Κοινό πρότζεκτ για την σύνδεση της γεωργίας και τουρισμού στην Κρήτη παρουσίασαν η TUI Care Foundation και η Futouris. Το πρότζεκτ ονομάζεται << TUI Cares for Crete – Sustainable Food>> και στηρίζεται στην σύνδεση των σημαντικότερων οικονομικών παραγόντων του νησιού.

Στο πλαίσιο του πρότζεκτ , το TUI Care Foundation θα δικτυώσει 47 οινοπαραγωγούς, 2 αμπελώνες, 25 παραγωγούς ελαιολάδου και ένα ελαιοτριβείο με τους τοπικούς τουριστικούς παράγοντες ,συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Κρήτης ως ενός υποδειγματικού προορισμού διακοπών βιώσιμης διατροφής.

Η Υπουργός τουρισμού Έλενα Κουντουρά δήλωσε για το πρότζεκτ πως << Το 2017 είναι μια χρονιά δυναμικής ανάπτυξης για την Ελλάδα ως παγκόσμιου τουριστικού προορισμού, ύστερα από δύο συναπτά έτη με ρεκόρ αποτελεσμάτων . Αυτή η αύξηση επιτυγχάνεται σταθερά με βιώσιμο και προσανατολισμένο τρόπο. Αυτή η βιώσιμη προσέγγιση μέσω της εθνικής μας πολιτικής για τον τουρισμό εγγυάται ότι η Ελλάδα και ο λαό της, καθώς και οι επισκέπτες από όλο τον κόσμο επωφελούνται από τον τουρισμό. Χαιρόμαστε που μαζί με το TUI Care Foundation και την Futouris μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, και μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε με ένα καινοτόμο πρότζεκτ, με στόχο να ενισχυθεί περαιτέρω η Ελλάδα ως ένας βιώσιμος προορισμός διακοπών, που προσφέρει μοναδικές και αυθεντικές εμπειρίες 365 ημέρες το χρόνο . >>

<<Στο Ίδρυμα TUI Care Foundation , έχουμε δεσμευτεί να βοηθήσουμε τους ανθρώπους σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Τώρα ενισχύουμε την Κρήτη ως μελλοντικό προορισμό διακοπών και ανοίγονται νέες προοπτικές για τους παραγωγοί κρασιού και ελαιολάδου . Με την ανάπτυξη του μεγαλύτερου ελληνικού νησιού που θα αποτελέσει παράδειγμα διατηρήσιμης γεωργίας και βιώσιμου τουρισμού , θα θέλαμε επίσης να βοηθήσουμε να γίνει η Ελλάδα ακόμα πιο ελκυστική ως τουριστικός προορισμός », δήλωσε ο Πρόεδρος της TUI Care Foundation, Thomas Ellerbeck.

Ο Διευθύνων σύμβουλος της Futouris ,Hasso von Düring επισήμανε πως η ευαισθητοποίηση για τη βιώσιμη διατροφή συνεχίζει να αυξάνεται. Αυτό μπορεί να αναγνωριστεί, μεταξύ άλλων, στη σταθερά αυξανόμενη ζήτηση για τοπικά ή βιολογικά τρόφιμα από τους επισκέπτες μας .Η πιθανή επίδραση των τουριστικών πρακτόρων στις τουριστικές περιοχές είναι υψηλό, επειδή μεγάλες ποσότητες των τροφίμων αγοράζονται και επεξεργάζονται στις περιοχές αυτές.

Το επίκεντρο του πρότζεκτ στηρίζεται σε δύο κύρια προϊόντα της Κρήτης, το κρασί και το ελαιόλαδο , καθώς και στις οικολογικές διαδικασίες καλλιέργειας και της μεταποίησης.

Επιπλέον, επτά παραδοσιακά κρητικά αμπέλια θα προωθηθούν κυρίως μέσω της παραγωγής τοπικών οίνων. Οι επισκέπτες θα μπορούν επισκεφθούν τις τοπικές εγκαταστάσεις παραγωγής και να επικοινωνήσουν απευθείας με τους παραγωγούς κρασιού και ελαιολάδου μέσω ενός πρωτοποριακού και διαδραστικού προγράμματος εκδρομής .

Μακροπρόθεσμα, η βελτίωση της περιφερειακής ποιότητας και ποσότητας των τροφίμων σε ξενοδοχεία θα πρέπει να επιτευχθεί και οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της γεωργίας θα πρέπει να μειωθούν, καθώς η τοπική οικονομία ενισχύεται. Οι επισκέπτες θα επωφελούνται ακόμα, από μεγάλο εύρος προσφορών διατροφής σε ξενοδοχεία και εκδρομές.

Η προώθηση του πρότζεκτ ανακοινώθηκε στην έκθεση του Βερολίνου , στο πλαίσιο της παρουσίασης του προγράμματος TUI Care Foundation. Μετά την ίδρυσε του το 2016, τα πρώτα 30 πρότζεκτ έχουν σε 25 χώρες, τα οποία υποστηρίζονται οικονομικά το τρέχον έτος.

Συνολικά, περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την προώθηση του αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο. Μέχρι το 2020, η συνεισφορά αυτή θα αυξηθεί σταδιακά σε 10 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.