Την απόδοση 10 ευρωπαϊκών χωρών στην προώθηση βιώσιμων τουριστικών πρακτικών παρουσίασε μια νέα έκθεση από την Economist Intelligence Unit.

Ειδικότερα, η Γαλλία και η Γερμανία ήταν οι χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις με βαθμολογίες στη δεκάδα του 70 από τα 100. Ήταν επίσης οι μόνες χώρες που φάνηκαν να έχουν αναπτύξει ένα σύνολο καθορισμένων πολιτικών, στόχων και παρακολούθησης σε εθνικό επίπεδο. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατετάγη τρίτο με σκορ 62, ενώ ο μέσος όρος μεταξύ των δέκα χωρών που αξιολογήθηκαν ήταν 46,3.

Η ερευνητική ομάδα συνέκρινε τις βιώσιμες πρακτικές σε πέντε κατηγορίες: το πολιτικό και κανονιστικό περιβάλλον, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, την κοινωνικοοικονομική βιωσιμότητα, την οικονομική βιωσιμότητα και την ταξιδιωτική και τουριστική βιομηχανία.

Το ζήτημα είναι ζωτικής σημασίας δεδομένου ότι εκτιμάται πως ο τουρισμός συμβάλλει κατά 5% στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και πάνω από το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Παράλληλα, το επίπεδο του τουρισμού σε μια χώρα μπορεί επίσης να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές τιμές, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την ποιότητα του αέρα.

Ο δείκτης ορίζει τον αειφόρο τουρισμό ως τη δημιουργία μιας βιομηχανίας που «διατηρεί ή ενισχύει το κοινωνικό, πολιτιστικό ή περιβαλλοντικό κεφάλαιο μιας χώρας». Η έρευνα κατέδειξε ότι παραμένει η έλλειψη διαθέσιμων δεδομένων και η ανεπαρκής εφαρμογή των πολιτικών. Για παράδειγμα, ενώ ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν εγκρίνει νόμους για να εξασφαλίσουν ότι ο τουρισμός σχετίζεται με τη διατήρηση, δεν υπάρχει παρακολούθηση ή επιβολή των συγκεκριμένων νόμων.

Η Κίνα και η Ινδία οδήγησαν τον δείκτη στην ανάπτυξη των δικών τους τουριστικών βιομηχανιών, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα ισχυρό θεμέλιο για τη διάδοση βιώσιμων πρακτικών, ιδίως μεταξύ άλλων αναπτυσσόμενων χωρών.

Ο Michael Gold, εκδότης της έκθεσης, δήλωσε: “Η πρόοδος στον αειφόρο τουρισμό βρίσκεται σε εξέλιξη στον αναδυόμενο κόσμο και ελπίζουμε να συνεχιστεί. “Ενώ οι ισχυρές επιδόσεις των ανεπτυγμένων χωρών είναι ενθαρρυντικές, καθώς οι αναπτυσσόμενες χώρες μεγαλώνουν ως τουριστικοί προορισμοί, θα αναλάβουν μεγαλύτερο ρόλο στην προώθηση της βιωσιμότητας σε αυτόν τον τομέα παγκοσμίως”, συμπλήρωσε.

Ο πίνακας Αειφόρου Τουρισμού για τις επιδόσεις των χωρών διαμορφώνεται ως εξής :

  1. Γαλλία – 73,9
  2. Γερμανία -71.7
  3. Μεγάλη Βρετανία – 62,4
  4. ΗΠΑ – 53,1
  5. Ιαπωνία – 46,0
  6. Ινδία – 36,9
  7. Βραζιλία – 34,6
  8. Κίνα – 30,8
  9. Ινδονησία – 27,1
  10. Αίγυπτος – 26,5