Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) έχει προειδοποιήσει τους ταξιδιώτες να επαναλάβουν την έκδοση PDF του NHS Covid Pass τους πριν ταξιδέψουν, καθώς τα έγγραφα με ημερομηνία πριν από την 1η Νοεμβρίου δεν θα αναγνωριστούν από την ΕΕ ή τα 17 κράτη και εδάφη εκτός ΕΕ που είναι εγγεγραμμένα το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ (EUDCC).

Οι παραθεριστές που κατέβασαν ή εκτύπωσαν ένα PDF του Covid Pass τους πριν από τη Δευτέρα μπορεί να αντιμετωπίσουν άρνηση επιβίβασης σε πτήσεις ή να διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους ενώ βρίσκονται σε διακοπές, παρά το γεγονός ότι το πάσο ισχύει για έως και 30 ημέρες.

Πιστεύεται ότι το πρόβλημα έγκειται στους κωδικούς QR στην έκδοση PDF του NHS Covid Passes που εκδόθηκαν πριν από την ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο σύστημα, οι οποίοι δεν μπορούν να διαβαστούν από το πρότυπο της ΕΕ.

Μετά την εγγραφή του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρόγραμμα EUDCC την 1η Νοεμβρίου, το NHS Covid Pass αναγνωρίστηκε από την ΕΕ συν 17 άλλα έθνη και επικράτειες που έχουν εγγραφεί σε αυτό που γρήγορα έγινε το κορυφαίο πρότυπο εμβολιασμού στον κόσμο.

Η εγγραφή του NHS Covid Pass στο σύστημα EUDCC – το οποίο αντιμετώπισε μήνες καθυστερήσεων αφού η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχε να παράσχει στην ΕΕ τα σωστά δεδομένα – σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το NHS Covid Pass ως απόδειξη της κατάστασης εμβολιασμού σε συνοριακές διελεύσεις στην ΕΕ και επιλεγμένους προορισμούς εκτός ΕΕ σε όλο τον κόσμο.

Το πάσο θα επιτρέψει επίσης την πρόσβαση σε εστιατόρια ή μπαρ σε χώρες – συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Αυστρίας και της Ιταλίας – όπου απαιτείται απόδειξη εμβολιασμού για την πρόσβαση σε ορισμένους δημόσιους χώρους.

Η FCDO ενημέρωσε τις ταξιδιωτικές συμβουλές για το εξωτερικό στον ιστότοπό της για όλα τα κράτη της ΕΕ συν όλα τα κράτη εκτός ΕΕ που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα διαβατηρίων εμβολίων της ΕΕ.

Ο πλήρης κατάλογος των 17 χωρών και εδαφών εκτός ΕΕ που είναι εγγεγραμμένες στο EUDCC και συνεπώς επηρεάζονται από το σφάλμα είναι: Αλβανία, Ανδόρα, Αρμενία, Νησιά Φερόε, Ισλανδία, Ισραήλ, Λιχτενστάιν, Μονακό, Μαρόκο, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παναμάς, Άγιος Μαρίνος, Ελβετία, Τουρκία, Ουκρανία και Πόλη του Βατικανού.

Η συμβουλή αντιγραφής και επικόλλησης από το FCDO για όλους τους προορισμούς που επηρεάζονται δηλώνει: «Εάν ταξιδεύετε με έντυπο PDF απόδειξη της κατάστασης εμβολιασμού, πρέπει να χρονολογείται από την 1η Νοεμβρίου για να διασφαλιστεί ότι το πιστοποιητικό μπορεί να σαρωθεί με επιτυχία».

Δεν είναι σαφές εάν το πρόβλημα του κωδικού QR ισχύει και για την έντυπη έκδοση του Covid Pass, το οποίο μπορείτε να παραγγείλετε καλώντας το 119. Η FCDO δεν έχει εκδώσει καμία συμβουλή για το σκοπό αυτό