Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγγράψει την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών με την ονομασία «Σύνδεση όλων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών και των πολιτών μέσω ενός δικτύου τρένων υψηλής ταχύτητας».
Στόχος της είναι να διευκολύνει τα ταξίδια και τη γρήγορη μετάβαση από την μία πόλη σε άλλη, με τρένα.

Πρόκειται για τη 100η πρωτοβουλία πολιτών που καταγράφεται από την Επιτροπή και σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο. Οι διοργανωτές της πρωτοβουλίας ζήτησαν από την Επιτροπή να:

  • Προτείνει μια νομικά δεσμευτική πράξη για τη σύνδεση όλων των πρωτευουσών της Ευρώπης με σιδηροδρομικές γραμμές υψηλής ταχύτητας.
  • Αναπτύξει γραμμές υψηλής ταχύτητας όπου δεν υπάρχουν ακόμη και να βοηθήσει στη σύνδεση των υφιστάμενων δικτύων.

Σχολιάζοντας το θέμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η απόφαση για την καταχώριση της πρωτοβουλίας δεν προδικάζει τα τελικά νομικά και πολιτικά συμπεράσματα.
Επιπλέον, σημείωσε ότι η απόφαση δεν προδικάζει επίσης τη δράση που προτίθεται να λάβει η Επιτροπή. Τόνισε ότι η πρωτοβουλία θεωρείται νομικά παραδεκτή και είπε ότι δεν έχει ακόμη αναλύσει την ουσία της πρότασης.

Μετά την εγγραφή της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, οι διοργανωτές έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ξεκινήσουν τη συλλογή υπογραφών.
Εάν εντός ενός έτους, η πρωτοβουλία συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο δηλώσεις καθώς και υποστήριξη από τουλάχιστον επτά κράτη μέλη της ΕΕ, η Επιτροπή θα πρέπει να αντιδράσει.

Η Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών ξεκίνησε την 1η Απριλίου 2012. Έκτοτε, οι πολίτες έχουν συγκεντρώσει περίπου 18 εκατομμύρια υπογραφές για διαφορετικές πρωτοβουλίες.

Όσον αφορά στον αριθμό των πρωτοβουλιών, μέχρι στιγμής η Επιτροπή έχει λάβει 125 αιτήματα. Ωστόσο, μόνο 100 από αυτά έχουν εγγραφεί.

Μέχρι τώρα, μόνο εννέα πρωτοβουλίες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν ένα εκατομμύριο υπογραφές. Από αυτές τις εννέα πρωτοβουλίες, οι επτά έχουν ήδη λάβει την απάντηση της Επιτροπής, ενώ οι άλλες δύο βρίσκονται ακόμη υπό αξιολόγηση.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δίνουν στους Ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να θέσουν ορισμένα θέματα στην ημερήσια διάταξη και οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ένα από αυτά είναι ότι η Επιτροπή έχει ανακοινώσει πως θα απαγορεύσει φέτος τα κλουβιά για όλα τα ζώα.