Του Χάρη Ντιγριντάκη
Λίρα εκατό για την ελληνική οικονομία αποτελούν τα νέα τουριστικά projects. Πρόκειται για επενδυτικά τουριστικά έργα πολλών εκατ. ευρώ ανά την Ελλάδα, μικρότερης και μεγαλύτερης κλίμακας, που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης από ελληνικά και ξένα κεφάλαια, ενισχύοντας το προφίλ της χώρας ως προορισμού για τουρισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, το ένα μετά το άλλο, σχέδια πολλών αστέρων παίρνουν καθημερινά το «πράσινο φως» για τις σχετικές εγκρίσεις και χρηματοδοτήσεις, στο πλαίσιο των προσφερόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, τη στιγμή που άλλα projects ωριμάζουν ή και αποκτούν νέα ταυτότητα, διαφοροποιώντας επί τα βελτίω το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Προχωρούν 6 τουριστικά projects
Ειδικότερα σε φάση έγκρισης βρίσκονται μεταξύ άλλων τα εξής επιχειρηματικά σχέδια:
-
Βόνιτσα
Με στόχο να βάλει την ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας στον παγκόσμιο ξενοδοχειακό χάρτη, η ολλανδικών συμφερόντων RND Investments Greece λίαν προσφάτως έλαβε το «πράσινο φως» για το μεγάλο τουριστικό project της που βρίσκεται στα σκαριά.
Η επένδυση εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας και στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το οποίο έδωσε τρεις σχετικές εγκρίσεις για το συγκεκριμένο έργο.
Συγκεκριμένα, μέρος του έργου με την ονομασία «Varko Bay Resort», που αναφέρεται στην ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 43 δωματίων/129 κλινών, στη θέση Βαρκό της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου, του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας στην Αιτωλοακαρνανία, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων.
Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος του project είναι ίσο με 6.154.972 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.369.664,22 ευρώ είναι με τη μορφή επιχορήγησης.
Στο ίδιο καθεστώς εντάχθηκε και άλλο μέρος του συγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.
Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η υπαγωγή -στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου και ειδικότερα στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων- του επενδυτικού σχεδίου της επιχείρησης RND Investments Greece, που αναφέρεται στην ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 62 δωματίων και 128 κλινών.
Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος ισούται με 6.567.318 ευρώ, εκ των οποίων τα 2.528.417 ευρώ θα έχουν τη μορφή επιχορήγησης.
Αντίστοιχα, στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας εντάχθηκε και έτερο μέρος του ίδιου project, που αφορά αυτή τη φορά την ίδρυση ξενοδοχειακής μονάδας, κατηγορίας 5 αστέρων, δυναμικότητας 18 δωματίων.
Το συνολικό επιλέξιμο κόστος είναι ίσο με 3.799.676 ευρώ, ενώ συγκεκριμένα το έργο θα ενισχυθεί με το ποσό των περίπου 2,09 εκατ. ευρώ με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση, η οποία στη συνολική της ανάπτυξη αποτυπώνει ένα επενδυτικό σχέδιο προϋπολογισμού 107 εκατ. ευρώ, έχει ενταχθεί στο καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων και επωφελείται από τα οφέλη της διαδικασίας Fast Track.
Κατά πληροφορίες, τα ξενοδοχεία που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου θα φέρουν, βάσει συμφωνίας, το brand Banyan Tree του γαλλικού ομίλου Accor, αλλάζοντας τον ξενοδοχειακό χάρτη στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
-
Αργολίδα
Τη μετατροπή του υφιστάμενου τουριστικού καταλύματος «Costa Perla», που βρίσκεται στην
περιοχή «Κουβέρτα-Περλέ-Μπουρλότο» στην Αργολίδα, σε Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα (ΣΤΚ) με την ονομασία «Infinity» ενέκριναν το προηγούμενο διάστημα τα υπουργεία Τουρισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Το νέο κατάλυμα θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο αναζωογόνησης (spa) δυναμικότητας 100 ατόμων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και υποστηρικτικά έργα.
Το εν λόγω project «τρέχει» η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία UTHERTON LTD, ενώ ως φορέας ανάπτυξης εμφανίζεται η εταιρεία Zoniro.
