Ένα συνονθύλευμα απαράμιλλων και αυθεντικών γεύσεων αποτελεί η ορεινή επαρχία της Λάρνακας, παράλληλα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, τα πετρόκτιστα σπίτια και τα στενά δρομάκια που χαρακτηρίζουν τις γραφικές κοινότητες της περιοχής.
Η δημιουργία του προγράμματος «Διαδρομή Γαστρονομικής Παράδοσης Ορεινής Λάρνακας» από την τοπική εταιρεία τουριστικής ανάπτυξης και τον τοπικό σύλλογο γυναικών υπαίθρου, με τη στήριξη της αναπτυξιακής Λάρνακας, αποσκοπεί στη γνωριμία του επισκέπτη, ξένου και ντόπιου, με την τοπική παράδοση και κουλτούρα.
Στοχεύει, επίσης, στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και κυρίως στην ανάδειξη των ενασχολήσεων των προγόνων μας, έτσι ώστε να διατηρηθούν ζωντανές στον χρόνο και τη φθορά που επιφέρει η τεχνολογία και οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής. Το πρόγραμμα με τις γαστρονομικές διαδρομές προτείνει επισκέψεις σ’ εργαστήρια ή μικρές βιοτεχνίες της ορεινής Λάρνακας που ενασχολούνται με την παρασκευή τοπικών προϊόντων.
Πιο συγκεκριμένα, στη Σκαρίνου προτείνεται επίσκεψη στο εργαστήριο «Ελένη Μίμη», όπου παρασκευάζονται γαλακτοκομικά προϊόντα και στη φάρμα «Golden Donkeys», όπου προσφέρονται προϊόντα γάλακτος γαϊδούρας (γάλα, λικέρ, σοκολάτα) καθώς και ελαιόλαδο και χαρουπόμελο. Στα Λεύκαρα μπορεί κανείς να επισκεφθεί τη βιοτεχνία «Τα Ωραία Λεύκαρα», όπου παρασκευάζονται λευκαρίτικα λουκούμια, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει και παραδοσιακά γλυκά, όπως γαλακτομπούρεκο, κανταΐφι κ.ά.
Αρκετές ενδιαφέροντες εμπειρίες προσφέρει στον επισκέπτη και η κοινότητα Κάτω Δρυς. Σημεία αναφοράς είναι το «Μουσείο Μέλισσας», το «Μαδράτζι της Γιαγιάς», όπου προσφέρονται παραδοσιακά εδέσματα όπως τρεμιθόπιτες, αμυγδαλωτά, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, καθώς και το οινοποιείο «Κτήμα Χριστούδια», όπου προσφέρεται κρασί, ππαλουζές και σουτζούκκος.
Εξάλλου, στα χωριά Βάβλα και Οδού υπάρχουν διαφόρων ειδών μελιού και υποπροϊόντων του, ενώ στους Αγίους Βαβατσινιάς και συγκεκριμένα στο εργαστήρι «Έρμης» προσφέρονται διάφορα γλυκά του κουταλιού. Τέλος, στη Χοιροκοιτία το εργαστήρι «Πέτρος Νικολάου» φτιάχνει διάφορα είδη καλαθοπλεκτικής και προσφέρει χαλλούμι στο ταλάρι, ενώ στον Άγιο Θεόδωρο και στα εργαστήρια «Μαρίνα Ξενοφώντος» και «Το Σκλινίτζι – Μαρία Αντωνίου» παρασκευάζονται μακαρόνια σμίλας/σκλινιτζιού.
Παρόλο που το πιο πάνω πρόγραμμα εστιάζεται στη γαστρονομία, εντούτοις οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν κι επισκέψεις σε εργαστήρια λευκαρίτικου κεντήματος, μια τέχνη ενταγμένη στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Προτείνεται, ακόμα, επίσκεψη στο κατάστημα «Ρουβής», το οποίο διαθέτει αυθεντικά χειροποίητα κεντήματα και δημιουργήματα παραδοσιακής αργυροχοΐας.