vienna«Χορός και διασκέδαση» είναι το σύνθημα για το 2014 στη Βιέννη. Με ένα τεράστιο πάρτι στο πρωτοχρονιάτικο μονοπάτι, με αυτοκρατορικούς χορούς στο Hofburg, καθώς και κομψούς χορούς ρεβεγιόν στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια, γιορτάζεται η έλευση του νέου χρόνου στα ωραιότερα σημεία της Βιέννης.

Την τελευταία ημέρα του έτους ανακηρύσσεται η έναρξη του μεγάλου ρεβεγιόν στη Βιέννη. Κατά μήκος του πρωτοχρονιάτικου μονοπατιού στους δρόμους και στα σοκάκια του κέντρου της πόλης, με μουσικές σκηνές, πάγκους με φαγητό και άλλα μικρά μαγαζάκια, διάφορα είδη μουσικής από βαλς μέχρι ποπ, εξασφαλίζουν την καλύτερη διάθεση. Κατά την υποδοχή του νέου έτους τα μεσάνυχτα, μπορείτε να χορέψετε στην πλατεία Stephansplatz υπό τους ήχους του Pummerin και του βαλς του Δούναβη. Για να υποδεχθείτε το Νέο Έτος χορεύοντας με στιλ, οι Βιεννέζικες Σχολές Χορού προσφέρουν ταχείας εκμάθησης μαθήματα βαλς. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς μπορείτε να χορέψετε στο Le Grand Bal στις αίθουσες του Wiener Hofburg και να διασκεδάσετε σαν αυτοκράτορες μέσα σε ένα αυτοκρατορικό περιβάλλον. Καλλιτεχνικά highlights προσφέρουν μεταξύ άλλων οι σολίστ της Όπερας της Βιέννης και της Εθνικής Σκηνής. Επίσης μπορείτε να απολαύσετε τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα από ένα νέο υπαίθριο μπαρ στην πλατεία Heldenplatz, καθώς και να συνεχίσετε το χορό σε πολλά Clubs και μουσικούς χώρους της πόλης. Πολλά ξενοδοχεία πολυτελείας και εστιατόρια προσφέρουν την τελευταία ημέρα του έτους κομψά γκαλά Πρωτοχρονιάς και στο μπαλκόνι του Δημαρχείου θα εορταστεί η υποδοχή του Νέου Χρόνου με σαμπάνια.

Μουσικές απολαύσεις προσφέρει την 1η Ιανουαρίου η Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης, στη γνωστή χρυσοποίκιλτη αίθουσα του Μεγάρου των Φίλων της Μουσικής, η οποία αναμεταδίδεται ζωντανά σε όλο τον κόσμο. Δυστυχώς τα εισιτήρια για την πρωτοχρονιάτικη συναυλία (1.1), την ανεπίσημη πρεμιέρα (31.12) και τη συναυλία της Παραμονής της Πρωτοχρονιάς (31.12) είναι δυσεύρετα και λόγω της μεγάλης ζήτησης διατίθενται αποκλειστικά μέσω κληρώσεων online. Για τις συναυλίες της Πρωτοχρονιάς 2014/15, μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στην κλήρωση από 2. έως 23.1.2014, στην ιστοσελίδα της Φιλαρμονικής της Βιέννης. Το πρόγραμμα της Κρατικής Όπερας και της Λαϊκής Όπερας της Βιέννης την Πρωτοχρονιά περιλαμβάνει κατά παράδοση την παράσταση Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους. Την Ενατη Συμφωνική του Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν θα ερμηνεύσει η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης στο Wiener Konzerthaus την Πρωτοχρονιά (30., 31.12.2013, 1.1.2014). Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς το Θέατρο an der Wien θα παρουσιάσει την ταινία του βουβού κινηματογράφου «Ο Ιππότης με το Ρόδο» (Der Rosenkavalier) από το 1926 του Robert Wiene, σύμφωνα με την ομώνυμη όπερα του Ρίχαρντ Στράους, με συνοδεία τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφωνικού Οργανισμού ORF της Βιέννης υπό την μουσική διεύθυνση του Cornelius Meister Werke του Ρίχαρντ Στράους.

Δύο βιεννέζικες αγορές προετοιμάζουν το κλίμα για την αλλαγή του έτους. Μπροστά από το παλάτι Schönbrunn στην πρωτοχρονιάτικη αγορά Neujahrsmarkt θα βρείτε αυστριακά είδη χειροτεχνίας, πρωτοχρονιάτικα ενθύμια, γαστρονομικές λιχουδιές, Punsch και ζεστό κρασί με κανέλλα. Το πρωτοχρονιάτικο χωριό Silvesterdorf στην πλατεία Maria-Theresien-Platz (μεταξύ του Μουσείου Τέχνης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας) θα διοργανωθεί φέτος για πρώτη φορά στις 31.12.2013 και αποτελεί μέρος του πρωτοχρονιάτικου μονοπατιού.