις σχετικές υπογραφές και ξαφνικά -σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΤ της Κυριακής- η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μαρία Βλαζάκη «θυμήθηκε» ότι όλος ο χώρος είναι αρχαιολογικός. Ως γνωστόν η έκταση ανήκε στον ΕΟΤ εδώ και δεκαετίες, όπου λειτουργούσε γήπεδο γκολφ και ξενοδοχείο δίχως να εγερθεί σχετικό πρόβλημα στο παρελθόν. Τώρα η διαγωνιστική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, η υπόθεση βρέθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Δημοσίου λίγο πριν το ΣτΕ, και υπήρξε η εν λόγω παραφωνία. Ταυτόχρονα για τον ίδιο διαγωνισμό δημιουργούνται πρόσθετα προβλήματα από την ύπαρξη παράνομου δρόμου ο οποίος καταλήγει σε σπίτι πολιτικού, ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες έχει ως συμπαραστάτη του το υπουργείο Υποδομών !

Την ίδια ώρα με ταχείς ρυθμούς προχωρά ο διαγωνισμός για το ξενοδοχείο Λητώ στην Μύκονο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές άνοιξαν την Παρασκευή οι προσφορές των 19 υποψηφίων που συμμετείχαν για την απόκτηση του περί ου ο λόγος Trophy Asset, ενώ στο επικείμενο ο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ τη Μεγάλη Εβδομάδα θα αποκλεισθεί η χαμηλότερη προσφορά. Ακολούθως θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την τέλεση της προβλεπόμενης δημοπρασίας, γεγονός που θα έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Μαΐου.            

Όπως γίνεται εύκολα διακριτό η πώληση του ιστορικού ξενοδοχείου Λητώ από το ΤΑΙΠΕΔ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών μεταξύ των οποίων και ο όμιλος Dogus του φερώνυμου Τούρκου πολυεκατομμυριούχου και μεγαλοεπενδυτή στην Ελλάδα, ενώ γνώστες της αγοράς εκτιμούν ότι το τίμημα δύναται να ξεπεράσει τα 9 εκατ. ευρώ.

Ακολούθως το Ταμείο δρομολογεί τον προσεχή μήνα διαγωνιστικές διαδικασίες για την εκμίσθωση 4 κάμπινγκ. Πρόκειται για τα κάμπινγκ Σκοτίνας, Ασπροβάλτας, Αγίας Τριάδας και Κρυοπηγής.

  • Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, 12 ακίνητα του δημοσίου στην Θεσσαλονίκη έχουν μπει στο μικροσκόπιο του Ταμείου. Αυτά παρουσιάστηκαν στους φορείς της συμπρωτεύουσας από τον πρόεδρο του κ. Στέργιο Πιτσιόρλα σε εκδήλωση ανοιχτού διαλόγου πριν λίγες ημέρες στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Όπως αναφέρει στον ΕΤ της Κυριακής η Εντεταλμένη Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ με αρμοδιότητα την ακίνητη περιουσία του Ταμείου κα Ευαγγελία Τσιτσιγιαννοπούλου τα συγκεκριμένα ακίνητα δύναται να έχουν υψηλές αποδόσεις για τους δυνητικούς επενδυτές, ενώ η αξιοποίηση τους θα εισφέρει σημαντικά έσοδα για το δημόσιο, προσφέροντας παράλληλα και εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Όπως σημειώνει η κα Τσιτσογιαννοπούλου πέραν του ΟΛΘ και του αεροδρομίου Μακεδονία που οι διαδικασίες αξιοποίησης τους έχει δρομολογηθεί πρόκειται να τεθούν σε βραχύ χρονικό διάστημα προς αξιοποίηση 10 ακόμη ακίνητα. Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα πρόκειται για τα παρακάτω 10 ακίνητα :

  1. Το  πρώην Στρατόπεδο Γκόνου το οποίο δεν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά στην ΓΑΙΑΟΣΕ. Έχει έκταση περί τα 670 στρέμματα και παραχωρήθηκε κατά χρήση στην ΓΑΙΑΟΣΕ για την κατασκευή εμπορευματικού σταθμού.
  2.     Η  Αγορά Μοδιάνο που βρίσκεται στο Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης. Διαθέτει περί τα 144 καταστήματα, με επιφάνεια 2.900τμ. Το κτίριο είναι διπλά χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο. Υπάρχει και υπόγειο περί τα 2500 τμ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται. Εντοπίζονται σοβαρές φθορές στο ακίνητο, κυρίως εξαιτίας της παρουσίας έντονης υγρασίας, της βεβαρημένης χρήσης, της φυσικής φθοράς του χρόνου, αλλά και της ελλιπής συντήρησης του κτιρίου. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει στην ιδιοκτησία του το 44 % “εξ αδιαιρέτου” του κτιρίου. Το υπόλοιπο ανήκει σε πολλούς άλλους συνιδιοκτήτες.  Επί του παρόντος το κτίριο υπολειτουργεί και έχει ελάχιστους μισθωτές.
  1.      Πάρκινγκ δίπλα στον ΟΛΘ ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για  Κτίριο στάθμευσης με επτά ορόφους (περίπου 3.000 τ.μ. έκαστος ), συνολικής επιφανείας 21.700 τ.μ. περίπου (συμπεριλαμβανομένου του υπογείου, του δώματος και της ράμπας πρόσβασης στους ορόφου). Οι συνολικά προβλεπόμενες θέσεις στάθμευσης είναι 850.
  2.       Δύο ακίνητα (Μίκρα και Περαία) ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ. Το Ακίνητο Περαίας (πρώην ΕΡΤ) ανέρχεται στα 760 στρέμματα και ακίνητο Μίκρας στα 650 στρέμματα. Μεταξύ των δύο ακινήτων υπάρχουν δημοτικές εκτάσεις.
  3.    Το ΣΕΔΕΣ είναι στρατιωτικό αεροδρόμιο, στο Δήμο Θέρμης σε έκταση περί τα 1360 στρέμματα.  Το Αεροδρόμιο «Σέδες» καλύπτει μεγάλο τμήμα του ακινήτου και διαθέτει μεγάλη ιστορική σημασία που ξεκινά από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Το ακίνητο στην παρούσα φάση χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία και έχει χαρακτηριστεί με νόμο ως στρατιωτική περιοχή.
  4.      Ο τουριστικός λιμένας Αρετσούς ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Είναι δίπλα στην Ακτή Αρετσού, στην Καλαμαριά (η Ακτή δεν ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ).
  5.       Η Αγία Τριάδα όπως γράφτηκε παραπάνω προορίζεται για εκμίσθωση. Aνήκει στο ΤΑΙΠΕΔ και βρίσκεται εντός ορίων του Δήμου Θερμαϊκού, έχει έκταση περί τα 1340 στρέμματα. Είναι παραθαλάσσια έκταση, με εγκαταστάσεις camping (δεν χρησιμοποιούνται).
  6.   Camping Επανωμής. Η παράκτια έκταση που ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα και συμπεριλαμβάνει δάσος και υγροβιότοπο. Περιλαμβάνει το κάμπινγκ Επανωμής, την λιμνοθάλασσα Επανωμής και τις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου. Πρόκειται για έκταση με παραλιακό μέτωπο περίπου 6 χλμ.

Του Χάρη Ντιγριντάκη