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, «κατεδαφίζεται για λόγους στατικής ασφάλειας, λόγω παλαιότητας και σαθρότητας των υφιστάμενων κτιρίων, πλέον του 90% του υφιστάμενου τουριστικού καταλύματος», ενώ το ποσοστό πώλησης ή μακροχρόνιας εκμίσθωσης τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών του Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος υπολογίζεται σε ποσοστό έως 50% της συνολικής πραγματοποιούμενης δόμησης.
Το «Costa Perla» χτίστηκε το 1973 με παραδοσιακό αρχιτεκτονικό ύφος και για περισσότερο από 3 δεκαετίες αποτελούσε σήμα κατατεθέν για τον τουρισμό της Αργολίδας.
Το ξενοδοχείο ήταν 3 αστέρων και διέθετε 193 δωμάτια και 362 κλίνες. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία που «τρέχει» το έργο έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με ξένο brand πολυτελείας για το κομμάτι της διαχείρισης, που θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στην Ελλάδα.
-
Αθήνα
Στις διατάξεις του Αναπτυξιακού Νόμου έχει ενταχθεί και το καινούργιο project της Brown που προβλέπει την ανάπτυξη του ξενοδοχείου της στην οδό Πειραιώς.
To έργο αφορά την ίδρυση από την EASTMED CAPITAL PROPERTY 44 ΜΟΝ. Α.Ε. ξενοδοχείου 4 αστέρων με δωμάτια και διαμερίσματα σε πρώην κτίριο γραφείων και καταστημάτων επί της οδού Πειραιώς, στον αριθμό 44, σε μικρή απόσταση από την Ομόνοια.
Το κόστος της επένδυσης θα ανέλθει σε 14,9 εκατ. ευρώ περίπου και θα ενισχυθεί με το ποσό του 1,49 εκατ. ευρώ περίπου με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.
-
Ρόδος
«Πράσινο φως» για υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας πήρε προ ημερών και το επενδυτικό σχέδιο της επιχείρησης «ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΗΝΕΤΤΟΣ Α.Ε.».
Το συγκεκριμένο project αφορά επί της ουσίας τον εκσυγχρονισμό του 5 αστέρων ξενοδοχείου Lindos Imperial, δυναμικότητας 307 δωματίων, που βρίσκεται στη θέση Κουκούμια στη Ρόδο.
Η επένδυση είναι συνολικού επιλέξιμου κόστους ίσου με 3.090.927 ευρώ και συνολικού ενισχυόμενου κόστους ίσου με 3.090.927,00 ευρώ.
-
Κως
Στο καθεστώς ενίσχυσης της Γενικής Επιχειρηματικότητας συμπεριελήφθη ένα ακόμη νέο
επενδυτικό πλάνο που προβλέπει την ανάπτυξη ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων στα
Δωδεκάνησα και συγκεκριμένα το νησί της Κω.
Συγκεκριμένα, η «Ξενοδοχειακές και Εμπορικές Επιχειρήσεις Κόστα Παλλάς Α.Ε.» έλαβε έγκριση για υπαγωγή στις σχετικές διατάξεις του επενδυτικού της πλάνου το οποίο αφορά την ίδρυση τουριστικού συγκροτήματος, δυναμικότητας 231 δωματίων και 483 κλινών.
Το συνολικό επιλέξιμο κόστος του project και το αντίστοιχο ενισχυόμενο να διαμορφώνονται σε 14,9 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το project θα λάβει ενίσχυση με τη μορφή επιχορήγησης ύψους 2.099.724,73 ευρώ.
-
Σαντορίνη
Ένα ακόμη τουριστικό project, αυτή τη φορά στη Σαντορίνη, εντάχθηκε στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων εντάχθηκε και το project της υπό σύσταση επιχείρησης «Pistachio Vines S.A.».
Το σχέδιο αφορά στη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων και δυναμικότητας 80 δωματίων στη θέση «Μύλοι Κοντοχωρίου» στη Σαντορίνη.
Το συνολικό επιλέξιμο και ενισχυόμενο κόστος είναι στα περίπου 10 εκατ. ευρώ.