Για τη σημασία της επένδυσης στον αειφόρο τουρισμό μίλησε η Ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους (ΕΣΜ) στο πλαίσιο της ημερίδας «Πράσινες Παραλίες: Προϋπόθεση για τον Αειφόρο Τουρισμό στην Κύπρο».

Πιο συγκεκριμένα η Ελένη ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ (ECR) υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη είναι ο ελκυστικότερος τουριστικός προορισμός στον κόσμο. Ως εκ τούτου, από την ευρωπαϊκή σκοπιά, η τουριστική πολιτική οφείλει να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα και  μέσο για την επίτευξη των γενικών στόχων στους τομείς της απασχόλησης και της αναπτυξιακής πολιτικής».

Η Ευρωβουλευτής αναφέρθηκε επίσης και στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο «Ατζέντα για έναν αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό», μια κίνηση η οποία, ήδη από το 2009, σηματοδότησε την επίσημη έναρξη μιας οργανωμένης ευρωπαϊκής συλλογικής πολιτικής και στρατηγικής προσπάθειας για τον αειφόρο και ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό τουρισμό. «Στην υλοποίηση των στόχων και στην ικανοποίηση των προκλήσεων της ατζέντας βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι κατάλληλες πολιτικές τόσο σε επίπεδο ποιοτικής διαχείρισης, όπως π.χ. η ευαισθητοποίηση των τουριστών σε θέματα αειφορίας και η συνεκτίμηση των θεμάτων της αειφορίας από τις επιχειρήσεις, όσο και σε επίπεδο επενδυτικών κινήτρων, όπως η αειφόρος διαχείριση των τουριστικών προορισμών για παράδειγμα, μέσω της κατάλληλης χωροταξίας ή μέσω της λήψης αποφάσεων για την πραγματοποίηση επενδύσεων σε υποδομές και υπηρεσίες».

Από την πλευρά της η Ιωάννα Παναγιώτου, Επίτροπος Περιβάλλοντος, υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός οργανωμένων χώρων παραλίας με αρχές αειφορικής διαχείρισης αποτελεί βασικό ζητούμενο για την Κύπρο, καθότι ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Η «αειφόρα οργανωμένη παραλία» είναι αυτή που διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές ασφάλειας για τους χρήστες και παρέχει όλες εκείνες τις ανέσεις, χωρίς όμως να δημιουργούνται περιβαλλοντικές ή κοινωνικές πιέσεις στην περιοχή».

Στη δημιουργία Οδηγού «Πράσινων Παραλιών», αναφέρθηκε ο Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού, που έχει στόχο να βοηθήσει τις τοπικές αρχές, τους διευθυντές ξενοδοχείων και τους ιδιοκτήτες παραλιακών υποστατικών, στην εφαρμογή των επιτυχών πρακτικών του πιλοτικού προγράμματος για τη δημιουργία περισσότερων «πράσινων» παραλιών στην Κύπρο.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντρέας Κεττής, υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της ΕΕ και οι αποφάσεις που λαμβάνονται εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ευρύτερα για τα θέμα του τουρισμού στην Ευρώπη αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη όπως οι εθνικές και τοπικές αρχές υλοποιούν φιλόδοξες στρατηγικές ανάπτυξης του τουρισμού που να βασίζεται όμως σε μια πλατφόρμα αειφορίας, με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και τις ιδιαιτερότητες αλλά και ιδιομορφίες του κάθε κράτους μέλους και πάντοτε, με σεβασμό και προβολή της πλούσιας πολιτιστικής παράδοσης των μελών της ΕΕ.

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αγίας Νάπας, Γιάννη Καρούσου και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού, του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Συνδέσμου Επιστημόνων Μηχανικών Περιβάλλοντος Κύπρου.

Με το τέλος της ημερίδας ακολούθησε συμβολικός καθαρισμός της παραλίας του Νissi Beach, με τη συμμετοχή μαθητών της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αγίας Νάπας.