tourism today_sbcΣε φάση ωρίμανσης είναι το θεσμικό πλαίσιο για τον ιαματικό τουρισμό, ένα σημαντικό εργαλείο που θα συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα, όπως δηλώνει στην εκπομπή Tourism Today ο καθηγητής Δερματολογίας και πρόεδρος της Επιτροπής Ιαματικών και Φυσικών Πόρων, κ. Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν το καλοκαίρι θα υπάρχουν οι προδιαγραφές για την έναρξη λειτουργίας ορισμένων ιαματικών πηγών.

Μέχρι στιγμής έχουν γνωμοδοτηθεί θετικά 21 πηγές, ενώ υπάρχουν 78 ακόμη φάκελοι στον ΕΟΤ από πηγές που πληρούν κατά προσέγγιση τις βασικές προδιαγραφές. Σύμφωνα με τον κ. Κουσκούκη η συνεργασία των αρμόδιων υπουργών κας Κεφαλογιάννη και κου Γεωργιάδη κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση για την απλούστευση των διαδικασιών με σκοπό την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού. 

Η διαδικασία μετά την αναγνώριση των πηγών είναι ο καθορισμός των ιδιοκτησιακών τους στοιχείων, το ΦΕΚ και στη συνέχεια η άδεια λειτουργίας τους. Όπως επισημαίνει ο κ. Κουσκούκης, στόχος είναι η μείωση της γραφειοκρατίας όσον αφορά τις παλιές πηγές και η επικέντρωση στις υποδομές και το προσωπικό.

Ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας και το εξαιρετικό της βιοκλίμα, διαπιστώνει ο κ. Κουσκούκης, προσφέρουν συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλες χώρες. Επομένως, οι ελληνικές ιαματικές πηγές μπορούν να προσελκύσουν έναν κρίσιμο όγκο ξένων τουριστών κυρίως από τις χώρες της Ε.Ε. και τη Ρωσία, τα ασφαλιστικά ταμεία των οποίων διαθέτουν από 1.500 έως 1.800 ευρώ για ιαματική θεραπεία, ένα σημαντικό ποσό εάν ληφθεί υπόψη ότι ο ΕΟΠΥΥ παρέχει από 150 έως 250 ευρώ.

Στην ίδια εκπομπή, παρουσιάζεται εκτενές ρεπορτάζ από το 2ο Travel Trade Athens, τη σημαντική τουριστική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα 14-15 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το Tourism Today, με παρουσιαστή το δημοσιογράφο Χάρη Ντιγριντάκη, προβάλλεται από το SBC την Τετάρτη στις 22:30 και σε επανάληψη το Σάββατο στις 10:00 και την Κυριακή στις 20:00.